Nέα Σμύρνη: Ποια βιβλία διαβάστηκαν στη Λέσχη Ανάγνωσης




booknea

Στις 30 Μαΐου 2016 η Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης (Λ.Α.Δ.Ν.Σ.) ολοκλήρωσε τη λειτουργία της, η οποία είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2015.

Η Λέσχη λειτούργησε σε δεκαπενθήμερη βάση, ημέρα Δευτέρα, ώρα 5.30 -7.30 μμ σε αίθουσα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης.

Ο αριθμός των μελών κυμάνθηκε από 12 έως 15 συμμετέχοντες, με συντονίστρια τη φιλόλογο και συγγραφέα Σοφία Χατζηδημητρίου-Παράσχου.

Η Λέσχη από την αρχή της λειτουργίας της έθεσε συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τόσο στην επιλογή των βιβλίων όσο και στη διαδικασία σχολιασμού τους και την ανταλλαγή απόψεων και κρίσεων. Τα κριτήρια αυτά ήταν:

1. Να έρθουν τα μέλη της Λέσχης σε δημιουργική επικοινωνία με έργα της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, υψηλής αισθητικής ποιότητας.

2.Να γνωρίσουν οι αναγνώστες συγγραφείς αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας, αναγνωρισμένους από παγκόσμιους θεσμούς και αναγνωστικό κοινό.

3. Να συνυπάρχει το ευπώλητο με το ποιοτικό στοιχείο και σε κάθε περίπτωση το δεύτερο να προηγείται στην επιλογή τίτλων.

4. Να ανταποκρίνονται τα επιλεγμένα βιβλία σε διαφορετικούς τρόπους γραφής και ποικιλία θεμάτων, έτσι ώστε να δίνεται κάθε φορά η ευκαιρία να σχολιάζονται τόσο οι τεχνικές της αφήγησης όσο και η αφηγηματική διαπραγμάτευση θεμάτων που αφορούν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Με βάση τα παραπάνω, τα βιβλία που διαβάστηκαν, σχολιάστηκαν και αξιολογήθηκαν ήταν τα εξής:

1 Άλις Μονρό, «Μ αγαπάς, δε μ αγαπάς»

2. Πατρίκ Μοντιανό, «Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά»

3. Λιαν Μοριάρτι, «Μυστικά και ψέματα»

4. Ιωάννα Καρυστιάνη, «Το φαράγγι»

5. Ιαν Μακ Γιουαν, «Νόμος περί τέκνων»

6. Τζόναθαν Κόου, «Σαν τη βροχή πριν πέσει»

7. Δημοσθένης Παπαμάρκος, «Γκιάκ»

8. Μισέλ Ουελμπέκ, «Υποταγή»

9. Φιλιπ Ρόθ «Η ταπείνωση»

10. Ντόνα Ταρτ, «Μυστική ιστορία»

Ο διάλογος ανάμεσα στα Μέλη υπήρξε ποιοτικός, εμβριθής και δημιουργικός με τελικό κέρδος την όξυνση του αισθητικού κριτηρίου και την απόλαυση της ανάγνωσης. Καλό καλοκαίρι!

Η συντονίστρια Σοφία Χατζηδημητρίου-Παράσχου

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.