Ψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού
aerodromiosxediageitoniamou

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού. Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.Ο Δήμος Αλίμου κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία στα Best City Awards

«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση.

«Ο λαϊκισμός νικήθηκε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, τόνισε στο Πρακτορείο: «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Υπογραμμίζει ότι το Ποτάμι θα παρακολουθεί την επένδυση ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματίας, αλλά και να μην προκληθούν καθυστερήσεις στο έργο.

Aδωνις: Εξευτελίζετε την Αριστερά, είστε για τρολάρισμα

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης για το Ελληνικό, σχολιάζοντας  χαρακτηριστικά: «Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας εξευτελίζει την Αριστερά, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα τελειώνει η Αριστερά. «Έρχεται η “πρώτη φορά Αριστερά” και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν έδωσε ο Καραμανλής την COSCO, κλείνατε τους δρόμους. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα. Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια, να τους δείξει τι κάνει η “πρώτη φορά Αριστερά”. Τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές, να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός».

Νότης Μηταράκης (βουλευτής ΝΔ): Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση

«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης. Και συνέχισε: «Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.

Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου € 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας».

Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας (βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης): Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε

«Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλαίψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».

Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι – Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή»

«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το Ποτάμι θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διγλωσσία από τα κυβερνητικά στελέχη

Με διπλή γλώσσα εμφανίστηκε η κυβέρνηση στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την σύμβαση παραχώρησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό καθώς ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιέγραψε την συμφωνία ως νίκη, υπογραμμίζοντας τις βελτιώσεις υπερ του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έκανε λόγο για «αναγνωρισμένη ήττα» και «συμβιβασμό».

Ειδικότερα, ο κ. Φλαμπουράρης όχι μόνο επιχείρησε να αποδομήσει την κριτική της αντιπολίτευσης που μιλά για «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά να πιστώσει την σφραγίδα της επένδυσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε. Το έργο ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και εμείς ούτε απ έξω δεν περνάγαμε από την κυβέρνηση, την εξουσία και πολλές φορές από την Βουλή. Αντι να μας πείτε γιατί επι 13 χρόνια δεν προχώρησε, μας κάνετε κριτική γιατί τον ένα χρόνο παρουσιάζουμε καθυστέρηση» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι το μάστερ πλαν που είχε ετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποτελούσε «έκθεση ιδεών».

«Εμείς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το μάστερ πλάν και φάγαμε αρκετό καιρό για το τοπογραφικό σχεδιο. Ναι, καθυστερήσαμε γιατί επιδιώξαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε την σύμβαση που βρήκαμε. Αυτή η εξέλιξη άξιζε και πρέπει να το παραδεχθείτε. Αρα η οποια καθυστέρηση είχε θετικά αποτελέσματα» είπε σε άλλο σημείο.

«Μας κάνετε κριτική για το τι λέγαμε πριν γίνουμε κυβέρνηση» συνέχισε ο ίδιος: «Επι χρόνια λέμε ότι είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπερ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς επιβάλλατε. Δηλαδή το ξεπούλημα των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις συμβάσεις που εσείς υπογράψατε και εμείς τις πήραμε και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τις κρατήσουμε δώσαμε μάχη και σε πολλές περιπτώσεις κερδίσαμε να τις βελτιώσουμε. Αν είστε διαβαστεροί θα έχετε δει ότι η ανάπτυξη από την πλευρά μας έχει 3 πλευρές: δημοσίου, ιδιωτικές επενδύσεις και κοινωνική οικονομία». Μεταξύ δε των θετικών αλλαγών που παρουσιάζει η σύμβαση είπε ότι εντοπίζονται η επέκταση του χώρου πρασίνου κατά 300 στρέμματα αλλά και οι αλλαγές στην παραλιακή ζώνη. «Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ελέυθερο. Μπορεί να υπάρχουν πολυθρόνες και μπίτς μπαρ αλλά θα είναι ελέυθερο» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η δική μας διαπραγμάτευση διατηρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα και μετά θα θα μεταφερθεί σούμπιτος πάνω από το δρόμο».

«Εμείς επιλέξαμε αντί αύξησης τιμήματος, αύξηση των επενδύσεων που θα δώσουν θέσεις εργασίες» υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης ενώ απηύθυνε και κάλεσμα στο ΚΚΕ λέγοντας «Η δίκαιη ανάπτυξη έχει σχέση με τις συνθήκες που ζούμε και πραγματικά όταν ζούμε σε μια περίοδο με 1,5 εκατ. ανέργους και εργασιακές σχέσεις 4ωρων και σε μια περίοδο που η λιτότητα κυριαρχεί πάνω στα κεφάλαια όλων μας, εμείς επιλέγουμε να βοηθήσουμε στην δίκαιη ανάπτυξη που θα δίνει σωστό μεροκάματο στο 8ωρο. Αυτό διεκδικούμε και σε αυτή την γραμμή σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί δίκαιη ανάπτυξη».

Νωρίτερα, ο κ. Μπαλτάς επέλεξε να «βαφτίσει» την «κωλοτούμπα» ως «αναγκαστικό συμβιβασμό στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό για την συνέχιση του αγώνα».

Ειδικότερα, σε διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο από αυτό που χρησιμοποίησε ο κ. Φλαμπουράρης, είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού που είναι μακρύς, όχι στιγμιαίος δρόμος, με υποχωρήσεις συμβιβασμούς νίκες και ήττες» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «είναι σταθερές οι αξίες σε αυτό το δρόμο άρα όταν σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν. Λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας ότι πρέπει να προσαρμοστούμε να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.