Ανακοίνωση του δημάρχου Αλίμου για την πορεία των εργασιών απορρύπανσης
 

Ανακοίνωση για την πορεία της επιχείρησης απορρύπανσης στις παραλίες του δήμου Αλίμου εξέδωσε ο ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.

Όπως αναφέρει, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η άντληση της ρύπανσης από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ πλένονται με ατμό τα βράχια.

Θα ακολουθήσει ο καθαρισμός του βυθού, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται εθελοντική δράση για τον καθαρισμό και την φροντίδα των ακτών.

Ο δήμαρχος καλεί τους πολίτες να μην κολυμπούν μέχρι να υπάρξει νεότερη απόφαση του υπουργείου, που θα επιτρέπει την κολύμβηση με ασφάλεια.

Ο δήμαρχος με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι προχωράνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες απορρύπανσης – καθαρισμού των ακτών μας από την πετρελαιοκηλίδα και τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η άντληση της ρύπανσης από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει προχωρήσει ο χειρωνακτικός καθαρισμός της άμμου στις ακτές, ενώ πλένονται με ατμό 90ο υπό πίεση τα βράχια και οι λιμενοβραχίονες. Τα πλωτά φράγματα καθαρίζονται και επανατοποθετούνται, ώστε να λειτουργούν διαρκώς προληπτικά. Ειδικότερα:

● Στο A’ Αλίπεδο έχουν τοποθετηθεί ειδικά απορροφητικά σφουγγάρια σε εγκάρσιες τομές στις ακτές, τα οποία βγαίνουν πλέον καθαρά.
● Στην Ακτή του Ήλιου απομακρύνονται τα τελευταία υπολείμματα ρύπανσης από την άμμο, ενώ το νερό είναι πλήρως διαυγές. Συνεχίζονται οι καθαρισμοί των βράχων.
● Στο Β΄ Αλίπεδο συνεχίζεται ο χειρωνακτικός καθαρισμός των ακτών με ανθρώπινο δυναμικό.
● Στο Λιμανάκι Αλιέων & Αλίπεδο «Φαντασίας», συνεργείο 18 ατόμων καθαρίζει χειρωνακτικά την ακτή.
● Στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, προχωράει ο καθαρισμός των βράχων σε όλη την ακτογραμμή.
● Στην περιοχή του Ε.Ν.Ο.Α., συνεχίζεται ο καθαρισμός με πλυστικά μηχανήματα και θα ακολουθήσει περαιτέρω καθαρισμός της αμμουδιάς σε βάθος.

Όλες οι εργασίες καθαρισμού διενεργούνται από εξειδικευμένες ιδιωτικές αντιρρυπαντικές εταιρείες, με κατάλληλα οργανωμένο προσωπικό, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας, σύγχρονο ειδικό εξοπλισμό (μηχανήματα, αναλώσιμα κ.λπ.) και τήρηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας – διαδικασίας για αυτές τις μορφές ρύπανσης.

Ήδη η εικόνα των ακτών μας έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ σοβαρά ζητήματα για το Δήμο μας αποτελούν επιπλέον:
● Ο καθαρισμός και του βυθού από δύτες, ώστε να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπολείμματα μαζούτ.
● Ο διαρκής, περιοδικός καθαρισμός των ακτών (αμμουδιά) με τη χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων, όλους τους επόμενους μήνες.
● Οι συνεχείς, περιοδικές μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων σε βάθος χρόνου.
● Η προσθήκη νέας, επιπλέον, άμμου στις ακτές, μετά το πέρας των εργασιών καθαρισμού, καθώς ήδη έχει απομακρυνθεί αρκετή άμμος, λόγω των εργασιών απορρύπανσης.
● Η συγκρότηση ενός οργάνου μεταξύ Υπουργείου – Δήμων για τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης, τη συνεργασία και τις διαρκείς παρεμβάσεις.

Ο Δήμος μας συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις συνεδριάσεις Υπουργείων και φορέων για το ζήτημα, παρακολουθεί και συντονίζει καθημερινά όλες τις εργασίες απορρύπανσης και καταθέτει τις προτάσεις και τις επισημάνσεις του για την κατάσταση.

Παρόλο που η εικόνα της ακτογραμμής μας έχει βελτιωθεί θεαματικά, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να σεβαστούν την απαγόρευση του Υπουργείου Υγείας και να μην κολυμπάνε στην θάλασσα, μέχρι να υπάρξει νεότερη Απόφαση του Υπουργείου, που θα επιτρέπει την κολύμβηση με ασφάλεια.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο (30 Σεπτέμβρη-1 Οκτώβρη), ο Δήμος μας προγραμματίζει εθελοντική δράση για τον καθαρισμό και την φροντίδα των ακτών μας, για την οποία θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση-πρόσκληση.

Για κάθε νεότερη εξέλιξη, θα σας κρατάμε ενήμερους. Στόχος μας, να αποδοθούν οι ακτές το ταχύτερο δυνατόν στους πολίτες, καθαρές και πλήρως ασφαλείς για κολύμβηση και ναυταθλητισμό.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Ανακοίνωση του δημάρχου Αλίμου για την πορεία των εργασιών απορρύπανσης

  • 29/09/2017 at 6:13 μμ
    Permalink

    We visit Alimos every summer and consider it a second home. We were shocked at the devastation caused by this oil spill and the apparent lack of proper supervision and control of vessels carrying fuel and petroleum in the area. The protection of the environment of Greece must be the highest priority of the Greek government right up there with national defense and preservation of antiquities and archaeological sites. Indeed, the beauty of the environment of Greece should be considered part of national defense as it is that beauty that brings so many people to visit Greece every year and thus help grow the economy. We are very encouraged by the news of the progress of the decontamination work.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.