Οι υπουργοί έχουν τον λόγο για το χωροταξικό του Αστέρα




asteras-580x323

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η διαδικασία της παροχής εισηγήσεων από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η ολοκλήρωση του σταδίου αυτού είναι απαραίτητη προκειμένου το χωροταξικό να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία και εάν και εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο δώσει το “πράσινο φως”, να λάβει χώρα το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης και η εκταμίευση του εφάπαξ τιμήματος ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Η…περιφορά του ΕΣΧΑΔΑ στα υπουργεία είχε λάβει χώρα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά είχε άδοξο τέλος, καθώς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Άμυνας είχαν εκφράσει αντιρρήσεις. Πλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι, αυτή τη φορά, το “εκ των έσω” μπλόκο στην αξιοποίηση της έκτασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα αποφευχθεί.
Τον Μάιο του 2015 το Ε’ τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, θεωρώντας ότι η κατασκευή μέχρι 100 κατοικιών, όπως τότε προβλεπόταν, θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την Χερσόνησο Μικρό Καβούρι όπου βρίσκεται ο Αστέρας. Έτσι, το ΕΣΧΑΔΑ αναθεωρήθηκε και προβλέπει την αύξηση της προστατευόμενης έκτασης σε 217.000 τ.μ. έναντι 140.000 τ.μ. Επίσης, η επιφάνεια των προστατευόμενων περιοχών και των χώρων πρασίνου θα είναι 61.800 τμ., με την υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια να είναι 74.000 τ.μ.
Στο πλαίσιο αυτό, το αναμενόμενο “πράσινο φως” του ΣτΕ θα ακολουθήσει το οικονομικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης και την καταβολή από τον προτιμητέο επενδυτή, το αραβικών συμφερόντων Jermyn Street RE fund IV του τιμήματος ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Πάντως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με δεδομένο ότι οι αλλεπάλληλες ανατροπές (απόρριψη ΕΣΧΑΔΑ από ΣτΕ, αρνητικές γνωμοδοτήσεις από υπουργεία κτλ) έχουν καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο της αποκρατικοποίησης. Σύμφωνα με το asset development plan, η αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής είναι η 30η Ιουνίου 2016. Μέλλει να φανεί εάν θα καταστεί εφικτό το συγκεκριμένο έργο να “πιάσει” τη συγκεκριμένη προθεσμία.
Τι θα κατασκευαστεί
Τα ξενοδοχεία Αρίων, Καμπάνες, Ναυσικά θα αναβαθμιστούν εν λειτουργία, ενώ το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα “Αφροδίτη”, που εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 20,1 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αναξιοποίητη έκταση, θα κατεδαφιστεί.
Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, στο ακίνητο έχει υλοποιηθεί δόμηση της τάξης των 49.274,80 τ.μ., προβλέπεται η υλοποίηση επιπλέον 2.934 τ.μ. και προκύπτει υπόλοιπο δόμησης της τάξης των 8.675 τ.μ. περίπου. Τμήμα της υλοποιημένης δόμησης αποτελούν και οι αναξιοποίητες κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Αφροδίτη”, της τάξης των 12.080 τ.μ.
Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή έως 15 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα διαθέτουν μέγιστη οικοδόμηση 15.000 τ.μ. και κάλυψη που δεν θα ξεπερνά τις 8.000 τ.μ. Ακόμη η οικοδόμηση δεν θα ξεπερνά τα 7,5 m σε ύψος για να μην αλλοιώνεται σημαντικά το ανάγλυφο του εδάφους ενώ δεν θα αναπτυχθεί σε περισσότερα από δύο επίπεδα ανά μονάδα.
Ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης διατηρείται στο 0.20 και 0.10, αντίστοιχα, ενώ θα διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρα.
Όσον αφορά τα μεγέθη, το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ότι το συνολικό κόστος επένδυσης θα διαμορφωθεί σε 65 εκατ. ευρώ ποσό που θα προέλθει από ίδια κεφάλαια.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου – capital.gr

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

 Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.