Παλαιό Φάληρο: “Μάχη” με το έντομο “Μαρχαλίνα”




Για την προστασία των πεύκων από το έντομο Marchalina hellenica (Μαρχαλίνα) ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, πραγματοποιεί επεμβάσεις, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, από μέσα άνοιξης έως αρχές καλοκαιριού, με πλύσιμο των δένδρων (κορμού, κλαδιών και φυλλώματος) με νερό.

Το έντομο όταν βρίσκεται στο προνυμφικό στάδιο, παράγει κηρώδες προστατευτικό κάλυμμα, τη γνωστή βαμβακάδα.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με επικόλληση εντομολογικών κολλητικών παγίδων, διπλής όψεως, με εντομολογική κόλλα, στο κορμό του πεύκου, ώστε να παγιδευτούν οι εναπομείνασες προνύμφες.

Η ταινία κίτρινου χρώματος αποτελεί την εντομολογική παγίδα η οποία εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό.

Προτεραιότητα στις εφαρμογές καταπολέμησης της προσβολής των πεύκων, έχει δοθεί στα πεύκα που βρίσκονται γύρω από τα σχολεία, τις πλατείες, τα πάρκα, και τέλος στα δέντρα των πεζοδρομίων.

Η Μαρχαλίνα η ελληνική (Marchalina hellenica) ή κοινώς βαμβακάδα,[2]εργάτης του πεύκου[3] ή απλά εργάτης,[4] είναι κοκκοειδές έντομο το οποίο ζει στην Ανατολική περιοχή της Μεσογείου, κυρίως στην ΕλλάδαΤουρκία, Νότια Ιταλίαίσως και το Ισραήλ. Η παρουσία του εντόμου στα ελληνικά πευκοδάση, χρονολογείται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για το μοναδικό μέλος του γένους Μαρχαλίνα (Marchalina).

Περιγραφή

Το έντομο Μαρχαλίνα η ελληνική, είναι κίτρινου χρώματος και ζει ρουφώντας τον χυμό των πεύκων, κυρίως από την τραχεία πεύκη (Pinus brutia) και, σε μικρότερη κλίμακα, από την χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis), την δασική πεύκη (Pinus sylvestris) και την Κουκουναριά (Pinus pinea), παράγοντας δε τα γλυκά μελιτώματα (τις κοκκινωπές σταγόνες).

Μπορεί να βρεθεί σε ρωγμές και κάτω από το «πιτίκι» (το νεκρό φλοιό του κορμού) αυτών των δέντρων, κρυμμένη κάτω από το λευκό βαμβακόμορφο (βαμβακάδα ή βαμβακίαση) κερί που εκκρίνει. Η κυριότερη μορφή αναπαραγωγής, είναι η παρθενογένεση.

Το έντομο παράγει μια ζακχαρώδη έκκριση (μελίτωμα) και η οποία συλλέγεται από τις μέλισσες. Οι μελιτώδεις εκκρίσεις λαμβάνουν χώρα δυο φορές το χρόνο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.[5] Στην Ελλάδα και Τουρκία, περίπου το 60% της παραγωγής μελιού είναι πευκόμελο και προέρχεται από αυτό το παράσιτο.[6

Αμφισβήτηση

Λόγω του ότι το έντομο απομυζά χυμούς από το πεύκο και παράγει τα γλυκά μελιτώματα, πληγώνει το δέντρο. Κατασκευάζουν κάποιο είδος κουκουλιού, τη βαμβακάδα, η οποία δημιουργεί στο πεύκο, μια αντιαισθητική εικόνα.[3]

Δημιουργήθηκαν δυο παρατάξεις, από τη μια οι μελισσοκόμοι οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει οικονομικό όφελος από την ύπαρξη του εντόμου αυτού και φροντίζουν για την αναπαραγωγή του και από την άλλη οι πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι το έντομο, σε κάποιο βάθος χρόνου, καταστρέφει τα δέντρα και ξεραίνει τη λιγοστή χλωρίδα της Αττικής.

Παράλληλα, το 2000 το Ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας, κυκλοφόρησε μια έκδοση, με συγγραφέα τον γεωπόνο Θανάση Μπίκο, στην οποία περιγράφονταν τρόποι μετάδοσης – εμβολιασμού των πεύκων με το έντομο, ώστε να γίνουν μελιτοφόρα. Οι πολίτες όμως, διαμαρτυρήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που πρότειναν τo μποϋκοτάζ του πευκόμελου.

Έτσι, συστάθηκε να αποφευχθεί αυστηρώς η περαιτέρω εξάπλωση της Μαρχαλίνας της ελληνικής, στα πευκοδάση της περιοχής της Αττικής.[7]

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.