Ο δήμαρχος Αλίμου στην επιτροπή φοιτητικού διαγωνισμού εικαστικής δηµιουργίας για τα Σεπτεµβριανά του 55’




H εθελοντική οµάδα «Ρωµιών Πράξεις» συνεχίζοντας την παράδοση ετών οργανώνει και φέτος επετειακές εκδηλώσεις µνήµης για τα Σεπτεµβριανά του 55’.

Για την 63η επέτειο από τα γεγονότα, και υπό την αιγίδα του Aήµου Αλίµου, οργανώνουν στο Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης έκθεση εικαστικής δηµιουργίας µε τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, µε έργα καταξιωµένων καλλιτεχνών καθώς και ερασιτεχνών.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργείται Φοιτητικός Διαγωνισµός, κατά τον οποίο θα επιλεγούν τρία νικητήρια έργα. Η επιτροπή που θα κρίνει τα έργα απαρτίζεται από τον Πρύτανη της ΑΣΚΤ  Πάνο Χαραλάµπους, τον Δήµαρχο Αλίµου Ανδρέα Κονδύλη, την καθηγήτρια της ΑΣΚΤ  Σοφία Ντενίση, τον δηµοσιογράφο και εκδότη Αλέκο Παπαδόπουλο, τον ζωγράφο και Διευθυντή του Ε΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΣΚΤ Μιχάλη Μανουσάκη, τον συλλέκτη έργων Τέχνης  Δηµήτρη Τσίτουρα, τον Διευθυντή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου  Γεώργιο Σταυρίδη, κ.ά.

Η κεντρική εκδήλωση της  έκθεσης µε θέµα “63 χρόνια Σεπτεµβριανά. Κωνσταντινούπολη 1955” θα πραγµατοποιηθεί την Τετάρτη, 12 Σεπτεµβρίου 2018 στιz 19:00 στην Αίθουσα του Θεάτρου του Ιδρύµατος  Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήµης».

Κεντρικός οµιλητής  θα είναι ο δηµοσιογράφος Παύλος Τσίµας, ο οποίος  θα µας  παρουσιάσει ένα µέρος  της  έρευνάς του σχετικά µε τα γεγονότα του 1955 που συγκλόνισαν τον Ελληνισµό της Κωνσταντινούπολης.

Επιπλέον, στην εκδήλωση θα παρευρεθούν τα µέλη της κριτικής επιτροπής του Φοιτητικού Oιαγωνισµού τα οποία θα µιλήσουν για τον ρόλο της  Ιστορίας στην Τέχνη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δηµοσιογράφος και εκδότης Ανδρέας Ροµπόπουλος. Στη συνέχεια θα πραγµατοποιηθεί η βράβευση των νικητήριων έργων του Φοιτητικού Διαγωνισµού.

Παράλληλα, θα εκτεθούν πρωτοσέλιδα εφηµερίδων στα οποία αποτυπώνονται τα γεγονότα όπως  καταγράφηκαν στον ηµερήσιο Τύπο Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου καθώς και στον οµογενειακό Τύπο της Κωνσταντινούπολης από τις 6 έως τις 10 Σεπτεµβρίου 1955.

Τα παραπάνω συµπληρώνουν µαγνητοσκοπηµένες µαρτυρίες θυµάτων που έζησαν τα φριχτά αυτά γεγονότα, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που ευγενώς έχει παραχωρήσει η ΕΡΤ.

Την εικαστική επιµέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Κυριάκος Πεταλίδης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.