Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, στο Cine Άλιμος




 

Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, έρχεται στο Cine Άλιμος, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στις 21:00, για να συνομιλήσει με το κοινό για την ταινία του “Ρεπό”.

Παραγωγή: Ελληνική Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Ζαρκάδης, Αννα Μαρκάκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Υφαντής, Μηνάς Χατζησάββας

Μια ταινία για τον Έλληνα μέσα στη σημερινή ζούγκλα της Αθήνας, μια ήρεμη αλλά διαπεραστική σάτιρα, μια πικρή και κωμική απογύμνωση του παραλογισμού της καθημερινής ζωής μας. Τον μεσοαστό ήρωά του, ο Βαφέας τον παρακολουθεί από το πρωί ως το βράδυ. Ο ήρωας δεν είναι καθόλου κωμικός, όπως ο Κύριος Ιλό, ούτε προκαλεί κωμικές καταστάσεις με τη δράση του. Είναι εντελώς σοβαρός και ισορροπημένος, ή τουλάχιστον όσο ισορροπημένοι μπορούμε να είμαστε σήμερα όλοι μας. Η κινηματογράφηση είναι ρεαλιστική, απόλυτα φαινομενολογική. Στο εσωτερικό κάθε σκηνής η διάρκεια διατηρείται ακέρια, το ντεκουπάζ ενώνει άμεσα τις δράσεις και τους χρόνους. Εχουμε την ψευδαίσθηση της παρουσίας μας μέσα σΆ ένα κόσμο απόλυτα φυσιολογικό.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ενας εργαζόμενος περνάει τη μέρα του ρεπό του, κάνοντας διάφορες μικροδουλειές. Ολο αυτό το διάστημα, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα ζήσει, θα τον φορτίσουν σιγά-σιγά, γιατί όλοι όσοι έρχονται σε συνάφεια μαζί του, εναποθέτουν πάνω του το δικό τους προσωπικό πρόβλημα, άλλοτε ασήμαντο και άλλοτε τερατώδες, εμποδίζοντάς τον τελικά να δημιουργήσει κάποια ουσιαστική ανθρώπινη σχέση. Βρίσκεται «πεταμένος» μέσα σΆ έναν κόσμο συγχρόνως κωμικό, δραματικό και παράλογο.

Παραγωγή: Ελληνική Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Ζαρκάδης, Αννα Μαρκάκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Υφαντής, Μηνάς Χατζησάββας

Βασίλης Βαφέας: Ο Ανατρεπτικός

Ο Βασίλης Βαφέας γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε χημεία στα πανεπιστήμια Αθηνών και Σορβόνης και κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει το σενάριο και την παραγωγή των ταινιών του ακολουθώντας την εξέλιξη του έργου του σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Ξεκίνησε την καριέρα του την περίοδο 1973-1977 με δύο μικρού μήκους φιλμ και τρία ντοκιμαντέρ, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με το αριστουργηματικό «Ανατολική περιφέρεια» το 1979.

Στις ταινίες του είναι πάντα ευδιάκριτο το βιωματικό στοιχείο αλλά διακόπτεται ή σταδιακά υπερκαλύπτεται από την επέλαση του φανταστικού που δίνει μια πιο σύνθετη διάσταση της πραγματικότητας κάτι που είναι φυσική συνέπεια του ότι αρκετά από τα εξαιρετικά του σενάρια είναι αποτέλεσμα της μεθόδου αυτόματης γραφής. Αντιστοίχως, σαν δημιουργό, τον γοητεύουν οι καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες ενώ, παράλληλα, ελκύεται από την ανατροπή καθώς εστιάζει στο τι συμβαίνει στους χαρακτήρες των ταινιών του όταν καταρρέουν ακρογωνιαίοι λίθοι της κοινωνίας όπως μια καλή δουλειά ή ένας τακτοποιημένος γάμος.

Παρακολουθώντας το έργο αυτού του ακούραστου κινηματογραφιστή πείθεσαι πως κωμωδία δεν είναι παρά μια τραγωδία ιδωμένη πολύ καιρό αργότερα. Ότι με το πέρασμα του χρόνου ανακαλύπτεις (μαζί με αιτίες κι σκοπούς) το χιούμορ μιας τραγικής συγκυρίας.

Εδώ και χρόνια, όντας σε μια διαδρομή εναλλαγών που προφανώς τον ανανεώνει, ισορροπεί μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου (μετράει έντεκα συνεργασίες με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Καβάλας κ.α.) δίχως όμως να συγχέει ρόλους και λειτουργίες ανάμεσα στον κινηματογραφικό φακό και στο θεατρικό σανίδι. Εξάλλου το να μεταμορφώνεται ανάλογα με το έργο που παράγει είναι αναμενόμενο αφού, όπως υποστηρίζει κι ο ίδιος, σε έναν χώρο όπως η ελληνική κινηματογραφία αναγκάζεσαι να γράφεις το σενάριο, να ασχολείσαι με το casting ή το μοντάζ, να δουλεύεις με πολύ κοντινούς σου ανθρώπους …να είσαι ο κινηματογραφιστής-ορχήστρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ CINE ΑΛΙΜΟΣ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.