Ο “Διογένης” στο δημαρχείο Αγίου Δημητρίου




diogenis

Ο “Διογένης” ξεκίνησε έναν κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αθήνα, στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία σε θέματα πολιτικής για τα ναρκωτικά.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, με την Δήμαρχο κ. Μαρία Ανδρούτσου και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ελένη Καντζέλη.

Η συζήτηση έγινε σε φιλικό και ειλικρινές κλίμα, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την θέληση να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος στην τοπική κοινωνία για τις ψυχοδραστικές ουσίες, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Επίσης επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον αγώνα τους για καλύτερες απαντήσεις στις ανάγκες των χρηστών και της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα, την έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να προσβλέπουν σε μια στενότερη συνεργασία στο θέμα της πολιτικής των ναρκωτικών, δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στις σχέσεις του Δήμου Αγίου Δημητρίου και του “Διογένη”.

Ο «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά – είναι οργάνωση Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύριους στόχους: (α) την προώθηση του διαλόγου για την πολιτική των ναρκωτικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και αλλαγών στην νομοθεσία με προσανατολισμό στην δημόσια υγεία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, (β) τη βελτίωση της επικοινωνίας με εθνικές και διεθνείς αρχές του χώρου των ναρκωτικών και(γ) την παρακολούθηση των εξελίξεων του χώρου τόσο σε εθνικό, περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η οργάνωση «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από δίκτυα συνεργασίας σε Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκει και προωθεί τη συνεργασία με: τους υπεύθυνους πολιτικούς φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οργανισμούς  – που παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, μείωσης της βλάβης, θεραπείας, και κοινωνικής (επαν)ένταξης – τους υπευθύνους για την επιβολή του νόμου, επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα, και την Κοινωνία των Πολιτών.

Οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς

Διοργάνωση και  συντονισμός Άτυπων Διαλόγων για την πολιτική των ναρκωτικών (συσκέψεις, συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες) σε Εθνικό, Περιφερειακό και Διεθνές επίπεδο

Παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» κατέχει το καθεστώς συμβούλου (Consultative Status) του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ

Συντονισμός του έργου: «Ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των ΜΚΟ και προώθηση της πολιτικής για τα ναρκωτικά με προσανατολισμό στην δημόσια υγεία και στα ανθρώπινα δικαιώματα» σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Aksion Plus (Αλβανία), Association Margina (Βοσνία και Ερζεγοβίνη), NGO4life (Μαυροβούνιο), Association Prevent (Σερβία)

Συνεργασία και υποστήριξη της Διαβαλκανικής Οργάνωσης «Δίκτυο Συνεργασίας για την πολιτική των ναρκωτικών στην ΝΑ Ευρώπη (Drug Policy Network in South East Europe/ DPNSEE). Στο Διαβαλκανικό Δίκτυο Συνεργασίας συμμετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία

Συντονισμός του προγράμματος «Αναμόρφωση της Νομοθεσίας για τα Ναρκωτικά», σε συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα) των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

Ενθάρρυνση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων κρατικών φορέων, οργανισμών, υπηρεσιών, αρμόδιων αρχών και της Κοινωνίας των Πολιτών που διαμορφώνουν και εφαρμόζουν την πολιτική για τα ναρκωτικά στην πράξη, μέσω της έκδοσης ενημερωτικών φυλλαδίων (briefing papers), εκθέσεων πολιτικού διαλόγου και ενημερωτικών δελτίων (newsletters)

Συντονισμός και συμμετοχή στην «Ελληνική Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες», που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα στον χώρο των ναρκωτικών. Αυτήν τη στιγμή στην Πλατφόρμα, συμμετέχουν οι ακόλουθες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά, «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» – για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS, «PRAKSIS», «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» – Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος και «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.