Άγιος Δημήτριος: Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για τους πλειστηριασμούς
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 25-4-2018, και μετά από σχετική συζήτηση, αποφάσισε την έκδοση του ψηφίσματος που ακολουθεί.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου Αττικής, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών. 
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να τεθούν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας έχουν περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο ή τους Δήμους.

Η αδυναμία αυτή εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων. Αυτές οι πρακτικές, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να κλονίζουν σοβαρά την κοινωνική συνοχή αλλά και το κοινό περί δικαιοσύνης αίσθημα.

Απορρίπτουμε το αφήγημα των “κακοπληρωτών” σαν δικαιολογία στο προχώρημα των πλειστηριασμών και μάλιστα των “ηλεκτρονικών”. Για αυτούς τους “κακοπληρωτές” εξάλλου δεν έχουν ευθύνη οι φτωχοποιημένοι συμπολίτες μας.
Αντί για μέτρα προστασίας των πολιτών που αδυνατούν λόγω κρίσης να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προωθείται μια πολιτική αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου και χρήσης μέτρων καταστολής δίωξης των αντιδράσεων που αναπτύσσονται.

Με το πρόσφατο « πολυνομοσχέδιο» θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα μετά τις 21/2/18 των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όχι μόνο για οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά, για πρώτη φορά, και για οφειλές προς το Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 500 €. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα στην εμπορική αξία τους, δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «αγγίζουν» ακόμη και την πρώτη κατοικία, για την οποία δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία, αφού ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη ελάχιστη προστασία προσφέρει και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να υπαχθούν σ΄ αυτόν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αποφάσεων των πρόσφατων Συνεδρίων της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, ζητά:

  • Την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 €, αντικειμενικής αξίας, με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για το θέμα, και την ορθολογική διαχείριση συνολικά του ζητήματος των δανείων, καθώς και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ειδικότερα όταν αφορούν ανθρώπους με μικρά εισοδήματα, ανέργους, βαριά ασθενείς ή ανάπηρους και εν γένει για όσους μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων.
  • Την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την καθιέρωση, μεταξύ άλλων αναγκαίων μέτρων, του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 € αντικειμενικής αξίας.
  • Την διαγραφή των τόκων στα ποσά των τυχόν ανατοκισμών και ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και στα εναπομείναντα κεφάλαια κατ΄ανάλογο ποσοστό του κεφαλαίου του δανείου που έχει εξοφληθεί μέχρι την ημερομηνία αναφοράς – διαγραφής.
  • Όταν επισπεύδουσα αρχή είναι η τράπεζα, η τιμή εκτίμησης να είναι η αξία του ακινήτου της ημέρας υπογραφής της σύμβασης και όχι η τρέχουσα εμπορική.

Τέλος καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και κάθε κατασταλτικό μέτρο στα ειρηνοδικεία σε βάρος των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας».

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.