Το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας βγαίνει για μάθημα στη φύση




Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 1372016 120219 μμ.bmp

Η εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου για τη σχολική χρονιά 2015-16 υλοποίησε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο “Το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας βγαίνει για μάθημα στη φύση” καθώς έκρινε ότι στη δύσκολη σημερινή ελληνική οικονομική συγκυρία είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ένα σχέδιο, που μέσα από την επαφή με τη φύση, θα προάγει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, και θα προσφέρει ψυχική ανάταση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, αλλά και τις οικογένειες τους. Η εκπόνηση του σχεδίου αυτού βασίστηκε στη θεωρητική και πρακτική γνώση που προέκυψε από συμμετοχή εκπαιδευτικού του σχολείου μας σε σεμινάριο με θέμα “Outdoorarts and crafts” στην Ισλανδία από φορέα που εξειδικεύεται στη διδασκαλία στο φυσικό περιβάλλον και την ένταξη φυσικών υλικών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι γνωρίσαμε καλές πρακτικές, που αφορούν τη διδασκαλία στον ανοιχτό αέρα και στο φυσικό περιβάλλον και ήδη εφαρμόζονται σε εκπαιδευτικά συστήματα της Βόρειας Ευρώπης.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν ως στόχο την αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών, που δεν απαιτούν ακριβό εξοπλισμό για να ενσωματωθούν στο καθημερινό πρόγραμμα, αλλά αξιοποιούν φυσικούς πόρους. Η αξιοποίηση των καλών καιρικών συνθηκών του ελληνικού κλίματος, των φυσικών υλικών από τους χώρους πρασίνου και την παράκτια ζώνη της πόλης μας, καθώς και η αξιοποίηση εθελοντικής προσφοράς εργασίας και αρωγής από τις οικογένειες των μαθητών μας έδωσε νέα κίνητρα για μάθηση και δημιουργία.

Επιπλέον στους στόχους του σχεδίου ήταν η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των σημερινών μαθητών, που παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα παχυσαρκίας και άλλα προβλήματα υγείας, λόγω της υπερβολικής καθιστικής ζωής.
Με τους μαθητές οργανώθηκαν διδασκαλίες στη φύση, δραστηριότητες με θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, εικαστικές δημιουργίες στο φυσικό περιβάλλον του σχολείου και της πόλης. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Παιδείας, και ιδιαίτερα με τον κύριο Νίκο Βάση, οργανώθηκαν εξορμήσεις στις ζώνες πρασίνου και στην παράκτια περιοχή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την ευγενική παραχώρηση σχολικών λεωφορείων του Δήμου μας.

Κάναμε μάθημα στους κήπους της παραλίας της Βούλας, στο Ναό Απόλλωνος Ζωστήρος στην παραλία του Αστέρα στη Βουλιαγμένη, στα γλυπτά της ακτής Βουλιαγμένης, στα ψηφιδωτά της πλατείας Δόγκα στη Βούλα. Στα πλαίσια του προγράμματος συνεργαστήκαμε με το 6ο Νηπιαγωγείο Βούλας και με το Νηπιαγωγείο Διλόφου Βάρης που γειτνιάζει με δάσος.

Βασιλική Αναγνώστου (MSc) – Θέμις – Μελίνα Γαροφαλάκη–Άννα Μυκονιάτη

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.