Τρεις οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Σε επιφυλακή η Ηλιούπολη




Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όλα τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών.

Όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «16 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, οι τέσσερις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», ενώ επισημαίνει ότι «συνολικά έχουν καταγραφεί 60 κρούσματα, εκ των οποίων τα 48 έχουν εμφανίσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύμπτωμα. Τα υπόλοιπα 12 είχαν πιο ήπιες εκδηλώσεις, εμφανίζοντας απλώς πυρετό».

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών έχει καταγραφεί στην δυτική Αττική, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μεγάρων, όπου έχουν εντοπισθεί 14 κρούσματα, ενώ οκτώ περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί στην Ελευσίνα.

Για το 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου και σαν κύριοι παράγοντες θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

Πώς µεταδίδεται η λοίµωξη από ιό του ∆υτικού Νείλου

Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.

Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις. Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος
και σπάνια από την µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).

Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Τι να προσέξετε αν σας τσιμπήσει κουνούπι

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική
νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

• Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

• Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

• Σοβαρή µορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµος, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΚΕΔΕ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

H ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική, μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις από το υπουργείο Υγείας ότι το φαινόμενο θα έχει έξαρση μέσα στον Αύγουστο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε:

Με αφορμή τον διπλασιασμό των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας αλλά και την εμφάνιση περιστατικού στην Ηλιούπολη, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε ότι αφορά την προστασία των πολιτών.

Στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ότι η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ το χρόνο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, η κα Δούρου δεν απάντησε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε πως θα διατεθεί το ποσό των 3 εκ. ευρώ για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, για την περίοδο 2018-2020, χρήζει σοβαρών διευκρινίσεων.

Επί ποδός στην Ηλιούπολη για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Πού και πότε θα γίνουν εργασίες για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Στο πρόγραμμα εργασιών για την καταπολέμηση κουνουπιών που θα γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών από τη Δευτέρα 20-08-2018 έως και την Τετάρτη 22-08-2018 αναφέρεται ότι την Τρίτη 21 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την καταπολέμηση κουνουπιών στον Δήμο Ηλιούπολης, στο Ρέμα Πικροδάφνης συμπεριλαμβανομένου του τμήματος υπογείου αγωγού.

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Τρεις οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Σε επιφυλακή η Ηλιούπολη

  • 09/08/2018 at 3:25 μμ
    Permalink

    Μας έχουν τρελάνει τα κουνούπια. Θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτά;

    Δεν τολμάμε να καθίσουμε έξω αν δεν πασαλειφτούμε με αντικουνουπικά – και πάλι θα μας τσιμπήσουν στα βλέφαρα.

    Απαντήστε
    • 09/08/2018 at 5:13 μμ
      Permalink

      Η κατασταση ειναι οντως φοβερη.Καλοκαιρι και δεν βγαινουμε στα μπαλκονια.Και οι υπευθυνοι περι αλλα τυρβαζουν…..

      Απαντήστε
  • 09/08/2018 at 6:55 μμ
    Permalink

    Αυτό έπρεπε να γίνει πολύ ποιο νωρίς όχι 20 Αυγούστου που θα λείπει ο κόσμος……

    Απαντήστε
  • 09/08/2018 at 9:42 μμ
    Permalink

    Στην Ελευσίνα δεν έχουν κάνει
    ράντισμα σέ όλοι την περιοχή κάντε κάτι

    Απαντήστε
  • 09/08/2018 at 10:32 μμ
    Permalink

    Πραγματικά έχουμε τρελαθεί από τά τσιμπήματα τών κουνουπιών ,πριζόμαστε έλεος πιά δέν μπορούν να ψεκάζουν κάθε άνοιξη;

    Απαντήστε
  • 09/08/2018 at 10:34 μμ
    Permalink

    Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης Στο νεκροταφείο της Ηλιούπολης που τυχαίνει να πηγαίνω αυτόν καιρό τα κουνούπια είναι αμέτρητα και κάθε εβδομάδα κάνουν απεντομωση αλλά το χάλι συνεχίζεται. Κάθε φορά φεύγουμε με πολλαπλά τσιμπήματα μας έχουν τρελάνει.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.