Σφοδρή επίθεση Σγουρού σε Δούρου για τα σκουπίδια
Ολομέτωπη επίθεση του Γιάννη Σγουρού, προς τη Ρένα Δούρου, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο πρώην περιφερειάρχης υποστηρίζει πως η πολιτική που ακολουθεί η κυρία Δούρου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι αλλεπάλληλες πρόσφατες παρεμβάσεις της κας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής αποτελούν ακόμη μία ομολογία αποτυχίας των ανερμάτιστων σχεδιασμών της και μάταιη αναζήτηση άλλοθι και διεξόδου απέναντι στα τρομερά αδιέξοδα που έρχονται πολύ σύντομα και που η ίδια δημιούργησε.
Η ιστορία γράφει ότι η κα Δούρου μέσα σε μόλις τριάμισι χρόνια θητείας πρόλαβε:
Να αθετήσει κάθε δέσμευση που ανέλαβε για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό, ενώνοντας απέναντί της, πολίτες και φορείς της Δυτικής και της Βορειοανατολικής Αττικής.

Να ακυρώσει κάθε πρόοδο που είχε σημειωθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου αφού χωρίς κανέναν προφανή και σοβαρό λόγο παρά μονάχα για ΛΟΓΟΥΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ, κατάργησε τους ώριμους διαγωνισμούς που ήταν σε εξέλιξη για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας, χάνοντας 400 εκ. € από κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή αντίστοιχοι διαγωνισμοί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα προχωράνε ΚΑΝΟΝΙΚΑ αποτελώντας την προμετωπίδα των έργων της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Να ενταφιάσει την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή αφού έφτιαξε έναν περιφερειακό σχεδιασμό καταδικασμένο να αποτύχει, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με προβλέψεις που έχουν ήδη πέσει έξω κατά 100%.

Να μην έχει κατασκευάσει έστω και μισή νέα υποδομή, αν και παρέλαβε από εμάς εξασφαλισμένα χρήματα από το ΕΣΠΑ και απαλλαγμένο από τα χρέη του παρελθόντος τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που πλέον χάρη στις βάσεις που θέσαμε έχει πρωτοφανή οικονομική ευρωστία.

Να θέτει σε πρωτοφανή κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού ο μοναδικός χώρος ταφής εξαντλείται γοργά και εκείνη τυρβάζει περί άλλων.

Εάν δεν προλάβει να μετατρέψει την Αττική σε Νάπολη μέχρι να φύγει, θα έχει στρώσει σίγουρα το έδαφος για να συμβεί αυτό σε πολύ μικρό χρόνο από την αποχώρησή της.

Αντί μάλιστα να δει και να επισημάνει τις εξόφθαλμες αστοχίες του εκτρωματικού σχεδίου νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) του Υπουργείου Εσωτερικών που οδηγούν ειδικά τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ, του οποίου είναι επικεφαλής, σε διοικητική και οικονομική παράλυση*, αναζητά εκ νέου τρόπο να δραπετεύσει από τις καταγεγραμμένες και αυταπόδεικτες ευθύνες της, επαναδιατυπώνοντας παλαιότερη πρότασή της να απαλλαγεί από το βαρίδι αυτής της αρμοδιότητας μέσω της μεταφοράς της αποκλειστικά στους δήμους.

Στην απόγνωσή της να βρει τρόπο διαφυγής, έφτασε στο σημείο να θεωρεί ως καινοτομία και ευκαιρία για λύση, τη δυνατότητα που διατυπώνεται στο σχέδιο νόμου να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων από ομάδες δήμων, δυνατότητα που όμως ήδη υπάρχει εδώ και 14 χρόνια στην εθνική μας νομοθεσία (παρ.8, άρθρο 33, Ν. 3164/2003).
Η κα Δούρου έχει κάθε δικαίωμα να νομίζει ότι κάτι κάνει με τις δηλώσεις της, σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του.
Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να βυθίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο τέλμα και να εγκλωβίζει την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας σε τρομερά αδιέξοδα.

Την ενημερώσαμε και την προειδοποιήσαμε εξ αρχής και σε όλους τους τόνους να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σοβαρότητα και όχι με σχεδιασμούς της πλάκας.
Δεν μας άκουσε, άλλωστε όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, είναι εναντίον των συναινέσεων.
Η ευθύνη βαρύνει πλέον την ίδια και την παράταξή της.

*Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΦοΔΣΑ καταργούνται τα άρθρα των νόμων που προβλέπουν τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ που αποτελεί το όργανο που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για τη λειτουργία του και επίσης καταργούνται τα άρθρα που καθορίζουν τον τρόπο είσπραξης της ετήσιας εισφοράς από τους δήμους μέλη του, πράγμα που οδηγεί τον φορέα σε διάλυση.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.  Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.