Γνωρίζουμε την Γειτονιά μας με την συγγραφέα Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή
Στα πλαίσια του προγράμματος «Σου μιλάω για τον Άλιμο», της Παιδικής Βιβλιοθήκης Αλίμου, τα παιδιά 15 τμημάτων από σχολεία του δήμου, απόλαυσαν ένα μαγευτικό ταξίδι στην Γειτονιά μας.

Μέσα από την διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού «Γειτονιές» με την Αλιμιώτισσα συγγραφέα Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή, αντιλήφθηκαν τον ρόλο που παίζει στη ζωή τους η Γειτονιά και κατασκεύασαν την δική τους με ανακυκλώσιμα υλικά.

Συζήτηση με την συγγραφέα:

– Τι εντυπωσίασε περισσότερο τους μικρούς μαθητές που συναντήσατε;
Πως μια γειτονιά την βλέπεις, την ακούς, την μυρίζεις και την αισθάνεσαι.

– Πόσο δεμένα είναι τα σημερινά παιδιά με την γειτονιά τους;
Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν την «αλάνα» που έπαιζαν οι προηγούμενες γενιές και που ήταν συνήθως ένας δρόμος, ένα οικόπεδο, μια αυλή. Η γειτονιά των σημερινών παιδιών περιλαμβάνει τα σπίτια των φίλων, το σχολείο, το γήπεδο που προπονούνται, το πάρκο που παίζουν, τη βιβλιοθήκη και πολλά ακόμα μέρη, οπότε τα παιδιά είναι δεμένα με μια μεγαλύτερη γειτονιά. Αντιλαμβάνονται γενικότερα ως γειτονιά τους, την ευρύτερη περιοχή που ζουν.

– Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό από την γειτονιά που μεγαλώσατε;
Η οικογένειά μου μετανάστευσε, μετακόμισε πολλές φορές και γνώρισε πολλές γειτονιές. Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα της πρώτης μου γειτονιάς, με το σπίτι δίπλα στο δάσος και τα σκιουράκια να τρέχουν πάνω στα έλατα.

– Όπως αναφέρατε στις παρουσιάσεις, η γειτονιά δεν είναι μόνο όσα βλέπουμε αλλά και όσα ακούμε, εσάς ποιος είναι ο ήχος που σας μεταφέρει στην παιδική σας ηλικία;
Ο χειμωνιάτικος αέρας που σφύριζε στις ξύλινες γρίλιες και η συναυλία των τζιτζικιών το καλοκαίρι.

– Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που αγαπήσατε ως παιδί;
«Ο Μικές μέσα στην σουπιέρα» της Άστριντ Λίνγκρεν που στην πραγματικότητα ονομαζόταν Έμιλ, αλλά το όνομά του χάθηκε κάπου στην μετάφραση.
Έρικα

(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Σε μία από τις πολλές γειτονιές της μεγαλούπολης συνέβαινε κάτι παράξενο. Στην κάτω γειτονιά, εκτός απ’ τα παλιά σπιτάκια και κάποια μαγαζιά χωρίς πολλή δουλειά, υπήρχε ένας κόσμος που δε συναντούσες κάθε μέρα. Ήταν μια είσοδος σ’ έναν άλλον τόπο… μαγικό. Εκεί, αναμεταξύ των ανθρώπων, ζούσαν μικρά φτερωτά πλάσματα. Ο κόσμος τα έλεγε πεταλούδες.

Ήταν, δεν ήταν…

Όταν μια μέρα έρχεται η ειδοποίηση για κατεδάφιση, όλοι οι κάτοικοι αναστατώνονται. Θα δουν την αγαπημένη γειτονιά τους να γκρεμίζεται για να χτιστεί στη θέση της ένα μεγάλο εμπορικό; Και τι θ’ απογίνουν τα φτερωτά πλασματάκια;

Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της περιπέτειας, θα χρειαστεί να βρεις τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά ένα παιχνιδοπωλείο του παλιού καιρού, ένας νεαρός εντομολόγος και ένα μπουρδουκλωμένο ξόρκι… Μπορείς στ’ αλήθεια να μαντέψεις;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή γεννήθηκε στη Σουηδία και μένει μόνιμα στην Αθήνα.

Σπούδασε δημοσιογραφία και σήμερα εργάζεται στον χώρο των γραφικών τεχνών, και συγκεκριμένα στον τομέα της μεταξοτυπίας.

Τα δύο πρώτα της βιβλία, «Καλοκαίρι στην πόλη» (Τετράγωνο, 2011) και «Δέλτα Χι και ο Μηχανισμός» (Ιπτάμενο Κάστρο, 2012), έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής και αγάπης από το παιδικό αναγνωστικό κοινό. Το τρίτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε είναι το μυθιστόρημα για παιδιά και νέους με τίτλο «Ο Ζόλος και ο θησαυρός του νησιού» (Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Ως συγγραφέας συμμετείχε στο πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.