Η κυρία Δήμητρα είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε!




(αναδημοσίευση της ανάρτησης του Στέφανου Ξενάκη)

Ήμασταν σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε κάποιο δημοτικό, δεν έχει σημασία ποιό. Όταν βγαίναμε στα διαλείμματα, η κα Δήμητρα, η καθαρίστρια του σχολείου καθόταν σε μια γωνία χωρίς να μιλάει. Ήρεμη, καθαρός άνθρωπος, συγκεντρωμένη στην αποστολή της. Κάτω δεν έβλεπες ούτε ένα σκουπιδάκι. Λες και παραμόνευε να πέσει για να το μαζέψει.
Στο τέλος της ημερίδας της ζητήσαμε να μας βγάλει φωτογραφία, αφού τη συγχαρήκαμε για τη δουλειά της. Δέχτηκε με προθυμία. Κράτησε το τηλεφωνάκι άγαρμπα, πιθανόν να μην είχε ξαναβγάλει φωτογραφία με smartphone. Περιμέναμε στημένοι από την άλλη μεριά να πατήσει το κουμπάκι αλλά εκείνη αργούσε. Λες και την προβλημάτιζε κάτι. Εμείς νομίσαμε ότι είχε μπερδευτεί με την τεχνολογία. Εκείνη πάλι σα να έψαχνε κάτι, κάτι σαν την ανήσυχη μάνα που ψάχνει το παιδί της. Σε κάποια φάση επιτέλους ξεμύτισε το πρόσωπό της έξω από τη ματάκι.
Εντάξει κα Δήμητρα?
«Όχι», μας κάνει, ψάχνοντας ανήσυχη.
«Πού είναι ο Διευθυντής ΜΟΥ?» και το ανήσυχο βλέμμα της περιπλανιόταν στο χώρο. Τώρα σαν το παιδί που ψάχνει τη μάνα του.
Όντως ο Διευθυντής δεν ήταν στο πλάνο.
Η κα Δήμητρα αρνήθηκε να βγάλει φωτό μέχρι να μπει κι ο Διευθυντής ΤΗΣ στο πλάνο. Σύντομα ήρθε ο Βασίλης, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που τον λατρεύει το προσωπικό του.
«Τώρα να βγάλουμε όσες θέλετε» χαμογέλασε και το χαμόγελό της φώτισε το πρόσωπό της. Κι όλους εμάς. Το βλέμμα της είχε ηρεμήσει. Η καρδιά της είχε πάει στη θέση της. Γέλαγαν και τα μουστάκια της. Ζεστασιά, ευγνωμοσύνη και θαυμασμός ξεχείλιζαν για τον αγαπημένο της Διευθυντή.
Η πλάκα ήταν ότι το Σεμινάριο ήταν για τις αξίες και τις συνήθειες των κορυφαίων, των εξαιρετικών. Η Δήμητρα ήταν ΤΟ Σεμινάριο.
Ένας άνθρωπος κορυφαίος σε αυτό που κάνει. Ένας άνθρωπος που διδάσκει αξίες με το παράδειγμά της. Μπροστάρης. Τη λέξη Μπροστάρης δεν θα τη βρεις σε άλλη γλώσσα. Θα βρεις το Αρχηγός ή το Ηγέτης, αλλά όχι το Μπροστάρης.
Είναι πολλές οι Δήμητρες στη χώρα μας. Πολύ πιο πολλές και πολύ πιο πολλοί από ό,τι νομίζουμε. Θα τους βρεις στο πόστο τους να κάνουν τη δουλειά τους ήσυχα αλλά υποδειγματικά. Δύσκολα θα τους βρεις στην τηλεόραση ή στα social. Είναι πιστοί κι υποδειγματικοί στρατιώτες. Δεν ποστάρουν, δεν κάνουν check in, δεν βγάζουν selfie, ούτε ανεβάζουν live. Δε μιλάνε πολύ και σίγουρα δεν γκρινιάζουν. Είναι άνθρωποι του καθήκοντος. Κάνουν τη δουλειά τους κορυφαία για πάρτη τους. Για τη δική τους συνείδηση.

Πλέον η κα Δήμητρα είναι μέσα στην ύλη του Σεμιναρίου.
Η κα ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ

Ο Στέφανος Ξενάκης είναι επιχειρηματίας και κειμενογράφος στην Καθημερινή

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156148491247445&set=a.214655687444.131726.557177444&type=3&theater

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.