Ο Αργός Θάνατος του Νεοπλουτισμού της Γλυφάδας
(Αντώνης Κωνσταντάρας-vice.com)
Η Γλυφάδα είναι ένα από τα πιο όμορφα προάστια της Αθήνας. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ σε αυτή καταφεύγουν οι Αθηναίοι clubbers -και σκυλάδες- για να διασκεδάσουν, μιας και φημίζεται για την καλοκαιρινή νυχτερινή της ζωή. Μέρος της καταλάμβανε κάποτε η ιστορική Αμερικανική βάση, οι εργαζόμενοι της οποίας έδωσαν πολλά στοιχεία της κουλτούρας τους που μπορείς να βρεις ακόμα και σήμερα στη περιοχή. Δεν γίνεται όμως να μη σκεφτείς τη λέξη «νεοπλουτισμός» όταν αναφέρεσαι στη Γλυφάδα. Έχοντας μεγαλώσει στα νότια, μπορώ με σιγουριά να πω ότι ο συγκεκριμένος όρος σίγουρα ταιριάζει γάντι σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά και στη νεότερη ιστορίας της Γλυφάδας.
Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, παιδιά στο σχολείο μου να καυχιούνται για τα χρήματα των -αυτοαποκαλούμενων επιχειρηματιών- πατεράδων τους, ενώ την ίδια στιγμή ακινητοποιούσαν ανήμπορους συμμαθητές τους με σκοπό να ελέγξουν την ετικέτα στο πίσω μέρος της μπλούζας τους για να διαπιστώσουν αν φορούσαν μάρκες ή όχι. Μεγάλωσα δίπλα στα παιδιά των νεόπλουτων και στο μυαλό τους δεν υπήρχε κάποιο άλλο κριτήριο για τις φιλίες τους πέραν των χρημάτων και της αυτοπροβολής. Οι πιο φτωχοί φίλοι τους αποκτούσαν τον ανεπίσημο ρόλο του «μπάτλερ» μόνο και μόνο για να κάνουν παρέα με τον «τάδε, που το Σάββατο θα μας βάλει στο κλαμπ επειδή ο πατέρας του είναι ο δείνα». Οι υπόλοιποι, απλώς τους παρακολουθούσαμε από απόσταση να συνεχίζουν τις ζωές τους, δίχως να μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια, κάτι δεν πήγαινε καλά.
Μια βόλτα στη Γλυφάδα είναι αρκετή για να σε πείσει πως όλα έχουν αλλάξει. Η παλιά της αίγλη έχει πάει περίπατο και όλα δείχνουν πλαστικά. Τα χαμόγελα, τα ξενύχτια, οι μπλαζέ συμπεριφορές, όλα για το θεαθήναι μιας και οι περισσότερες -όχι όλες για να λέμε την αλήθεια- τσέπες δεν έχουν πολλά περισσότερα χρήματα από τις δικές σου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μου περιέγραψε ένας φίλος μου που δουλεύει σε κλαμπ της περιοχής. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και προσπαθούν να πιουν τζάμπα επειδή γνωρίζουν τον μάνατζερ από τον παλιό καλό καιρό που όλα ήταν κομπλέ. Με τα πολλά, καταφέρνουν να πιουν υποσχόμενοι πως θα επιστρέψουν για να πληρώσουν άλλη μέρα». Ειλικρινά, δεν μου κάνει καμία εντύπωση αυτό. «Υπάρχει τύπος, παλιός πελάτης, που πλέον έχει οικονομικά προβλήματα. Έρχεται συχνά, παραγγέλνει μπουκάλι βότκα Belvedere -όχι καμιά φτηνή- και στο τέλος μας λέει πως δεν έχει λεφτά και του κρατάμε τεφτέρι. Την άλλη φορά, ήρθε να μας πληρώσει με δολάρια». Oι millennials νεόπλουτοι της περιοχής προσπαθούν να απαρνηθούν την αλήθεια και συνεχίσουν να ζουν ξοδεύοντας όσα ξόδευαν οι γονείς τους, τις εποχές που είχαν λεφτά. Κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα μπορούν να «πιστολιάζουν» τα μαγαζιά της περιοχής βασιζόμενοι στις παλιές σπατάλες που έκαναν σε αυτά.
Για να καταλάβω τον νεοπλουτισμό και την πτώση του όμως, αποφάσισα να πάω λίγα χρόνια πίσω και να τον γνωρίσω από τη ρίζα του, μιλώντας με έναν άνθρωπο -που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του μιας και είναι ακόμη ενεργός στο επάγγελμα του- που έχει ζήσει τη Γλυφάδα όντας υπεύθυνος σε διάφορους χώρους εστίασης της περιοχής τα τελευταία 37 χρόνια.
«Το μεγάλο μπαμ, ό,τι αφορά στον νεοπλουτισμό στην περιοχή έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Εκεί υπήρξαν τα πρώτα σημάδια νεοπλουτισμού. Εκείνη την εποχή έβγαινες έξω στην πόλη και έβλεπες αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, στα εστιατόρια έμπαινε κόσμος με ακριβά ρούχα και πούρα (Cohiba και Montecristo) πάνω στα τραπέζια ακουμπούσαν, σε εμφανές σημείο, μπρελόκ ακριβών αυτοκινήτων (Ferrari, Porsche, Lamborghini), έβλεπες κόσμο να παραγγέλνει στα εστιατόρια χωρίς να κοιτά καν τον κατάλογο, να πληρώνει χωρίς να βλέπει τον λογαριασμό και, γενικά, από το όλο στήσιμό τους στον χώρο διέκρινες πως οι συγκεκριμένοι ήταν νεόπλουτοι. Εγώ, τους είχα πάρει είδηση και τους προσφωνούσα με τιμητικούς τίτλους όπως το πρόεδρε, διότι στην Ελλάδα αυτά πιάνουν. Πάντα μιλούσαν πιο δυνατά από όλα τα υπόλοιπα τραπέζια για να τους ακούν όλοι, όταν έλεγαν για τα πάρτι στη Μύκονο και τα ταξίδια στο Μαϊάμι.Τα πήγαμε πολύ καλά μαζί τους και βγάλαμε πολύ καλά χρήματα από αυτούς».
Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ