Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής 24…μ’ ένα μικρό οδοιπορικό στα παλιά κουτούκια




Στις φωτό που παραθέτουμε απεικονίζεται ο αγαπητός μας φίλος, Μπραχαμιώτης, Νίκος Νιάρχος στις αρχές του 60 στο κουτούκι του Κωλαράκια που βρισκόταν στην οδό Ρ. Φεραίου.

Η προσήλωση, ο σεβασμός , η κατάνυξη και η εσωτερικότητα που πρέπει να εκφράζει ο συγκεκριμένος χορός βρίσκουν μοναδική έκφραση στην κίνηση του χορευτή. Ο Νίκος είναι γνήσιος μάγκας με την έννοια του μάγκα και όχι του κουτσαβάκι. Ο ζεμπέκικος δεν χορεύεται σε πίστες αλλά σε ιερούς χώρους, σε κουτούκια και ταβέρνες όπως του Κωλαράκια (Μητσάκου), του Μπάρμπα Νίκου (Μαλτέζου)…

Η συζήτηση για τις παλιές ταβέρνες με το Νίκο Νιάρχο ήταν στο πόδι και μεταφέρουμε λίγα απ’ όσα καταφέραμε να συγκρατήσουμε. με τη ελπίδα να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη κουβέντα με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας.

“Το Μπραχάμι είχε μόνο ταβέρνες για διασκέδαση και μερικά καφενεία. Κουτούκια για μπεκρήδες, ταβέρνες για οικογένειες, χώρους με καλό κρασί ρετσίνα και μεζέ η ξεροσφύρι και μπύρες που δεν είχαν όμως κατανάλωση. Το μενού ήταν συνήθως φτωχικό και αποτελούνταν από γλυκάδια, έντερα που τα κάνανε γαρδουμπάκια λαδορίγανη, συκώτι, πατσούλες κοκκινιστές, αμελέτητα…γενικά από τα μαλακά μέρη του σφαχτού και τα οποία ήσαν φτηνά στην τιμή. Συμπληρωματικά και προς το τέλος της οινοποσίας υπήρχαν και μερικά ηδύποτα, πίπερμαν, τριαντάφυλλο, μέντα, κουαντρό, έτσι, για να γλυκάνεις το είναι σου. Μια εξτραβαγκάντσα ήταν πίπερμαν με κομμάτι μήλου στο ποτήρι.

Τα πιο διάσημα κουτούκια εκτός του Κωλαράκια, ήταν του Γιώργου Μπέτση κοντά στο φούρνο του Μαλτέζου που λειτουργούσε μόνο με κρασί ξεροσφύρι για κατοσταράκηδες. Όποιος ήθελε κάνα μεζεδάκι έπαιρνε κάτι ψιλό από το μπακάλικο που ήταν ακριβώς πάνω απ’ την ταβέρνα και το έτρωγε στη λαδόκολα.

Δείτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο imaginistes.com

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

 Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.