Γλυφάδα: Στην Αιξωνή η πρώτη αναγνωρισμένη ιαματική πηγή της Αττικής




Τις αρχαίες βιβλιογραφικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η περιοχή της σημερινής Γλυφάδας ήταν πλούσια σε ιαματικά νερά επιβεβαίωσαν οι έρευνες που έγιναν στο υπέδαφος και πλέον ο δήμος ξεκινά τον σχεδιασμό της αξιοποίησής τους.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν από γεώτρηση στην περιοχή της Αιξωνής, στα σύνορα της Γλυφάδας με τη Βούλα, έδειξαν ότι στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν ιαματικά νερά, τα οποία είναι τα πρώτα που εντοπίζονται στον αστικό ιστό της Αθήνας. Ο γενικός γραμματέας του δήμου Μάριος Τσάκας, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για την εκπόνηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, εξηγεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής μιλούσαν για πηγάδια από τα οποία βγαίνει ζεστό νερό. «Αυτό το αποδίδουμε και στα θερμά ρεύματα της περιοχής, αλλά αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε όταν μας πληροφόρησαν ότι το νερό μίας από τις γεωτρήσεις μας είχε θερμοκρασία 42-43 βαθμών».
Ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου λέει στο «Εθνος» ότι η ύπαρξη θερμών πηγών στη Γλυφάδα είχε πάρει διαστάσεις θρύλου στην πόλη. «Ηταν ένα θέμα συζήτησης για πολλές γενιές. Εκπονήσαμε υδρογεωλογικές μελέτες, κάναμε χημικές αναλύσεις, ζητήσαμε υγειονομική έκθεση από την Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και συνεχίσαμε με αντίστοιχες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε» τονίζει και συμπληρώνει ότι «η πηγή της Αιξωνής αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή ως ιαματική. Πρόκειται για τη μοναδική αναγνωρισμένη ιαματική πηγή σε ολόκληρη την Αττική».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

O δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου έγραψε στη σελίδα του στο facebook:

Στη Γλυφάδα μας η πρώτη αναγνωρισμένη πηγή της Αττικής!!
Η ύπαρξη “θερμών πηγών” στη Γλυφάδα είχε πάρει περίπου διαστάσεις θρύλου στην πόλη μας. Ήταν ένα θέμα συζήτησης για πολλές γενιές, χωρίς όμως ποτέ κανένας αρμόδιος να πράξει κάτι για να διερευνήσει το θέμα.
Αυτή ακριβώς την απόφαση πήραμε λίγο αφότου αναλάβαμε καθήκοντα ως δημοτική αρχή: Εκπονήσαμε υδρογεωλογικές μελέτες στην περιοχή της Αιξωνής, κάναμε χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού, ζητήσαμε υγειονομική έκθεση από την Ιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και συνεχίσαμε με αντίστοιχες ενέργειες και πρωτοβουλίες.
Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Η πηγή της Αιξωνής αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή ως ιαματική πηγή.
Είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ξεχωριστή αναπτυξιακή προοπτική, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα μιας πόλης. Πρόκειται μάλιστα για την μοναδική αναγνωρισμένη ιαματική πηγή σε ολόκληρη την Αττική.
Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές τυπικές διαδικασίες, θα ξεκινήσουμε την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου για τη μοναδική αυτή ανακάλυψη.
Ευχαριστούμε την εφημερίδα Έθνος για το ρεπορτάζ και την κάλυψη της σπουδαίας αυτής εξέλιξης για τη Γλυφάδα και τη νότια Αττική.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.