Σεμινάριο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης




Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΙΛΟΤΩΝ στα πλαίσια της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής της ικανότητας αλλά και της ενεργούς συμμετοχής της στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής και εξάπλωσης του Εθελοντισμού, διοργανώνει το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης 22,23,24 Σεπτεμβρίου 2017, με την συμβολή του Δήμου Βάρης -Βούλας- Βουλιαγμένης, της Περιφέρειας Αττικής και της Πολιτικής Προστασίας, του Μετωρολόγου Αναστάσιου Αρνιακού (Συνταξιούχου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας), της Πολεμικής Αεροπορίας, του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 του ΤΕΙ ΑΜΘ και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα της χώρας μας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ερυθρού Σταυρού, της Διεύθυνσης Πολιτ. Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης, και άλλων Εθελοντικών Ομάδων με Πανελλαδική Δράση και Δικτύωση. Με το πέρας της εκπαιδεύσεως θα απονέμονται Βεβαιώσεις Παρουσίας και Συμμετοχής των Εκπαιδευομένων θαλάσσιας επιβίωσης καθώς επίσης Πιστοποίηση Ανανήπτη της ERC.
ΘΕΜΑ: “ΣΕΘΕ- ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 22,23 & 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017 <METEΩΡΟΛΟΓΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΠΑ ERC (European Resuscitation Council). -ΕΝΑΕΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ>.
Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ BLS/AED ERC – θεωρία και πρακτική.

1. Επίδειξη από Εκπαιδευτή – Βασική Υποστήριξη της Ζωής (Στάδιο 1ο).
2. Βασική Υποστήριξη της Ζωής (Στάδιο 2ο).
3. Επίδειξη Εκπαιδευτή με Σχολιασμό σπό Εκπαιδευόμενους Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Στάδιο 3).
4. Πρακτική Εξάσκηση Εκπαιδευομένων στην Βασική Υποστήριξη της Ζωής (Στάδιο 4).
5. Επίδειξη Βοηθημάτων Αερισμού (μαντηλάκι-μάσκα προσώπου).
6. Επίδειξη από Εκπαιδευτές (Στάδιο 1).
7. Βασική Υποστήριξη της Ζωής με Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
8. Διάλεξη με θέμα (Στάδιο 2). Βασική Υποστήριξη της Ζωής με Χρήση Εξωτερικού Απινιδωτή.
9. Επίδειξη από Εκπαιδευτή με σχολιασμό από τους Εκπαιδευόμενους της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Στάδιο 3).
10. Πρακτική Εξάσκηση Εκαπιδευομένων στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής σε Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Στάδιο 4).
11. Επίδειξη από Εκπαιδευτή της πλάγιας θέσης ασφαλείας η θέση ανάνηψης (Στάδια 1,2)
12. Πρακτική Εξάσκηση Εκπαιδευομένων στη θέση ανάνηψης (Στάδια 3,4).
13. Εξαγωγή ξένου σώματος – Επίδειξη και πρακτική εξάσκηση.
14. Επίδοση Πιστοποιήσεων.

Β. Ημέρα Θεωρίας και Εκπαίδευσης για Ψυχολογικές Επιπτώσεις.

Γ. Ημέρα Θεωρίας και Εκπαίδευσης
Μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού
Τάσος Αρνιακός -Mετεωρολόγος ANT1 και πρώην Ε.Μ.Υ.
Εισήγηση με θέμα: “Καιρός για διασώστες ”
Όπου παρουσιάζονται τα εξής γνωστικά αντικείμενα:
• Καιρός
• Καιρός και Άνθρωπος(Ιστορική Αναδρομή)
• Ατμόσφαιρα- Τροπόσφαιρα
• Βαρομετρική Πίεση
• Βαρομετρικά Συστήματα
• Αέριες Μάζες
• Μέτωπα Κακοκαιρίας
• Άνεμος
• Κύμα-Κυματισμός
• Άνεμοι Δασικής Πυρκαγιάς
• Νέφη
• Φαινόμενα (Καταιγίδα)
• Πρόγνωση καιρού
• Προγνωστικοί Χάρτες
• Πρακτική Πρόγνωση Καιρού

Δ] Ημέρα θεωρίας Σ.Ε.Θ.Ε.
————————.
1] Προσθαλάσσωση
2] Σωστικά μέσα.
3] Επιβίωση στη θάλασσα.
4] Έρευνα-εντοπισμός-διάσωση.

2] Ημέρα πρακτικής
————————–-.
1] Αναχώρηση για το χώρο πρακτικής εκπαίδευσης.
2] Επίδειξη υλικών.S.K
3] Κολύμβηση-επιβίβαση σε λέμβους,παραμονή και χρήση βάρκας, παραμονή στο νερό προκειμένου να βιώσει ο κάθε ένας από τους εκπαιδευόμενους την υποθερμία αλλά και τις αντίξοες συνθήκες.
4] Χρήση ειδών εντοπισμού-διάσωσης.
Απονομή βεβαίωσης περάτωσης σχολείου θαλάσσιας επιβίωσής.

Ημερομηνία έναρξης σεμιναρίου έτους 2017 από 22 Σεπτεμβρίου έως 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Το σενάριο αφορά ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΕΠΙΤΥΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΛΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ – ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕ LIFE RAFTS, ΣΩΣΙΒΙΕΣ ΛΕΜΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ.
Στο πλαίσιο της στενής μας συνεργασίες με κρατικούς φορείς και της εξαιρετικής επιτυχίας που σημείωσε για πρώτη φορά στην χώρα μας το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) που συνδιοργάνωσαμε το 2016 στην Αθήνα, προχωράμε στην διεξαγωγή του επόμενου κύκλου σεμιναρίων Θαλάσσιας Επιβίωσης Αττικής για στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το ανωτέρω σεμινάριο αφορά στο τι πρέπει να γνωρίζουμε για να επιβιώσουμε στην απευκταία περίπτωση αεροπορικού ή ναυτικού ατυχήματος στην θάλασσα και συμπεριλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και πρακτική εκπαίδευση στην θάλασσα. Την εκδήλωση διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων σε συνεργασία με εξειδικευμένους και έμπειρους Εκπαιδευτές της Πολεμικής Αεροπορίας, Ναυαγοσώστες του Ερυθρού Σταυρού, πιστοποιημένους Ναυαγοσώστες, καθώς επίσης την συνδιοργάνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 

Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν 48 περίπου εκπαιδευόμενοι, Έλληνες εθελοντές, όσο δηλαδή θα διαρκέσουν και οι εργασίες του ΣΕΘΕ. Η ΠΕΠ έχει ήδη εξασφαλίσει με την ευγενική προσφορά του Δήμου ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ το χώρο όπου και θα στεγαστούν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του Σεμιναρίου (εναρκτήρια εκδήλωση, πάνελ ομιλητών, παρουσιάσεις, βραβεύσεις κλπ, θαλάσσια διάσωση και άσκηση). Η θεωρητική και η πρακτική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου Β.Β.Β. Οι μεταφορές και μετακινήσεις όλων των συμμετεχόντων για όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου έχουν τακτοποιηθεί και αυτές χάρη στην ευγενική προσφορά του Συνδιοργανωτή Δήμου.
Με εκτίμηση για την Π.Ε.Π.
Ξένια Γεωργιάδου
Εκπρόσωπος Τύπου & Συντονισμού ΣΕΘΕ.
Πληροφορίες για αιτήσεις συμμετοχής στο [email protected]

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.