Το Κρητικό γλέντι του “ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΥ” (VIDEO)
Ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος “ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΣ” την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 διοργάνωσε στην αίθουσα μαθημάτων (Δωδεκανήσου 57 Άλιμος),  Κρητικό γλέντι με τους Στέλιο και Λεωνίδα Λαϊνάκη. Μαζί τους στο βιολί ήταν ο Σίμος Συμεωνίδης. 


Στέλιος Λαϊνάκης

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, γνωστός για την δεξιοτεχνία στο λαούτο και το μπουλγαρί, αλλά και σημαντικός ερευνητής της παράδοσης για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ο Στέλιος Λαϊνάκης είναι σίγουρα μια εξέχουσα μορφή στη μουσική της Κρήτης σήμερα..
Γεννημένος στις Καλάθενες Κισάμου, την πηγή της Κισαμίτικης μουσικής παράδοσης, μεγαλώνει με τα ακούσματα όλων των παλαιοτέρων μουσικών της περιοχής, όπως του Μιχάλη Κουνέλη, του Βασίλη Καρτσώνη και άλλων, αλλά εκτός από αυτούς θεωρεί δασκάλους του όλους τους παλαιότερους όπως τον Γεώργιο Κουτσουρέλη στο λαούτο, το Στέλιο Φουσταλιέρη στο μπουλγαρί, τον Κώστα Παπαδάκη (Ναύτη) στο βιολί και τον Γιώργο Τζιμάκη στη λύρα και το τραγούδιΤο 1968 πηγαίνει στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ και παίζει για δύο χρόνια με τον λυράρη Καλογρίδη. Το 1970 πήγε στην Ιταλία και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μιλάνο ενώ το 1980 πήρε το πτυχίο και επέστρεψε στην Κρήτη. Η σαραντάχρονη μουσική του διαδρομή χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές συνεργασίες κοντά στα μεγαλύτερα ονόματα της Κισαμίτικης και Χανιώτικης μουσικής όπως ο Κώστας Παπαδάκης (Ναύτης, στο βιολί), ο Στρατής Γαλαθιανός (βιολί), ο Γρηγόρης Μαθιουδάκης (βιολί), ο Μανώλης Καρτσωνάκης (λαούτο), ο Γιώργος Τζιμάκης (λύρα), ο Γιώργος Κουτσουρέλης (λαούτο), ο Στέλιος Φουσταλιέρης (μπουλγαρί), ο Μιχάλης Κουνέλης (βιολί), ο Νικόλαος Σαριδάκης (βιολί), ο Φώτης Κατράκης (βιολί), ο Πέτρος Καρμπαδάκης (λαούτο), ο Μανώλης Μανιουδάκης (βιολί), ο Μιχάλης Πολυχρονάκης (λαούτο), ο Γιώργος Καντηλιεράκης (βιολί), ο Στέφανος Καρεφυλάκης (λαούτο) και άλλοι.Ανδρέας Κονδύλης: Οκτώ αλήθειες για το νέο Δημαρχείο Αλίμου

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Λεωνίδας Λαϊνάκης
Ο Λεωνίδας Λαϊνάκης γεννήθηκε το 1984 στα Χανιά.
Γιος του αρχιτέκτονα Στέλιου Λαϊνάκη, μεγάλου δεξιοτέχνη στο λαγούτο και στο μπουλγαρί, διακεκριμένου ερευνητή και ερμηνευτή της μουσικής παράδοσης της Κρήτης.
Από πολύ μικρός γνώρισε και μελέτησε ποικίλα μουσικά ιδιώματα και κυρίως εκείνα της κρητικής μουσικής και ιδιαίτερα στα Χανιώτικα – Κισσαμίτικα συρτά με την ιεραρχία τους και τα μέτρα τους.
Στις μέρες μας θεωρείται ο σημαντικότερος δεξιοτέχνης της γενιάς του της Χανιώτικης σχολής λαούτου, του ‘μπερντελίδικου’ σολιστικού τρόπου παιξίματος που γεννήθηκε στα Χανιά τους περασμένους αιώνες και επηρέασε αργότερα την υπόλοιπη Κρήτη.
Ο πατέρας του μαθητής του Φουσταλιέρη με τον Λεωνίδα αναβιώσαν τα Ταμπαχανιώτικα και το μπουλγαρί σαν όργανο με τον ιδιαίτερο χειρισμό του. Στη μουσική του παιδεία συνέβαλαν οι φίλοι, δάσκαλοι και συνεργάτες του πατέρα του, ‘θρύλοι’ της κρητικής και λαϊκής μουσικής, όπως ο Κώστας Παπαδάκης (ή Ναύτης), ο Γιώργος Τσαγκαράκης (ή Τζιμάκης), ο Ιορδάνης Τσομίδης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι μουσικοί.
Συμμετείχε σε συναυλίες παρουσιάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στο Λυκαβηττό, στο Θέατρο Πέτρας, σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης παραδίδει σεμινάρια της κρητικής μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς υπήρξε και δάσκαλος του κρητικού λαγούτου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Το 2004 δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει Ταμπαχανιώτικα, Κισσαμίτικα συρτά, παραδοσιακή μουσική από την υπόλοιπη Κρήτη και την Ελλάδα, παλιά ρεμπέτικα και σμυρνέϊκα.
www.stisixoros.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.