Μιχάλης Πρέκας: Ο Μπραχαμιώτης ποινικός και η “Μάχη της Καλογρέζας” (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Ο Μιχάλης Πρέκας, γνωστός με το παρατσούκλι “Καπρόλας”, ήταν ένα φτωχόπαιδο από το Μπραχάμι, που τη δεκαετία του ’80 απασχολούσε τις αρχές για κλοπές.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις κινηματογραφικές καταδιώξεις στους δρόμους του Άνω Καλαμακίου, με πρωταγωνιστή τον Πρέκα που οδηγούσε κλεμμένες Πόρσε και από πίσω να τον κυνηγούν τα περιπολικά.

Σε κάποιες από τις συλλήψεις του φέρεται –σύμφωνα με τα όσα έγραφαν τότε οι αναρχικοί- να έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς για τους οποίους ανέπτυξε αισθήματα μίσους.

Ο Πρέκας δεν άργησε να αποκτήσει σχέσεις με αντιεξουσιαστικούς κύκλους, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία από ένα σημείο και μετά πέρασε στην τρομοκρατία.

Το αποκορύφωμα της δράσης του, όπως διέρρεε τότε η Αντιτρομοκρατική, ήταν η ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη», της οποίας φέρονταν ως αρχηγός.

Την 1η Οκτωβρίου 1987 στην Καλογρέζα μαζί με αλλα δύο άτομα, τους Μαρίνο και Σμυρναίο, προσπάθησαν να κλέψουν από περιπολικό έναν ασύρματο με τον οποίο θα μπορούσε ο Πρέκας να γνωρίζει τις κινήσεις της Αστυνομίας. Ο 32χρονος αφού καταδιώχτηκε από τους αστυνομικούς εγκλωβίστηκε στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας και μετά από πολύωρη μάχη με τους αστυνομικούς πυροβολήθηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα όπλα που κρατούσε στα χέρια του κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ήταν από εκείνα που είχαν κλαπεί από το λιμεναρχείο της Ραφήνας τον Αύγουστο του 1987. Στην Καλογρέζα μαζί με τον Πρέκα εντοπίστηκαν οι Χριστ. Μαρίνος και Κλέαρχος Σμυρναίος που παραδόθηκαν.

Από τη δική τους πλευρά οι αντιεξουσιαστές έγραφαν σε κείμενά τους ότι ο Πρέκας δολοφονήθηκε από τους αστυνομικούς.
«Ενώ ήταν ανεβασμένος στην ταράτσα της πολυκατοικίας χτυπήθηκε από τα πυρά της αστυνομίας αλλά δεν πέθανε. Αιμόφυρτος μεταφέρεται στο περιπολικό. Η θανατηφόρα βολή είχε όμως φορά από πάνω προς τα κάτω κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί ενώ ήταν ανεβασμένος στην ταράτσα. Ο Μιχάλης Πρέκας πυροβολήθηκε κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο», έγραφαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η Βαγγελιώ Βογιατζή, σύντροφος του Μιχάλη Πρέκα, ζήτησε από το δικαστήριο που έγινε στη συνέχεια να αναιρεθεί το βούλευμα του συμβουλίου εφετών με το οποίο απαλλάχτηκε ο αστυνομικός Νίκος Κονταξής, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε το Μιχάλη Πρέκα.

Ουσιαστικό επιχείρημα της ήταν ότι ο αστυνομικός ανταπέδωσε τους πυροβολισμούς του Μιχάλη Πρέκα και τον σκότωσε από μεγάλη απόσταση και ενώ η κάλυψή του ήταν πλήρης με αποτέλεσμα να μην αιτιολογείται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ότι ο αστυνομικός βρισκόταν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.

Μετά από χρόνια, αναβολές το δικαστήριό έβγαλε το πόρισμα ότι ο Πρέκας δεν δολοφονήθηκε και απήλλαξε τον αστυνομικό.

(με πληροφορίες από το huffingtonpost.gr)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 1987: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  ΑΙΧΜΗ

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.