Tο Ιστορικό Λεύκωμα του Ελληνικού
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος “Ελληνικό. Ψυχή της πόλης μας είναι οι μνήμες της”, την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ένωσης Ποντίων Σουρμένων (πρώην Αμερικάνικη Βάση). Είσοδος Ελεύθερη.
Το Λεύκωμα εκδόθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Προλογικό σημείωμα του Λευκώματος
Ελληνικό: Μια πόλη που δημιουργήθηκε τον 20ο αιώνα, αλλά που η ιστορία των ανθρώπων της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μια πόλη απότοκος μιας μεγάλης Καταστροφής αλλά και δημιούργημα μιας επικής Αναγέννησης.
Το Ελληνικό είναι μια ιστορία του όλου Ελληνισμού. Στον τόπο αυτόν ενώθηκαν τα κομμάτια της προσφυγικής και της γηγενούς Ελλάδας, για να ζήσουν, να εργαστούν, να ευτυχήσουν, να δημιουργήσουν πάνω στο ίδιο χώμα, κάτω από τον ίδιο ήλιο, δίπλα στην ίδια θάλασσα, ανάμεσα στους ίδιους αγέρηδες που χύνονται από τον Υμηττό και αυλακώνουν τον Σαρωνικό.
Σαν τη Γή που όταν την πυρπολούν οι φλόγες, και αφού κλείσει τις πληγές της, γίνεται και πιο εύφορη και πιο αποδοτική, έτσι και οι πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αφού είδαν τις ψυχές τους να πυρπολούνται από τις φλόγες της Γενοκτονίας και της Καταστροφής, αφού αποδεκατισμένοι, απελπισμένοι και ρακένδυτοι, επέστρεψαν στη μητέρα γη, βρήκαν τη δύναμη, το κουράγιο, το σωματικό και πνευματικό σθένος να ξαναχτίσουν από την αρχή μια καινούρια ζωή στα χώματα του Ελληνικού.
Ο Δήμος μας, ο Δήμος πλέον Ελληνικού – Αργυρούπολης, με την έκδοση αυτού του λευκώματος θέλει να τιμήσει τη μνήμη των πρώτων σκαπανέων του Ελληνικού, και όλων εκείνων που στο διάβα της ιστορίας έσμιξαν μαζί τους, και έκτισαν από τα θεμέλια μια καινούρια πόλη.
Καθώς όμως συμπληρώνονται 100 χρόνια από το 1919, από τη δραματική εκείνη χρονιά που καθιερώθηκε ως ορόσημο της συγκλονιστικής Ποντιακής Γενοκτονίας, δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε στο λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας και ορισμένα σημαντικά ιστορικά στοιχεία της πορείας του Ποντιακού Ελληνισμού και του αιματοβαμμένου ξεριζωμού του από τις προγονικές του εστίες, αποτίοντας φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας.
Γιάννης Κωνσταντάτος
Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Λίγα λόγια για το βιβλίο απο τον επιμελητή της έκδοσης του κ. Χάρη Πασβαντίδη.
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας και του Δημάρχου Γιάννη Κωνστατάτου να εκδώσει ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ένα ιστορικό λεύκωμα με περιεχόμενο την καταγραφή της γενικότερης ιστορίας των Ποντίων και των Μικρασιατών και της ειδικότερης των Σουρμένων του Πόντου και της δημιουργίας της πόλης του Ελληνικού, με εξέπληξε θετικά και ευχάριστα. Η πρόταση του εκδότη του λευκώματος, έπειτα από την εκφρασθείσα βούληση του δημάρχου, να αναλάβω την συγγραφή και την επιμέλεια της έκδοσης ήταν μια πρόκληση απέναντι στην ιστορική καταγωγή μου αλλά ταυτόχρονα με έθεσε μπροστά σε μια μεγάλη ευθύνη.
Υποδέχτηκα και καλωσόρισα την ευθύνη, αισθανόμενος ότι αναλαμβάνοντας το εγχείρημα αυτό, επιτελώ ένα μέρος του χρεους μου απέναντι στους προγόνους μου, που έζησαν και μαρτύρησαν στον Πόντο αλλά και προς εκείνους που μετατρέποντας την οδύνη του ξεριζωμού σε ηδονή δημιουργίας έχτισαν από την αρχή και από τα θεμέλια την πόλη του Ελληνικού.
Έτσι γεννήθηκε αυτό το Λεύκωμα. Ταξιδεύουμε στον, μετά τη πρώτη εγκατάσταση χρόνο, περιγράφοντας τα κρίσιμα γεγονότα που επηρέασαν καθοριστικά τη ζωή των Ελληνικιωτών, όπως η κατασκευή του αεροδρομίου, και κλείνουμε με μια σύγχρονη αναφορά στο Δήμο μας που με την πάροδο των χρόνων, έγινε πολύπλευρα πλουσιότερος με την παρουσία Ελ λήνων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για το περιεχόμενο του Λευκώματος χρησιμοποιήσαμε κάθε διαθέσιμη πηγή πληροφοριών. Ιστορικά επιστημονικά συγγράματα και αρχεία, βιβλία με αφηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων των διωγμών, εφημερίδες της εποχής, περιοδικά, και φυσικά τις μνήμες των ανθρώπων που βίωσαν το Ελληνικό από τις πρώτες του μέρες.
Χάρης Πασβαντίδης
Επιμελητής έκδοσης
Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας. Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)