Τρίτη αναβολή του ΚΑΣ για το Eλληνικό
 

Στον αέρα παραμένει η επένδυση στο Eλληνικό, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σημειώνει νέα καθυστέρηση αναβάλλοντας κατά πλειοψηφία τη σημερινή συζήτηση επί του ζητήματος αυτού. Θα προηγηθεί η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου την ερχόμενη Τρίτη και αμέσως μετά θα συζητηθεί και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).

Το θέμα του ελληνικού παίρνει νέα καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι έχει πάρει πάνω του την επένδυση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Την εισήγηση για την αναβολή έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ, η Γ.Γ. του υπ.Πολιτισμού Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη η οποία και προεδρεύει.

Ακόμη δεν είναι σαφείς οι λόγοι που υπαγορεύουν την εισήγηση Βλαζάκη. Αν δηλαδή έχει πάρει εντολή από την κυβέρνηση να αναβάλει την συνεδρίαση, υπό το φόβο ότι επειδή δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού, και άρα σε ένα ακόμη φιάσκο ή συντρέχουν άλλες αιτίες.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η κα Βλαζάκη εισηγήθηκε να ξαναεισαχθεί το θέμα διαφορετικά. Σαν κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, και σαν έγκριση ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η εισήγηση για μια ακόμη αναβολή δεν είχε πάρει την σχετική κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, παρά είναι πρωτοβουλία της ίδιας της κας Βλαζάκη με το σκεπτικό η συζήτηση στο ΚΑΣ ενδεχομένως να οδηγήσει σε απόφαση που αφορά τη μη κήρυξη της έκτασης ωα αρχαιολογικής ζώνης.

Την πρώτη φορά η συνεδρίαση είχε διακοπεί στις 2 τα ξημερώματα έπειτα από τηλεφώνημα «άνωθεν» και ενώ η κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικής κρεμόταν από μια κλωστή, ενώ τη δεύτερη φορά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς λίγες ώρες πριν ξεκινήσει οι ισορροπίες ήταν και πάλι υπέρ όσων υποστήριζαν ότι το πρώην αεροδρόμιο πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.

Αγγελική Κώττη, Γιώργος Φιντικάκης/liberal.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.