Hλιούπολη: Στις καλένδες το θέμα της αποτέφρωσης




(Δελτίο τύπου της ομάδας πολιτών “Συνεργοί με την Ηλιούπολη”  για το δημοτικό συμβούλιο που είχε θέμα τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών)

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο, έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας.

Αν μας βοηθούσε η ποίηση, θα αλλάζαμε τις παραπάνω δυτικοευρωπαϊκές πόλεις, με κάποιες άλλες, όπως είναι η Ηλιούπολη, η Άγκυρα ή η Τεχεράνη. Ο λόγος του ροκ τίτλου έχει να κάνει με τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ηλιούπολης και με το πρώτο θέμα που αφορούσε την αποτέφρωση νεκρών.

Η τελική πρόταση τεσσάρων σημείων υπερψηφίστηκε από όλους τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους. Ας δούμε τα τέσσερα σημεία.

1. Υπέρ στη δημιουργία διαδημοτικού ΚΑΝ (κέντρο αποτέφρωσης νεκρών).
2. ΚΑΝ εκτός του χώρου του νεκροταφείου.
3. Δημιουργία διαδημοτικής επιτροπής.
4. Συμμετοχή πολιτικά και χρηματοδοτικά του ΕΣΔΝΑ ως υπερτοπικού φορέα.

Πρόκειται για μία τυπική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως άλλες που έχει ξαναπάρει στο παρελθόν και παραπέμπει το θέμα στις καλένδες, δηλαδή, σε ένα αόριστο μέλλον. Για την ιστορία, το θέμα αυτό βρέθηκε στην επικαιρότητα του δημοτικού συμβουλίου μετά από εκδήλωση που διοργανώσαμε στην Ηλιούπολη στις 2 Μαρτίου, με συμμετοχή και ομιλίες από φορείς και δημοτικές παρατάξεις της πόλης.

Μέχρι εδώ όλα καλά, μιας και δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, από τη στιγμή βέβαια που έχουμε καταλάβει ότι θέλει πολύ κόπο και χρόνο για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο αίτημα. Κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η λύση στην ίδρυση ΚΑΝ στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι από το δημόσιο.

Είναι όμως σημαντικό για εμάς να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις τα δημοτικά συμβούλια, η αξία τους είναι πολιτική και κινείται στην κατεύθυνση μιας τελικής μελλοντικής επίλυσης. Τα παρατράγουδα όμως επί της διαδικασίας είναι πιο εκκωφαντικά από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αν και η πρωτοβουλία πάρθηκε από τους Συνεργούς με την Ηλιούπολη, αν και είχαμε συνάντηση και με τον δήμαρχο για αυτό, μόνο εμείς δεν ακουστήκαμε στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Αμέσως μετά την αρχική εισήγηση του καλεσμένου μας κ.Αντώνη Αλακιώτη (πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης) τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τις προσπάθειες που έχει κάνει και τις γνώσεις που μας έχει μεταδώσει γύρω από το ζήτημα της αποτέφρωσης, ο δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος επικαλέστηκε την ώρα και τον κ.Αλακιώτη ως κοινό μας εκπρόσωπο και έκλεισε την εισήγηση χωρίς δική μας τοποθέτηση.

Όμως υπήρξε αρκετός χρόνος για την δική του τοποθέτηση. Αφού μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι δυτική κοινωνία, πως το 95% των Ελλήνων είναι ορθόδοξοι και για το πόσο ορθόδοξος είναι ο ίδιος, ότι χρωστάμε την ύπαρξή μας σαν κράτος στην ορθοδοξία και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και εν κατακλείδι ότι έχουμε πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και ότι είναι λάθος να αναφερόμαστε στην Ελλάδα σαν δυτική χώρα. Όλα αυτά από ένα δήμαρχο που θέλει να έχει προσανατολισμό και συνεχή αναφορά τις έξυπνες πόλεις των δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάς για έξυπνες πόλεις και ότι είναι η νέα τάση στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να παραληρείς για την ορθοδοξία και να τοποθετείς τον εαυτό σου στην ανατολή. Εν πάση περιπτώσει ας αποφασίσει αν είναι δήμαρχος μιας δημοκρατικής πόλης που ανήκει στην Ευρώπη ή βασιλιάς σε κάποια φατρία του Ιράν.

Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις είτε να προσπερνούν είτε να συμφωνούν δια τις σιωπής με τις επικίνδυνες απόψεις του δημάρχου. Αυτά δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την δημοτική παράταξη Ηλίου-πόλις που μας βοήθησε να πάμε το θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, τον κ Δημήτρη Πανταζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλή της δημοτικής παράταξης ΕΝ.Α.Κ (Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα) για την ιδιαίτερη μνεία προς το πρόσωπο και τις προσπάθειες μας και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κώστα Σεφτελή που από την αρχή πήρε μέρος σε όλη αυτή την διαδικασία, υπερασπιζόμενος τη μέχρι σήμερα. Επίσης να ευχαριστήσουμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς τους συμβούλους που υπερψήφισαν μια πολύ σημαντική για τη δημόσια ζωή απόφαση.

Τέλος με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση, δημοσιεύτηκε κείμενο του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, με καταγγελίες αρκετά σοβαρές για τη σχέση των δήμων με τα νεκροταφεία, καταγγελίες που φτάνουν μέχρι τη δωροδοκία δημοτικών υπαλλήλων. Περιμένουμε την συνέχεια.

Συνεργοί με την Ηλιούπολη

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας. Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.