Ραγδαία εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου – Σε καραντίνα και η Ηλιούπολη- Πώς να προστατευθείτε




Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που εντοπίζονται σε εβδομαδιαία βάση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού μέχρι την Πέμπτη 2 Αυγούστου είχαν διαγνωσθεί 43 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 21 την τελευταία εβδομάδα.

Η μεση ηλικία των προσβληθέντων  είναι τα 68 έτη. Από το σύνολο των ασθενών, οι 35 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, ή μηνιγγίτιδα, ή οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ οκτώ ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως πυρετό).

Υπενθυμίζεται, δε, ότι –σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες– σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό, που είτε έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα που προσομοιάζουν με μία απλή ίωση είτε είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περυσινή περίοδο συνολικά είχαν καταγραφεί 48 περιστατικά της νόσου και πέντε θάνατοι. Θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό κατά τη φετινή περίοδο δεν έχουν αναφερθεί.

Ποιες περιοχές έχουν μπει σε καραντίνα

Συγκεκριμένα μέχρι και τις 2 Αυγούστου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 43 κρούσματα σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Ηλιούπολη, Τανάγρα, Αλίαρτο Θεσπιέων, Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο, Βόλβη, Κορδελιό-Εύοσμο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Σαλαμίνα, Λουτράκι-Περαχώρα-Άγιοι Θεόδωροι.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Πώς να προστατευθείτε

Κατόπιν τούτου, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια –μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός– από το σύνολο του πληθυσμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα ή στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αλλά και μέτρα όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. τα οποία μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.