O Σταύρος Ξαρχάκος στην κεντρική πλατεία της Βούλας




Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για το Μικρασιατικό Ελληνισμό με τίτλο «Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας» διοργανώνει ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΟΑΠΠΑ), για τέταρτη συνεχή χρονιά στις 14, 15 & 16 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Κώστας Κόκλας, θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ιμίων (κεντρική πλατεία Βούλας) έναντι του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη.

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ιστορικό – μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Ημέρα Μνήμης – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες» από την Εθελοντική Μουσικοθεατρική Ομάδα Μαθητών και Αποφοίτων του 2ου Γενικού Λυκείου Βούλας, καθώς και προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ, αφηγήσεις από τον ηθοποιό Κώστα Κόκλα, αφιέρωμα στις μουσικές και τους χορούς της Μικράς Ασίας με το μουσικό σχήμα «Τα 3μισι έγχορδα» της εθελοντικής μουσικοθεατρικής ομάδας μαθητών και αποφοίτων του 2ου Γενικού Λυκείου Βούλας «ΘΕΑΤΡΙΚΟ» και τη Νικόλ Σαραβάκου. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του πολιτιστικού συλλόγου «Ευρυάλη» Βούλας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Απολλωνία».

 

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου «Μάνα μου, Ελλάς», στις 15 Σεπτεμβρίου. Η συναυλία περιλαμβάνει τις μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους καλύτερους τις γενιάς του, τραγούδια που αγαπήθηκαν από όλους του Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και τραγουδήθηκαν σε καλές αλλά και σε δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Η «Άπονη ζωή», η «Φτωχολογιά» και το «Παράπονο» σμίγουν με το «Ρεμπέτικο» και το  «Ένα Σαββατόβραδο στην Καισαριανή». Πίσω, πέρα και πάνω από όλα αυτά βρίσκεται ένας συνθέτης πλήρης, χαρισματικός και διαπεραστικός, όπως οι μελωδίες του. Εξαιτίας του, το «κλασικό» αποκτά μια αυθεντική λαϊκότητα και το λαϊκό καταγράφεται στη συλλογική μνήμη ως κλασικό. Τραγουδούν: Ζαχαρίας Καρούνης και Ηρώ Σαϊα. Μαζί τους η καταξιωμένη ορχήστρα του συνθέτη, την οποία θα διευθύνει ο ίδιος επί σκηνής.

      Στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00π.μ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Βούλας, χωροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ιωνίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Σμύρνη, Πολύπαθη Πόλη – Το Χρονικό της Καταστροφής», σε επιμέλεια και υλοποίηση του κου Στ. Χατζηστεφάνου. Η έκθεση θα λειτουργεί στην Πνευματική Εστία του Δήμου (Ζεφύρου 2, Βούλα), κατά τις ώρες 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

«Μαρμαρωμένε Βασιλιά, τι όνειρο τι παγανιά

αντί για σε, αναστήθηκε η Τουρκιά»…

 14/9 Ημέρα Μνήμης

Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες

Χρονολόγιο των κοινωνικοπολιτικών συγκυριών που οδήγησαν στην μικρασιατική   καταστροφή με προβολή ιστορικών βίντεο Αφήγηση Α. Σπανός- Μ. Διαλετή- Μ. Γραμμάτικας

Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ

Αφήγηση καταγεγραμμένων μαρτυριών και λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τον ηθοποιό Κώστα Κόκλα

«Κατακαημένο Αϊβαλί και παινεμένο Αϊδίνι

χαροκαμένο Εσκίρ Σεχήρ, αρχοντοπούλα Σμύρνη»…

«Ο Ξεριζωμός», μονόπρακτο βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ι. Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», με την εθελοντική Μουσικοθεατρική Ομάδα Μαθητών και Αποφοίτων 2ου Γενικού Λυκείου Βούλας, «ΘΕΑΤΡΙΚΟ»

«Χαμένη γη και προσφυγιά τα πόδια εδώ, αλλού η καρδιά

κομμάτια μου ψάχνω να βρω να κάνω ρίζα να ξανασταθώ»…

«Η Μικρά Ασία της Καρδιάς Μας»

Αφιέρωμα στη μουσική κληρονομιά της Μικράς Ασίας και την επίδραση που έχει μέχρι σήμερα στον λαό μας , με το μουσικό σχήμα της εθελοντικής Μουσικοθεατρικής Ομάδας Μαθητών και Αποφοίτων 2ου Γενικού Λυκείου Βούλας «ΘΕΑΤΡΙΚΟ» και τα «Τα 3μισι έγχορδα».

Ορχήστρα:

 

Θ. Μυστιλόγλου- βιολί-μπαγλαμά

 

Ν. Καπάτος- μπουζούκι

 

Α.  Κωνσταντινίδης- μπουζούκι

 

Α. Πάχος- κιθάρα

 

Π. Καραγιώργης- πιάνο – ακορντεόν

 

Ε. Καρούσος λαγούτο – λύρα

 

Ε. Φουρλνάνου – κανονάκι

 

Μ. Γραμμάτικας – κρουστά

 

Ι. Νικόδημος – κρουστά

 

Τραγούδι: Λ. Ροδοπούλου- Λ. Σταμάτη- Ε. Φουρλάνου- Θ. Μυστιλόγλου- Α. Πάχος και τα παιδιά του θεατρικού

 

Φιλική συμμετοχή: Νικόλ Σαραβάκου.

Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου, «Ευρυάλη» Βούλας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Απολλωνία».

 

ώρα έναρξης:  20:30

 

15/9 «Μάνα μου, Ελλάς»

Συναυλία – Σταύρος Ξαρχάκος

Η συναυλία περιλαμβάνει τις μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους καλύτερους τις γενιάς του. Τραγούδια που αγαπήθηκαν από όλους τους Έλληνες και τραγουδήθηκαν σε καλές αλλά και σε δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας.

Τραγουδούν: Ζαχαρίας Καρούνης και Ηρώ Σαϊα

Μαζί τους η καταξιωμένη ορχήστρα του συνθέτη, την οποία θα διευθύνει ο ίδιος επί σκηνής.

ώρα έναρξης:  21:00

16/9 Επιμνημόσυνη Δέηση

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Βούλας, χωροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης (Βαρκίζης), κ.κ. Παύλου και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ιωνίας.

ώρα έναρξης: 11.00π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Βούλας

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Σμύρνη, Πολύπαθη Πόλη – Το Χρονικό της Καταστροφής», σε επιμέλεια και υλοποίηση του κου Στ. Χατζηστεφάνου.

Η έκθεση θα λειτουργεί στην Πνευματική Εστία Βούλας (Ζεφύρου 2 & Αγ. Ιωάννου), κατά τις ώρες 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.