Πως ξεκίνησε από τη Γλυφάδα η αυτοκρατορία των Jumbo




Έλληνας της Αιγύπτου, ο Απόστολος Βακάκης γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια, μέσα σε μια οικογένεια που είχε στο αίμα της την επιχειρηματικότητα. Ο πατέρας του, Γεώργιος Βακάκης, παρήγαγε στο εργοστάσιό του «διογκωμένη πολυστερίνη», ένα υλικό που χρησιμοποιούταν ως μονωτικό σε κάθε είδους κατασκευές, από ψυγεία μέχρι κτήρια.

Όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες της Αιγύπτου, έτσι η οικογένεια Βακάκη αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα της Μέσης Ανατολής, έπειτα από τις αλλαγές που επέφερε η άνοδος του Νάσερ στην εξουσία. Έτσι το 1962 έφτασαν στην Ελλάδα και από εδώ κατέφυγαν στην Ιταλία. Κάπου εκεί αρχίζει η σχέση της οικογένειας με αυτό που την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο, το παιδικό παιχνίδι.

Με την εμπειρία που πήρε δουλεύοντας σε μια μικρή οικοτεχνία κατασκευής λούτρινων παιχνιδιών στην Ιταλία και με κεφάλαιο τα οικογενειακά κειμήλια που φυγάδευσε από την Αίγυπτο και πούλησε στον μεγαλοβιομήχανο Μποδοσάκη, ο Γεώργιος Βακάκης κατάφερε να ξεκινήσει μια νέα ελληνική παιχνιδοβιομηχανία, την ιστορική «El Greco», με εξαγωγές στο εξωτερικό και τεράστια επιτυχία καθώς τα παιχνίδια της ανταγωνίζονταν τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και πολλές φορές κέρδιζαν τις εντυπώσεις.

Η ζωή έμοιαζε να έχει βρει τον δρόμο της για την οικογένεια Βακάκη. Όμως η μοίρα για άλλη μια φορά είχε διαφορετική άποψη. Η μεγάλη πυρκαγιά τα μέσα της δεκαετίας του 1980 καταστρέφει το ένα από τα δύο εργοστάσια της El Greco, αυτό στην Άνω Γλυφάδα. Τότε είναι που ο Απόστολος Βακάκης επιστρέφει εσπευσμένα από τις σπουδές του στο Λονδίνο και αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας, εκτοπίζοντας σταδιακά τον πατέρα του.

Ο Απόστολος Βακάκης προσπάθησε να ανασυγκροτήσει τη βιομηχανία με τη βοήθεια της δεύτερης παραγωγικής μονάδας της El Greco, η οποία βρισκόταν στη Ζάκυνθο. Στο νησί έμεινε 3 χρόνια. Το 1985 ανέλαβε και επίσημα την προεδρία της El Greco.

Πέντε χρόνια αργότερα, αποφασίζει να πουλήσει την El Greco στην πολυεθνική Hasbro, ενώ συνεχίζει να διευθύνει την εταιρεία και ταυτόχρονα συμμετέχει στη διοικούσα επιτροπή της Hasbro Europe. Ο νέος του στόχος επικεντρώνεται στο να μετατρέψει τα Jumbo σε νούμερο ένα επιχείρηση στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ: mononews.gr

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.