Aφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο (Η Κυψέλη – La Colmena)
kypseli

Δραματική 1982 | Έγχρ. | Διάρκεια: 112′ (Κυριακή 7 Αυγούστου στο cafe teatral Πολυμήχανο, Φλέμινγκ 58, Αργυρούπολη, με ελεύθερη είσοδο)

Ισπανική ταινία, σκηνοθεσία: Μάριο Κάμους με τους: Βικτόρια Αβρίλ, Φρανθίσκο Αλγκόρα, Ραφαέλ Αλόνσο, Άνα Μπελέν, Χοσέ Λουίς Λόπεθ Βάθκεθ, Φρανθίσκο Ραμπάλ, Αγουστίν Γκονθάλεθ, Χοσέ Σακριστάν.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ισπανού συγγραφέα Καμίλο Χοσέ Θέλα (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989), ο οποίος έχει και έναν μικρό ρόλο στην ταινία. Η δράση εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942) με τους κατοίκους της θύματα των συνεπειών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσά τους μια ομάδα φίλων που μιλούν καθημερινά επί παντός επιστητού στο καφέ «Λα Ντελίθια».

Βραβεύτηκε με την Άρκτο καλύτερης ταινίας της Berlinale το 1983.

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού – Αργυρούπολης (ΚΙ.Λ.ΕΛΛ.ΑΡ.) μετράει ήδη αρκετά χρόνια δράσης στα Νότια Προάστια.

Επί σειρά ετών, πραγματοποιήθηκαν κινηματογραφικές προβολές ταινιών ποικίλων ειδών, καθώς και συναντήσεις-συζητήσεις με δημιουργούς ή φορείς που άπτονταν του περιεχομένου και του θέματος που κάθε φορά προσεγγιζόταν από τις ταινίες.

Για πάνω από πέντε χρόνια, από το καλοκαίρι του 2009 συγκεκριμένα, οι προβολές μας έδιναν μια ανέξοδη και ποιοτική διέξοδο ψυχαγωγίας, τόσο στον κόσμο της δικής μας, όσο και άλλων περιοχών, κατά την καλοκαιρινή αλλά και τη χειμερινή περίοδο.

Σκοπός μας ήταν πάντα η ψυχαγωγία του κοινού, με την κλασική έννοια του όρου: θέλαμε, και θέλουμε, ο θεατής όχι μόνο να διασκεδάσει, να αφεθεί στη μαγεία της εικόνας, αλλά να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να κερδίσει κάτι που θα το φέρει μέσα του και μετά τους τίτλους τέλους.

Οι χειμερινές προβολές φιλοξενήθηκαν στην Αργυρούπολη, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» και έλαχαν ευρύτατης στήριξης και ανταπόκρισης.

Στους περισσότερους βέβαια, αυτό το έργο έγινε γνωστό από τις προβολές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της ΠΥ129, στην Αγία Παρασκευή του Ελληνικού. Σ’ ένα πάρκο με ψηλούς ευκάλυπτους, που κερδήθηκε με κόπους και αγώνες ώστε να γίνει ελεύθερος χώρος για τους κατοίκους.

Για μας θα ήταν ευχής έργο να συνεχίσουμε τις προβολές στον ίδιο εκείνο χώρο που ζωντάνεψε και με τη δική μας προσπάθεια. Μένει να δούμε αν θα συμβεί.

Οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι όπως τότε που ξεκινήσαμε. Να φέρουμε τους θεατές σε επαφή με την αγαπημένη μας έβδομη τέχνη, ενημερώνοντας, διασκεδάζοντας, ψυχαγωγώντας και προσφέροντας «τροφή για σκέψη».

Ξεκινήσαμε ως μια μικρή σχετικά παρέα, σαν αυτές που λέει το τραγούδι. Μας ένωσε η αγάπη για τη μεγάλη οθόνη και η ανάγκη για προσφορά, ειδικά στους καιρούς αυτής της δύσκολης ιστορικής συγκυρίας. Κάποια μέλη της ομάδας μας έχουν σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό και διαθέτουν εργασιακή εμπειρία στο χώρο αυτόν.

Ως ομάδα, δουλέψαμε οργανώνοντας τις προβολές που έγιναν στα πλαίσια του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, λειτουργώντας ως πολιτιστική ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με το Πολιτιστικό τμήμα του Δήμου και τη διαπαραταξιακή Πολιτιστική Επιτροπή, όπως πολλές άλλες ομάδες που δραστηριοποιήθηκαν με παρόμοιο τρόπο.

Ο κόσμος της πόλης μας αγκάλιασε τη δουλειά αυτή αποδεικνύοντας το με τη διαρκή παρουσία του επί σειρά ετών.

Σήμερα, δεν είμαστε πλέον μια μικρή ομάδα. Η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει αρκετά νέα μέλη. Πιστέψαμε, και πιστεύουμε, ότι κανένα μέσο δεν είναι φτωχό ή μικρό, όταν έχεις τη διάθεση να προσπαθήσεις να φτιάξεις τα πράγματα. Είμαστε εμείς, είμαστε πλέον κι άλλοι, ελπίζουμε ότι θα είστε κι εσείς.

Ραντεβού στην οθόνη!
Μέλη ΔΣ
Πρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Γραμματέας
Ταμίας
Μέλη
Χριστοδουλοπούλου Μαριάννα Κουμουνδούρου Μαρία
Συμπεράς Λουκάς
Λιόλης Γεώργιος
Βέττος Γεώργιος
Κουμουνδούρος Κωνσταντίνος Πολυτσοπούλου Κωνσταντίνα

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.