Γιάννης Σμαραγδής για το Cine Άλιμος: “Δεν μπορούν να σκοτώσουν τα όνειρα, δεν επιτρέπεται” (VIDEO&EIKONEΣ)




Δεν έπεφτε καρφίτσα στην πρεμιέρα του Cine Άλιμος. Πλήθος κόσμου είχε γεμίσει ασφυκτικά τον πανέμορφο θερινό δημοτικό κινηματογράφο στην παραλία, για να απολαύσει δίπλα στο κύμα και κάτω από το φεγγαρόφωτο την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή “Καζαντζάκης”.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, υποδέχτηκε τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, τη σύζυγό και παραγωγό της ταινίας Ελένη Σμαραγδή και την πρωταγωνίστρια Μαρίνα Καλογήρου.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, που είχε εγκαινιάσει πριν από δύο χρόνια το Cine Άλιμος, πριν ξεκινήσει η ταινία αναφέρθηκε σε αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν τον κινηματογράφο.

“Οι άνθρωποι είναι καμωμένοι από το υλικό των ονείρων. Αυτός εδώ ο κινηματογράφος είναι μια μορφή ονείρου, που οι ψυχές των ανθρώπων έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους ανατάσεις” είπε ο σκηνοθέτης.

“Τι κάνει ο κινηματογράφος όταν διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον; Νοτίζει την ψυχή, την ενδυναμώνει και την λιπαίνει.

Αυτός εδώ είναι ένα βατήρας ανόρθωσης της ψυχής. Όποιος εμποδίζει αυτά τα πράγματα, όποιος δεν δίνει τη σημασία που πρέπει σε αυτά, δεν υποστηρίζει τους ανθρώπους που με πολύ αγάπη το οργανώνουν όλο αυτό, όπως ο δήμαρχος, είναι κατάπτυστοι. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, εμείς οι Έλληνες είμαστε ομαδικά σχεδόν στα πρόθυρα της κατάθλιψης.

Αυτό εδώ είναι ένα κομμάτι που μπορεί να μας δώσει να πατήσουμε να σταθούμε όρθιοι.

Και θα το γκρεμίσουν; Ποιοι είναι αυτοί; Τι είναι αυτό που δεν αγαπάνε; Δεν αγαπάνε την ομορφιά. Ο δήμαρχος από αγάπη προς την ομορφιά το κάνει. Και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους αγαπάμε, να τους στηρίζουμε και κυρίως να τους προστατεύουμε.

Έχει γίνει ήδη σύμβολο το Cine Άλιμος. Μα ξέρετε τι σημαίνει να είναι ένας κινηματογράφος δίπλα στη θάλασσα; Που; Στην Ελλάδα, καθίστε εδώ και αρχίστε να κοιτάζετε…Καθώς θα φεύγει ο ήλιος και θα βγαίνουν οι μαγικές εικόνες του κινηματογράφου, πως μπαίνεις μέσα σε ένα πολλαπλό, πολυσήμαντο και εξαιρετικά όμορφο όνειρο.

Δεν μπορούν να σκοτώσουν τα όνειρα, δεν επιτρέπεται”

 

Ανδρέας; Κονδύλης: “Στο σκοτάδι απαντάμε με φως”

“Η αγάπη για το ωραίο μας έκανε να φτιάξουμε αυτόν τον όμορφο χώρο, για να ομορφύνουμε τις ζωές των ανθρώπων και να δώσουμε ανάταση και στην ψυχή τους” είπε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης

” Δεν θα αφήσουμε να μας χαλάσουν το χώρο, ήδη δικαιωνόμαστε και δικαστικά, είναι βέβαια λυπηρό σε αυτή τη χώρα να βασιλεύει η παράνοια. Και όποιος προσπαθεί να κάνει κάτι δημιουργικό, βρίσκεται κυνηγημένος από νοσηρούς γραφειοκράτες.

Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά σαν τόπος ή αν θέλουμε να κυνηγάμε τον εαυτό μας. Εμείς τους απαντάμε με μία φράση από την ταινία: Στο σκοτάδι απαντάμε με φως”

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ STAR

Φυσικά ήταν αδύνατο να καθίσει όλος αυτός ο κόσμος στις καρέκλες. Παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι έβαλαν και άλλες, δεν έφτασαν. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους θεατές να απολαύσουν την ταινία καθισμένοι στο γρασίδι. Στην πρεμιέρα παραβρέθηκαν η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, οι πρώην δήμαρχοι Αλίμου Αλέκος Αλούκος και Αργύρης Αργυρίου, οι αντιδήμαρχοι Αλίμου και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

 

 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

Καλησπέρα σας!! Καλό μήνα, Καλό καλοκαίρι, καλές προβολές!!

Σας καλωσορίζω στην έναρξη της τρίτης σεζόν του Cine Άλιμος, σε μια βραδιά που μας υπόσχεται χαρά, συγκίνηση και πολλή πολλή αγάπη.

Ο άνθρωπος που εγκαινίασε, που έκοψε την κορδέλα αυτού του σινεμά δυο καλοκαίρια πριν, είναι και σήμερα εδώ, πάντα με την απλότητα, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία που τον διακρίνει.
– Κύριε Σμαραγδή, καλώς ήρθατε. Ο Άλιμος σάς υποδέχεται θερμά κι εσάς και τον «Καζαντζάκη» σας. Φαίνεται ήταν γουρλίδικη η πρώτη μας συνάντηση, αφού δυο χρόνια μετά έρχεστε κι έχετε στην φαρέτρα μια ακόμη ξεχωριστή ταινία, ήδη βραβευμένη και διακεκριμένη διεθνώς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ με πολλή ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχετε κάνει για τον τόπο μας, για την Τέχνη, αλλά και για το σινέ Άλιμος.

– Καλωσορίζω κι ευχαριστώ πολύ επίσης την πρωταγωνίστρια της ταινίας, την αγαπημένη μου φίλη Μαρίνα Καλογήρου, που με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη. Μαρίνα, καλώς ήρθες!
Η Μαρίνα Καλογήρου έχει επιμεληθεί φέτος, μαζί με τον χορογράφο και χορευτή Τάσο Καραχάλιο, πολλά θέματα της οργάνωσης και του προγράμματος του Cine Alimos, τους ευχαριστώ και τους 2 πάρα πολύ, όπως ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και όλο το προσωπικό που δούλεψε και θα δουλεύει για να είναι όλα διαρκώς άψογα και να περάσουμε όμορφα όλο το καλοκαίρι.

– Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ θα έχουμε δωρεάν προβολή ελληνικής ταινίας, παρουσία των δημιουργών της. Έτσι, φέτος θα συναντήσουμε στον κινηματογράφο μας, μεταξύ άλλων, τον Τάσο Μπουλμέτη, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, τον Δήμο Αβδελιώδη, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Πάνο Καρκανεβάτο, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Γιάννη Βογιατζή.
Κάθε ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ θα προβάλλεται δωρεάν παιδική ταινία.
Στις 15, 16 και 17 Ιουνίου έχουμε Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εγκαινιάζουμε τις προβολές με τον «Καζαντζάκη» του Σμαραγδή. Επιλέξαμε μια ελληνική ταινία που παρουσιάζει έναν μεγάλον Έλληνα, μια σπουδαία ελληνική προσωπικότητα. Γιατί, για να βγούμε από την κατάθλιψη και την ηττοπάθεια της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται ν΄ ανακαλύψουμε ξανά τον θησαυρό που λέγεται «ο καλός μας εαυτός». Ο Σμαραγδής αυτό κάνει με τις ταινίες του. Βάζει σε κίνηση τους μεγάλους πυλώνες του ελληνικού αισθήματος. Ο Καβάφης, ο Ελ Γκρέκο, ο Βαρβάκης… και τώρα ο Καζαντζάκης!
Οξυγόνο χρειαζόμαστε. «Οξυγόνο της ψυχής». Έτσι υποστηρίζει ο σοφός καλεσμένος μας. Και προσπάθησε και με τη σημερινή ταινία να μας χορηγήσει οξυγόνο αγάπης, χαράς, πίστης και αισιοδοξίας.
«Οξυγόνο» προσπαθούμε κι εμείς να δώσουμε με τη λειτουργία αυτού εδώ του όμορφου χώρου. Γιαυτό και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να πειράξει τον κινηματογράφο μας. Ορισμένοι από την αντιπολίτευση πολεμάνε το Cine Άλιμος (ξέρετε μας έχουν στείλει την Κτηματική Υπηρεσία, την Πολεοδομία, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το ΣΕΕΔΔ… όποιον μπορείτε να φανταστείτε…). Σε όλους αυτούς απαντάμε απόψε με μία φράση από την ταινία που σε λίγο θα δούμε: “Στο σκοτάδι απαντάς με φως”.

«Στα σκοτάδια απαντάς με φως» φιλοσοφούσε ο Νίκος Καζαντζάκης, «ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας μετά τον Όμηρο», σύμφωνα με τον Γιάννη Σμαραγδή. Φως, λοιπόν, θέλουμε, για να βγούμε απ’ τα σκοτάδια της μιζέριας και της μικροψυχίας. Φως λυτρωτικό, παρηγορητικό, φως που εμπνέει φιλία, δημιουργία κι ελπίδα και κάνει τους ανθρώπους καλύτερους… Και δόξα τω Θεώ, στην Ελλάδα είμαστε! Έχουμε φως ευλογημένο!…
Και επιπλέον, εδώ έχουμε και το κινηματογραφικό φως, το φως της Τέχνης πάνω στην μεγάλη οθόνη!
Απόψε, λοιπόν, ξεκινάμε ένα ταξίδι 4 μηνών στην μαγεία της έβδομης Τέχνης.
Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε και καλά να τα περάσετε!!

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.