Ελληνικό: «Αγκάθι» τώρα το ύψος των κτιρίων εν αναμονή της απόφασης Κονιόρδου




 

(Της Στεφανίας Σούκη/newmoney.gr)

Μετά τα δασικά και τα αρχαιολογικά ζητήματα, το θέμα του ύψους των κτιρίων και των ενστάσεων που υπέβαλε σχετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο φαίνεται να καθυστερεί τώρα την υπογραφή της απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού για την επένδυση του Ελληνικού για την οποία μόλις προχθές ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι «η επένδυση θα προχωρήσει και μένουν να διευθετηθούν λεπτομέρειες λεπτομερειών».

Ακριβώς στις λεπτομέρειες αυτές φαίνεται τώρα ότι περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ύψους των κτιρίων (μία από τις ενστάσεις ήταν για παράδειγμα να μήν ξεπερνά το ύψος της Ακρόπολης), για το οποίο αναζητείται η κατάλληλη διατύπωση στο τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης ώστε να μην υπάρξουν νέα προβλήματα για τους επενδυτές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες με απώτερο στόχο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν περαιτέρω για το «ορόσημο» που έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο για έγκριση του ΠΔ έως το τέλος της φετινής χρονιάς, ώστε να ακολουθήσει το οικονομικό «κλείσιμο» της αποκρατικοποίησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Στο «μέτωπο» των επενδυτών, είναι δεδομένο ότι υπάρχει προβληματισμός για τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το ΚΑΣ ως προς το ύψος των κτιρίων, ένα θέμα το οποίο θεωρείται «λυμένο» με βάση τα κυρωθέντα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και την εκτενή σχετική αιτιολόγηση, ενώ αυτό που διαμηνύεται είναι ότι ουσιαστικές αλλαγές και παρεκκλίσεις από το αρχικό πλάνο δεν μπορούν να γίνουν.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η πρόταση των επενδυτών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή εξι πολύ ψηλών κτιρίων- ως 200 μέτρα, και παράλληλα μία ζώνη ψηλών κτιρίων (ως 50 μέτρα) περιμετρικά από το Μητροπολιτικό Πάρκο, με βάση το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που έχει κατατεθεί και περιλαμβάνει και την ειδική μελέτη– αιτιολογική έκθεση για τη χωροθέτησή τους. Με βάση την αιτιολόγηση, με τα κτίρια- τοπόσημα δημιουργείται μία πρωτότυπη αρχιτεκτονική λύση, που αποβλέπει να καταστήσει την έκταση στο σύνολό της σημείο προορισμού (landmark destination). Τα κτίρια αυτά, τα οποία θα διαμορφώσουν μία εντελώς νέα και σύγχρονη γραμμή ορίζοντα (skyline) για την πόλη της Αθήνας, είναι σε θέση να της προσδώσουν -σε συνδυασμό με άλλα καινοτόμα στοιχεία της ανάπτυξης- τον χαρακτήρα διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ο συνδυασμός των μεμονωμένων υψηλών κτιρίων από κοινού με τα χαμηλά ή μεσαίου ύψους κτίσματα της μελέτης αξιοποίησης του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού απελευθερώνει μεγαλύτερο ποσοστό φυσικού εδάφους στην ανάπτυξη, αφήνει το αυξημένο πράσινο να διεισδύσει στις κατασκευές, βελτιώνει το μικροπεριβάλλον της περιοχής με ευεργετικά αποτελέσματα, αναβαθμίζει την αισθητική εικόνα και την γραμμή ορίζοντα της περιοχής και βελτιώνει αισθητά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Επιπλέον επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η δόμηση των υψηλών κτιρίων για ανταπόκριση στη παρ. ε του Άρθρου 1 του Νόμου 4062/2012 για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών, εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.