Aνακοίνωση για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων




topikokor

(Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης)

Η παράταξή μας τοποθετήθηκε για το Τοπικό Σχέδιο πολύ πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30ης Ιουνίου η οποία κλήθηκε να το επικυρώσει. Η θέση μας είναι δημοσιευμένη στη σελ. 3 στο τεύχος Απριλίου του «Εξ Ευωνύμων» (δες εδώ).

Δεν είμαστε χθεσινοί στο θέμα των σκουπιδιών.
Οι ανιστόρητοι κονδυλοφόροι του SilverCity θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ως διοίκηση μαζί με τους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας εκπονήσαμε προμελέτη σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά για διαδημοτικό Σταθμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων εντός του πρώην αεροδρομίου.
Οργανώσαμε δημόσιες συγκεντρώσεις – συζητήσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό να δυναμώσει η αντίσταση στο προωθούμενο εργοστάσιο καύσης στην Αττική που προωθούσε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Υποβάλαμε προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο και το ΕΣΠΑ πρόταση για 900 κομποστοποιητές και συμμετείχαμε σε πρόγραμμα του ΕΔΣΝΑ για 11 υπόγειους κάδους (συλλογής βιοαποβλήτων – ΕΔΣΝΑ).

Αντίθετα, η σημερινή διοίκηση είναι αυτή που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έως ότου το Τοπικό Σχέδιο έρθει για τυπική επικύρωση στο συμβούλιο, επέδειξε μεγάλη βαρυθυμία να το αναδείξει ως θέμα δημόσιου διαλόγου.
Στην κυριολεξία το «έθαψε» και αρκεί για αυτό να ρίξει κανείς μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο του δήμου όσο και των στελεχών της διοίκησης.
Δεν δηλώσαμε εμείς αντίθετοι στην εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων από τους δήμους. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος το έκανε όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτησή μας για την μεγάλη καθυστέρηση του δήμου να ασχοληθεί με το θέμα. Και εξαιτίας της αντίθεσής του, η ανάθεση της μελέτης του Τοπικού Σχεδίου στο Χαροκόπειο έγινε από τον ίδιο δύο μόλις ημέρες πριν ψηφιστεί στο περιφερειακό συμβούλιο η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης μείνει οριστικά εκτός χρηματοδότησης. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, χωρίς να προηγηθεί καμία ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τη διάγνωση προβλημάτων και τη διατύπωση προτάσεων που θα έπρεπε να έχει πάρει υπόψη της η ομάδα εργασίας του Τοπικού Σχεδίου.

Ας έρθουμε τώρα στο συγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης που εκπονήθηκε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Βασικό μειονέκτημά του θεωρούμε την απουσία στρατηγικού στόχου για δημόσια, αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο σε Σταθμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων δημοτικό ή διαδημοτικό.
Για τα επόμενα χρόνια ο δήμος παραμένει προσκολλημένος στο αναποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης με μπλε κάδους.
Οι δράσεις ανάκτησης των υλικών σε ξεχωριστά ρεύματα είναι περιορισμένες η διάθεση των υλικών παραπέμπεται σε κεντρικό επίπεδο και προς όφελος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα:

  1. Το δίκτυο κάδων ανακύκλωσης χωριστών ρευμάτων για τη συλλογή ξεχωριστά του χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου και των βιοαποβλήτων είναι περιορισμένο.Σε όλο το δήμο η ανακύκλωση χωριστών ρευμάτων προβλέπεται να αναπτυχθεί σε 10 συστάδες βυθιζόμενων κάδων, σε ένα Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο και στους κώδωνες συλλογής γυαλιού και χαρτιού.
  2. Η παραπέρα ανάπτυξη του συστήματος των μπλε κάδων θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με την ανακύκλωση σε χωριστά ρεύματα. Παρόλο που το Τοπικό Σχέδιο χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό το συγκεκριμένο τρόπο ανακύκλωσης που μετά από 9 χρόνια εφαρμογής του δεν ξεπερνάει το 5-6% του συνόλου των απορριμμάτων, παραμένει προσκολλημένο σε αυτό.
  3. Η συλλογή βιοαποβλήτων με σκοπό την κομποστοποίησή τους θα γίνεται στις 10 συστάδες υπογειοποιημένων κάδων. Τα βιαπόβλητα που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται εκτός δήμου για κεντρική διαχείριση. Προβλέπεται επίσης η αγορά 1.140 οικιακών κομποστοποιητών και 3 μηχανικών. Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος του οργανικού σκουπιδιού που παράγεται από τα 20.000 και πλέον νοικοκυριά του δήμου μας θα καταλήγει ανακατεμένο με άλλα απορρίμματα στους πράσινους κάδους των σύμμεικτων και από εκεί χωρίς επεξεργασία στην χωματερή.
  4. Τα συγκεντρωμένα ανακυκλώσιμα υλικά θα εξακολουθούν να οδηγούνται στην κεντρική διαχείριση και προς όφελος των εταιρειών ανακύκλωσης.
  5. Δεν προβλέπεται μονάδα διαλογής συμμείκτων αποβλήτων πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος θα επιβαρυνθεί με το πρόστιμο (Ειδικό Τέλος Ταφής – 35 ευρώ ανά τόνο) το οποίο έχει παγώσει μέχρι τέλος 2016 και αφορά στους δήμους που μεταφέρουν για θάψιμο στη χωματερή τα σύμμεικτα χωρίς προηγούμενη επεξεργασία (άρθρο 43 ν. 4042/12).

Κανέναν δεν πείθει η προσπάθεια της διοίκησης να κρυφτεί πίσω από την επιστημονική ομάδα η οποία εκπόνησε το συγκεκριμένο σχέδιο για λογαριασμό του δήμου.
Από την αρχή έως το τέλος η πολιτική ευθύνη για το πού τελικά κατευθύνθηκε η συγκεκριμένη μελέτη ανήκει στην ίδια.
Επιλογή δική της ήταν να αγνοήσει την προμελέτη που είχε εκπονηθεί επί διοίκησης Χρήστου Κορτζίδη από το ΤΕΙ Πειραιά, μετά από συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο, με αντικείμενο τη δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας με τη δημιουργία Σταθμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα να προτείνεται προς έγκριση το Τοπικό Σχέδιο με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Βασίλης Κρητικός, να ζητάει να προστεθούν και άλλα 5 εκατομμύρια για να γίνει Σταθμός Διαχείρισης που η διοίκηση δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει πού μπορεί να γίνει.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα η διοίκηση να μην βγάζει τσιμουδιά ότι στο αεροδρόμιο ο Λάτσης θα κάνει δικές του εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων της νέας πόλης που θέλει να δομήσει και να ψάχνει αλλού να βρει δημοτική έκταση για να κάνει Δημοτικό Σταθμό Διαχείρισης.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα να διαβάζουμε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στη διοίκηση ότι ο Γιάννης Κωνσταντάτος συνομιλεί με τον Λάτση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα σε δημοτικό ακίνητο που θα παραχωρήσει ο δήμος και με δαπάνες του επενδυτή!

Τελικά σε ποιο επίπεδο διατυπώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο δήμο μας;
Στο Τοπικό Σχέδιο που εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο ή στο αλισβερίσι του δημάρχου με τον επενδυτή;

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.