Σε δημόσια διαβούλευση το «MasterPlan» για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, στα 3Β (VIDEO)




3betad

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) Η πρώτη φάση ενός πολύ σημαντικού, ιστορικής σημασίας γεγονότος, όπως χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, την παραχώρηση των περίπου 540 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου στο Δήμο από την ΕΤΑΔ, ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, χθες (26 Σεπτεμβρίου) με την υπερψήφιση των όρων της με την ευρεία πλειοψηφία 25 θετικών ψήφων επί 28 παρόντων.

 Οι θέσεις του Δήμου:

Ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες των τελευταίων 20 μηνών που οδήγησαν στην παραχώρηση, ξεκινώντας από τη διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δεκέμβριο του 2014. Εκεί παρουσιάστηκε αναλυτική πρόταση αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της πόλης η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών που κατέληξαν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2016 και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου, της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση, τόνισε ο Δήμαρχος, θα είχε ολοκληρωθεί τότε, αλλά στη διαδικασία μπήκαν με απόφαση της κυβέρνησης και οι δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου τους οποίους βοηθήσαμε, ως οφείλαμε, δίνοντας όλο το πλαίσιο των τεχνικών και νομικών διαδικασιών.

3bsynedriasietad1

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν, τους όρους της παραχώρησης (βλ. συνημμένο) ενώ παράλληλα αποκάλυψε τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Οι προτεινόμενες χρήσεις, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Κωνσταντέλλος, θα έχουν ήπιο χαρακτήρα, θα επικεντρωθούν σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, φιλικές στο περιβάλλον και θα πλαισιωθούν από μικρές επιχειρήσεις εστίασης και δραστηριότητες υποστήριξης των λουτρικών εγκαταστάσεων. Όπως προβλέπεται από τα οριζόμενα στο καταστατικό της ΕΤΑΔ, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιών θα κατανέμονται με ποσοστό 80% υπέρ του Δήμου και 20% υπέρ της ΕΤΑΔ, ενώ από τα έσοδα αυτά ο Δήμος δεν προσδοκά, όπως ανέφερε, να βγάλει κέρδη αλλά έχει στόχο αποκλειστικά την ήπια ανάπτυξη των παραλιών για την ανάδειξη τους και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

3bsynedriasietad2

Περιφέρεια Αττικής:

Η συνεδρίαση διεξήχθη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφερειάρχη, κα. Ρένα Δούρου. Η παρουσία της Περιφέρειας κρίθηκε απαραίτητη από τον Δήμαρχο αφού η συμβολή της στις διαδικασίες και στην επίτευξη της παραχώρησης ήταν καταλυτικές. Ο κ. Φιλίππου, στην τοποθέτηση του, ανέφερε πως η παραχώρηση των παραλιών στους δήμους είναι μεγάλη κατάκτηση, συγχρόνως όμως είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, αφού όλα τα μάτια είναι σήμερα στραμμένα επάνω στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι οι δήμοι δικαίως διεκδικούσαν τις παραλίες τόσα χρόνια και ότι μπορούν να τις αξιοποιήσουν και να τις αποδώσουν στον λαό της Αττικής. Ο κ. Φιλίππου έκλεισε την τοποθέτηση του δίνοντας συγχαρητήρια στο Δήμαρχο για τη μεγάλη επιτυχία ενώ δήλωσε πως η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό του Δήμου προκειμένου να πετύχει το στοίχημα της αξιοποίησης της παραλίας.

3bsynedriasietad3

 Οι θέσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας:

Σπύρος Πανάς:

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Πανάς, μεταξύ άλλον, ζήτησε να ψηφιστεί ομόφωνα αυτό το πολύ σοβαρό (όπως το χαρακτήρισε) θέμα. Ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για τις προσπάθειες του και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Συνεχάρη τον Δήμαρχο για την επιτυχία και ζήτησε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να παραχωρηθούν στο Δήμο και οι υπόλοιπες εκτάσεις του παραλιακού μετώπου όπως είναι η Α’ Πλαζ Βούλας, το VarkizaResort και η Πλαζ Βουλιαγμένης.

Δημήτρης Δαβάκης:

«Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αυτά που μας «χάρισε» η κυβέρνηση», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξη του για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος στο ελάχιστο τίμημα που προβλέπουν οι όροι της παραχώρησης.

Θάνος Ματόπουλος:

«Δεν νοείται άλλο κάγκελο», τόνισε ο Θάνος Ματόπουλος, και συνέχισε λέγοντας πως βασική προϋπόθεση όλων των σχεδιασμών είναι η ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών. Επίσης ο κ. Ματόπουλος ανέφερε πως είναι σημαντικό να γίνεις ενιαίος σχεδιασμός όλου του παραλιακού μετώπου από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Αθήνας, για να μην έχουμε επαναλαμβανόμενες χρήσεις.

Δημοσθένης Δόγκας:

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Βούλησης» αναφέρθηκε επίσης στον ενιαίο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου από την Περιφέρεια, τουλάχιστον στις σημαντικές και μεγάλες χρήσεις, προκειμένου να είναι βιώσιμες και να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους οι δήμοι.

Κώστας Πασακυριάκος:

Τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις παραλίες όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου χωρίς κόστος ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Πασακυριάκος, ενώ αναρωτήθηκε αν θα μπορέσει ο Δήμος να κάνει τις απαιτούμενες προσλήψεις για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

Μετά από τις τοποθετήσεις πολλών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Σπύρο Πανά καθώς και του κ. Δαβάκη.Ο Θάνος Ματόπουλος ψήφισε παρών, ο Δημοσθένης Δόγκας λευκό και ο Κώστας Πασακυριάκος όχι.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, εντός των επόμενων τριών μηνών θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το «MasterPlan» για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου το οποίο θα υποβληθεί στην ΕΤΑΔ προς έγκριση. Τέλος, κάλεσε το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της παραλίας της πόλης.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.