Μad Playground: Εικαστική έκθεση στον Δήμο Αλίμου




 

«Η γνώση της τέχνης μας, σύγχρονης και παλιότερης, δεν συνιστά απλή πολυτέλεια αλλά πράξη ουσιαστικής αυτογνωσίας».

Μάνος Στεφανίδης

Ο Δήμος Αλίμου, συνεχίζοντας τη φιλόδοξη προσπάθειά του για την απόκτηση Δημοτικής Πινακοθήκης, παρουσιάζει την τρίτη Εικαστική του Έκθεση, «Μad Playground», με έργα δύο εξαίρετων καλλιτεχνών, του Δημήτρη Αμελαδιώτη και του Φώτιου Μπάλα.

Όπως σημειώνει η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη: «Μad Playground• μια μετάβαση στον τόπο της παιχνιδιάρας φαντασίας του απύθμενου. Δες το όνειρο, δες την σκέψη, δες την ιδέα, από τις ρίζες τις βαθιές, πώς ενσαρκώνονται, στους υλικούς και άυλους μηχανισμούς της Τέχνης, στήνουν παιχνίδια. Αιχμηρά και αθώα, γελαστά και αγέλαστα, παραδομένα νοήματα, συμβολικά ορισμένα. Φροντισμένα με τρόπο αφαιρετικό ή ξεκάθαρο. Τρισδιάστατα μένουν με όψη μεστή. Στοίβες αράδες αντικείμενα σε συμφωνία. Θα μπορούσαν να μοιάζουν, έτσι όπως από τις μήτρες τους γεννιούνται, με ιδιόρρυθμα παζλ ή με εξαίσιους γρίφους. Στην πραγματικότητα χωράνε τον κόσμο. Τον ερμηνεύουν, τον ρωτάνε και τον πλάθουν αλλιώς…».

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ:  Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου, Λεωφ. Ιωνίας 96.

Διάρκεια Έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2017 – 10 Ιανουαρίου 2018

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10 π.μ. – 9 μ.μ.

Σάββατο: 5 – 9 μ.μ.

 

Στα έργα του Δημήτρη Αμελαδιώτη, η αρχική αυτοσχεδιαστική προσέγγιση που εκφράζεται χειρονομιακά, μέσω της συνεχούς συσσώρευσης των διαφόρων χρηστικών αντικειμένων που ο καλλιτέχνης επιλέγει, οδηγεί στην δημιουργία μιας τελικής εικόνας που εντάσσεται στο φάσμα της αφαίρεσης, της συμβολικής και της εννοιολογικής αναγωγής. Τα απρόσμενα και φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους στοιχεία, φτιάχνουν εικόνες συχνά αναγνωρίσιμες, δοσμένες όμως με έναν μη συμβατικό και πρωτόπλαστο χαρακτήρα. Όπως το έργο που παραπέμπει σε ένα γνωστό παιχνίδι αφαίρεσης και πρόσθεσης ξύλινων κομματιών με στόχο να ορθώσουν έναν πύργο. Εδώ ο πύργος στέκεται γυρτός με σωσίβιο και δόρυ από μεταλλική βέργα. Ίσως να είναι η άλλη εκδοχή μιας ασταθούς, βαλλόμενης πολιτείας που προσπαθεί τόσο να πολεμήσει μα και να σωθεί. Η φαντασία είναι έκδηλη και ποιοτικά στοχευμένη, σε όλα τα έργα του καλλιτέχνη, με την υλική της υπόσταση να διακατέχεται από μια ευθραυστότητα και συνάμα δυναμική.

Για τον Φώτιο Μπάλα, το “σοβαρό” παιχνίδι είναι στην ουσία η πρωταρχική δομή του έργου του. Παιδικά παιχνίδια, ανάμεσα τους, κύβοι και κούκλες, πλεγμένα σε συνθετικές χαώδεις αρμονίες μιας ιδιάζουσας ποπ-αρτ αναγωγής, γίνονται ο κώδικας της εικαστικής αναφοράς και λειτουργίας, αλλά και της αποκρυπτογράφησης του νοήματος. <<Λειτουργώ ως “εικαστικός ρακοσυλλέκτης”>>, αναφέρει ο ίδιος. <<Τίποτα δεν σταματάει να έχει αξία για μένα αφού η παλέτα μου αποτελείται από παλιά παιχνίδια, τρίχες, χαρτιά, έντομα, υφάσματα, οστά ζώων, καπάκια και από πολλά άλλα αντικείμενα, χρηστικά και μη>>. Σε κάποια έργα του εντάσσει ακόμα το φως, τον ήχο και την κίνηση. Οι θεματικές του, θίγουν επίκαιρα ζητήματα κοινωνικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι: η χρήση-κατάχρηση των social media, η καταπίεση, η υπερκατανάλωση, ο ναρκισσισμός, οι εμμονές, το άγχος και η αίσθηση του ανικανοποίητου.

Οι δυο καλλιτέχνες, ο Αμελαδιώτης και ο Μπάλας, φαίνεται να γνωρίζουν καλά πώς να κερδίζουν το “παιχνίδι”. Δεν είναι μόνο η τεχνική αρτιότητα των έργων τους, αλλά και η πρωτοτυπία που τα διαπνέει. Κάθε έργο είναι μοναδικό και ευφάνταστο. Προκαλεί τον θεατή να το “αναπνεύσει”. Δύο δυνάμεις φαντασίας, ενώνονται μαζί και στην ταυτοχρονία μας δελεάζουν να ερμηνεύσουμε την δική τους υπέρβαση >>.

●Βιογραφικά καλλιτεχνών:

Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης, φοίτησε στις Σχολές Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, της Koninkijke Akademie Γάνδης και του Chelsea College of Art στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διοργανώσεις και θεσμούς Τέχνης όπως: στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο ΚΜΣΤ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο ΔΕΣΤΕ , στο Νew Museum of New York, στο Casino Luxeburg, στο Symptom Projects Άμφισσας, στο Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο ΠΜΙΕΤ, στο Ινστιτούτο Γκαίτε κ.ά.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και δράσεις σε ανεξάρτητους χώρους, καθώς και σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης. Είναι μέλος των ομάδων PalAmeA και KangarooCourt.
Έργα του βρίσκονται σε ποικίλες συλλογές, δημόσιες (όπως στο Κρατικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) και ιδιωτικές.

Ο Φώτιος Μπάλας (Fotios Balas) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης, καθηγητής, σχεδιαστής και κατασκευαστής κοσμημάτων, καπέλων και αξεσουάρ. Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης της γκαλερί “LOLA NIKOLAOU” στη Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν, παράλληλα με τις σπουδές του, έχει εργαστεί ως διακοσμητής γάμων, ραδιοφωνικός παραγωγός, σκηνογράφος, μοντέλο, συντάκτης σε περιοδικά και φωτογράφος μόδας. Έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στην ελληνική Εβδομάδα Μόδας (axdw) παρουσιάζοντας κοσμήματα και καπέλα του, πλαισιώνοντας συλλογές ρούχων σχεδιαστών μόδας. Κατά καιρούς συνεργάζεται με εικαστικούς και σχεδιαστές σε διάφορα projects. Επίσης, ασχολείται με την ποίηση. Το 2008 είχε βραβευτεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης (Αθήνα). Από το 2014, μέχρι και πρόσφατα, δίδασκε με μεγάλη επιτυχία στην ιστορική σχολή μόδας “VELOUDAKIS” στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει με τα έργα του σε πολλές εικαστικές εκθέσεις σε γκαλερί, μουσεία και πινακοθήκες. Ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Εικαστικές εκθέσεις: (επιλεκτικά)
2017: “LOS Simi-Art Yacht Club”(Simi island), “Fotios Balas-Dimitris Lambrou-Iasonas Kontogiannis-David Benforado”(Lola Nikolaou Gallery-Thessaloniki) 2016: “PERIAPSIS” (CASK gallery, Larisa), “FASHION NOW” (Municipal Gallery of Larisa) 2015: “MADE IN GREECE” (Isnotgallery-Cyprus), “3 ARTISTS” Virginia Mastroyannaki-Dimitris Ameladiotis-Fotios Balas (Lola Nikolaou Gallery) 2014: “Five young and three new artists” (Isnotgallery-Cyprus) 2013: “YESTERDAY-TODAY-TOMMOROW” (Lola Nikolaou Gallery)
“Deconstruction in Casa Bianca” (Municipal Gallery of Thessaloniki)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ
(Λεωφόρος Ιωνίας 96, Άνω Καλαμάκι)

#Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου & ώρα 8 μ.μ.

#Διάρκεια έκθεσης: 7.12 – 10.1.18

#Συνεργάτες: Άννα Αγγελοπούλου, Άκης Πίτσικας

○ Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 10 π.μ – 9 μ.μ. & Σάββατο: 5 – 9 μ.μ.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.