Bella Ciao: Από τραγούδι κατά του φασισμού, pop επιτυχία και ύμνος της σειράς Casa De Papel (VIDEO)




 

H επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «La Casa de Papel» έφερε στο προσκήνιο ένα γνωστό αντιφασιστικό τραγούδι, το οποίο γράφτηκε το 1943 στην Ιταλία. Θέμα του ο θάνατος ενός αντάρτη και η επιθυμία του να ταφεί υπό την σκιά ενός όμορφου λουλουδιού.

Ένα τραγούδι με βαρύ ιστορικό παρελθόν

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση της μελωδίας: Σύμφωνα με μια έρευνα, προέρχεται από ένα ηχογραφημένο δίσκο του ακορντεονίστα Mishka Zigaoff. Μια δημοφιλής άποψη είναι επίσης ότι η μελωδία ενδεχομένως να σχετίζεται με την ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925) του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Το 2008, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Repubblica ένα άρθρο που διερευνούσε το ενδεχόμενο το τραγούδι να έχει προέλευση Γίντις. Έχει ενδιαφέρον ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από έναν μηχανικό, o οποίος μια μέρα έτυχε να οδηγεί και να ακούει το CD “Klezmer – Yiddish swing music” και συνέλαβε τον εαυτό του να τραγουδά ασυναίσθητα πάνω στη μουσική κάποιου κομματιού το Bella Ciao.

Οι ρίζες του στην Ιταλία χρονολογούνται στο 1906 και συγκεκριμένα στο τραγούδι με τίτλο “Alla mattina appena alzata”, το οποίο και περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι γυναίκες στους ορυζώνες της επαρχίας Terre d’ Acqua ( κοντά στην Μπολόνια). Οι στίχοι αποτελούν ένα ηχηρό «κατηγορώ» απέναντι στους σκληρούς εργοδότες, οι οποίοι «με ένα ραβδί στο χέρι» παρακολουθούν τις εργάτριες να δουλεύουν κάτω από τον καυτό ήλιο. Αλλά η μέρα της ελευθερίας πλησιάζει.

Ως αντάρτικο τραγούδι συναντάται για πρώτη φορά την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους Ιταλούς αντάρτες, οι οποίοι με όλο το σθένος τους πολεμούσαν έναντι του φασισμού και ναζισμού. Οι στίχοι εξυμνούν τον υπεράνθρωπο αγώνα και τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στον αγώνα κατά της καταπίεσης.

 

Το Bella Ciao έμβλημα της Αριστεράς

Από την Ιταλία της δεκαετίας του 40’ το τραγούδι στη συνέχεια έγινε παγκοσμίως γνωστό, μεταφράστηκε σε εκατοντάδες γλώσσες, μετατράπηκε σε ύμνο της Αριστεράς και των Κινημάτων και πλέον γνωρίζει νέα άνθηση μέσω δεκάδων διασκευών, με αποτέλεσμα να βρει χώρο στη «mainstream» μουσική κουλτούρα.

Τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το τραγούδι αποτέλεσε έναν αγωνιστικό χαιρετισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που υιοθέτησε αυτό το άσμα ως εγκώμιο στην ελευθερία και την αντίσταση. Πέραν αυτού, έχει χρησιμοποιηθεί και από κόμματα, αλλά και οικολογικές οργανώσεις ευρέως.

Το 2013, το «Bella Ciao» ακούστηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης από το πλήθος που πραγματοποιούσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά τη βίαιη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας λίγων εκατοντάδων οικολόγων από την αστυνομία. Η διαδήλωση η οποία είχε ξεκινήσει, στόχευε στο να εμποδίσει την με καταστροφή του μικρού δημόσιου πάρκου Γκεζί και τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο.

Κατά την διάρκεια των εκλογών του 2018 στην Ιταλία, οι οπαδοί του του Ματέο Σαλβίνι, χρησιμοποίησαν παραλλαγή του τραγουδιού κατά την διάρκεια πολιτικών εκδηλώσεων, γεγονός το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Πριν από 7 δεκαετίες, ενώ κάποιοι αγωνίστηκαν και έχασαν την ζωή τους πολεμώντας τον φασισμό, σήμερα παγκοσμίως παρατηρείται ότι η άκρα δεξιά αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό ρεύμα. Και κατά ειρωνεία το τραγούδι ύμνος κατά του φασισμού μετατράπηκε σε εγκώμιο της ξενοφοβίας και άλλων ακροδεξιών πεποιθήσεων υπό την υπογραφή της Λέγκας του Βορρά .

Από αντιστασιακός ύμνος, μέρος της ποπ κουλτούρας

Την ίδια στιγμή, το τραγούδι έχει αναπαραχθεί και διασκευασθεί ποικιλοτρόπως, αποκτώντας μια διαφορετική χροιά ως αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ποπ κουλούρας. H ανάκληση στοιχείων από το παρελθόν είναι συνηθισμένη. Όταν όμως αποκόπτονται από το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, στη βάση του οποίου και δημιουργήθηκε το εν λόγω τραγούδι πολλές παρερμηνείες, κάτι το οποίο συναντάται και στην εν λόγω περίπτωση. Την στιγμή που πολλοί ενθυμούνται το ιστορικό αυτό τραγούδι, κάποιοι το αναγνωρίζουν επειδή το άκουσαν τυχαία στο ραδιόφωνο ή σε κάποιο κλαμπ .

Το Casa del Papel, αντιλαμβανόμενο το κλίμα της εποχής, προσέθεσε αυτή τη νότα του παρελθόντος μέσα στην άρτια μουσική επιμέλειά του.

Το Bella Ciao, ως σήμα κατατεθέν, έρχεται από τα παλιά, δίνοντας νότα… επανάστασης σε μια ληστεία που διαδραματίζεται στο Νομισματοκοπείο της Μαδρίτης. Το τραγούδι που έμαθε ο El Professor στην ομάδα των 8 ληστών, ντύνει μουσικά πολλές διακριτές στιγμές, τονίζοντας με έμμεσο τρόπο το ταξικό στοιχείο. Όπως οι Ιταλοί Παρτιζάνοι του Β΄ Π.Π. έτσι και οι χαρακτήρες της σειράς έρχονται αντιμέτωποι με ένα σάπιο πολιτικό κατεστημένο. Από την μια έχουμε τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και από την άλλη τον οικονομικό καπιταλισμό. Οι χαρακτήρες της «Τέλειας Ληστείας» ξέρουμε ότι παρανομούν. Παρανομούν με την είσοδο τους στο Εθνικό Νομισματοκοπείο, με την ομηρία των εργαζομένων καθώς και με τα όπλα που διαθέτουν. Ωστόσο, πρόκειται για 9 φτωχούς πολίτες, οι οποίοι με ένα λιγότερο «θεωρητικά» παράνομο μέσο (έκδοση χρημάτων) προσπαθούν να καταπολεμήσουν το σύστημα. Πρόκειται για έναν αγώνα. Μια προσπάθεια να πολεμήσουν το σύστημα, μέσα από το ίδιο το σύστημα

Τον Απρίλιο του 2018, οι υποστηρικτές της Πόρτο μετά την νίκη της ομάδας τους επί της Μπενφίκα, γιόρτασαν την επιτυχία, τραγουδώντας μια διασκευή του Bella Ciao. Στην εκδοχή τους αυτή, προσάρμοσαν την μελωδία του τραγουδιού με τους στίχους του “Penta Xau” (“Bye Bye fifth”). Με αυτό τον τρόπο, σχολίασαν την χαμένη ελπίδα των «Αετών της Λισαβόνας» να κερδίσει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πορτογαλικό πρωτάθλημα, κάτι που μόνο που έχει επιτύχει στο παρελθόν η ομάδα των «Δράκων».

Το τραγούδι, ακόμα, προσαρμόστηκε από Βραζιλιάνους οπαδούς κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2018 για να εμπαίξουν την αποστολή της Αργεντινής και το ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από τον πρώτο μόλις γύρο, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Τον Αύγουστο του 2018, οι Ηardwell και Maddix μετάλλαξαν το επαναστατικό αυτό άσμα σε μια ακόμα πρόσκαιρη μουσική επιτυχία, που από τα μουσικά chart μέλλει να περάσει στη λήθη. Μια λήθη που θα έχει διαγράψει το πλούσιο παρελθόν της.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.