Η Φυσική μάγεψε μικρούς και μεγάλους (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Η πρώτη ημερίδα – πανηγύρι Φυσικής υπό τον τίτλο «Η Φυσική μαγεύει… μικρούς και μεγάλους» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο Δημαρχείο της πόλης. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από το Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών με τη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν αρχίσει να συρρέουν στους χώρους του Δημαρχείου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής και να το πλημμυρίζουν με τις ενθουσιώδεις φωνές τους.

Η αίθουσα «Ιωνία» είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο εργαστήριο, καθώς είχαν διαμορφωθεί δέκα πάγκοι πειραμάτων επίδειξης με διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες – πειραματιστές. Ο κ. Παναγιώτης Γκούμας, φυσικός – πειραματιστής, έχοντας δίπλα τους εκπαιδευτικούς από το 3ο Δημοτικό Βούλας, κ.κ. Μπάμπη Αλεξανδρίδη και Κωνσταντίνο Γκιώνη, παρουσίασαν πειράματα ηλεκτρισμού και ακραίων, χαμηλών θερμοκρασιών.

Η κ. Ιωάννα Κόρκου, χημικός του σχολείου Β. Σταυράκη, μύησε με μορφή παιχνιδιού τούς μικρούς μαθητές στην τέχνη παρασκευής αρωμάτων. Ο κ. Δημήτρης Κονιδιτσιώτης, χημικός, με τη βοήθεια του κ. Γιάννη Μουταφίδη, εκπαιδευτικού του Δημοτικού Βουλια­γμέ­νης, παρουσίασε εντυπωσιακά πειράματα χημείας και… χημικές «εκρήξεις». Παράλληλα, ο κ. Γιάννης Γάτσιος, φυσικός, επεδίωξε και πέτυχε να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη μαγεία της φύσης μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια.

Την ίδια στιγμή, σε διπλανό πάγκο, οι κ.κ. Πέτρος Χρυσοστομίδης και Μαρία Ψυχογιού, γεωλόγοι, παρουσίασαν εντυπωσιακό δρώμενο με τίτλο «Πετρώματα: Γεννιόμαστε, ζούμε, αλλάζουμε, πεθαίνουμε; Ο κύκλος της ζωής μας». Ο κύκλος των εργαστηρίων συνεχίστηκε με τον κ. Παναγιώτη Λάζο, φυσικό, που έκανε «παιχνίδια» με το φως και τα χρώματα. Ο κ. Γιάννης Σομολακίδης, χωρίζοντας τους μαθητές σε ομάδες, πραγματοποίησε πρωτότυπα πειράματα, που καθήλωσαν τους πάντες.

Η χημικός του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών, κ. Σοφία Ανδρακάκου, μαζί με μαθήτριές της και την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Βάρκιζας, κ. Κατερίνα Μπερδούση, παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής καλλυντικών και προσέφεραν τα παρασκευάσματα στις γοητευ­μένες μαθήτριες που τους παρακολουθούσαν. Τέλος, στο χώρο της σκηνής είχε μεταφέρει το STEM εργαστήριο του ο Δρ. Αντώνης Σκέλλας, εκπαιδευτικός- υποδιευθυντής του 4ου Δημοτικού Βούλας και η Τόνια Πιτσαρού, εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Βούλας.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Στην έξοδο απ’ την αίθουσα των πειραμάτων, μια γλυκιά έκπληξη περίμενε όλους καθώς η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Παπαθανασίου παρασκεύαζε παγωτό με τη χρήση υγρού αζώτου από τα Εκπαιδευτήρια Πασχάλη.

Στην είσοδο του Δημαρχείου, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία 1ο, 2ο, 4ο Δημοτικό Βούλας και 1ο Δημοτικό Βάρης, υπό την επίβλεψη των δα­σκά­λων τους κ.κ. Αναστασάκη, Αναστασίου, Βασιλείου, Καλπί­δου, Κουφάκη, Μηλιώνη, Σωτηροπούλου, Τσάκου, Τσιτσιμπάση και Χλαμπου­τά­κη καθώς και ο κ. Πίκης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Βούλας παρου­σίασαν πειράματα και κατασκευές που εκπόνησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Παράλληλα με τα εργαστήρια, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες εξεχου­σών προσωπικοτήτων από το χώρο των επιστημών. Αφού χαιρέτισαν την εκδή­λωση οι κ.κ. Κώστας Ανδρακάκος, Διευθυντής Γυμνασίου του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών, Δώρα Τριάντη, Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, Γιώργος Γκρος, εκπρό­σωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Αχιλλέας Μανδρίκας, Σύμβου­λος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Νίκος Βάσης, το λόγο πήραν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Ο Δρ. Διονύσης Σιμόπουλος, Αστροφυσικός και επίτιμος Πρόεδρος Πλανηταρίου, μίλησε για τη ζωή των άστρων, ενώ ο Δρ. Κωνσταντίνος Καλαχάνης, φιλόλογος, έκανε λόγο για την έννοια του χρόνου, όπως αυτή ορίστηκε από τον Αριστοτέλη. Στη συνέχεια, η Δρ. Παναγιώτα Πρέκα, μαθηματικός, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, έδωσε διάλεξη με θέμα «Το παραμύθι της Οδύσσειας», ορίζοντας βάσει αστρονομικών φαινομένων την ημερομηνία επιστροφής του ομηρικού ήρωα και πραγματοποίησης της μνηστηροφονίας. Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φασσέας, βιολό­γος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μίλησε στο ακροατήριο για τους μύθους που υπάρχουν γύρω από θέματα της διατροφής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή βραβείων και αναμνηστικών δώρων εκ μέρους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής που πρώτευ­σαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Η εκδήλωση δε θα αποκτούσε σάρκα και οστά, αν όλοι οι Διευθυντές των σχολείων της περιοχής μας, του 1ου Βούλας, κ. Αντωνοπούλου, του 2ου Βούλας, κ. Κουφοπούλου, του 3ου Βούλας, κ. Πάστρας, του 4ου Βούλας, κ. Μαρκοπούλου, του 1ου Βάρης, κ. Καρακίτσου, του Δημοτικού Βουλιαγμένης, κ. Σταθοπούλου, του Δημοτικού Σχολείου Βάρκιζας, κ. Πάσσαρη, των Εκπαιδευτηρίων Πασχάλη, κ. Ληξουριώτη και του Σχολείου Β. Σταυράκη, κ. Σταυράκη – Στεφάτου, δε στήριζαν το όραμα του κ. Ανδρακάκου Κώστα, Διευθυντή Γυμνασίου του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών, Φυσικού. Κομβικής σημασίας ήταν η συνεισφορά του κ. Νίκου Βάση, Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του κ. Αχιλλέα Μανδρίκα, Συμβούλου Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.