Ενας «δήμαρχος» για κάθε γειτονιά στο Παλαιό Φάληρο




Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Δημοσθένης Τερζόπουλος, η Νέλλη Μαυρίδου, ο Δημήτρης Πιτούλης, ο Μενέλαος Κόκκαλης και ο Σταμάτης Καμαριάς: Οι πέντε από τους 120 εκπροσώπους Οικοδομικών Τετραγώνων που μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί στην πρωτότυπη δράση. Ευελπιστούν να φτάσουν τους 471, όσα και τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία έχουν χωρίσει το Παλαιό Φάληρο.

Ο Δημοσθένης Τερζόπουλος κρατάει μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και περπατάει στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου

Σταματάει και φωτογραφίζει μία σειρά από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στην οδό Πεντέλης. Το κάνει σχεδόν καθημερινά εδώ και τρεις μήνες. Να φωτογραφίζει δηλαδή οτιδήποτε χαλάει την αισθητική στην πόλη του, οτιδήποτε την ασχημαίνει.
Και αυτό δεν είναι απλώς το προσωπικό του χόμπι. Εχει αναλάβει έναν ρόλο που, όπως λέει, τον γεμίζει με χαρά. Να είναι, δηλαδή, εκπρόσωπος σε ένα από τα οικοδομικά τετράγωνα του Παλαιού Φαλήρου.
Ενας «μικρός δήμαρχος», που ωστόσο δεν λειτουργεί αυθαίρετα. «Ημουν ναυτικός και για πολλά χρόνια βρισκόμουν στο εξωτερικό. Οταν σταμάτησα τη δουλειά και επέστρεψα στο σπίτι μου, στο Παλαιό Φάληρο -πριν από δύο χρόνια-, είδα ότι πολλά πράγματα είχαν αλλάξει και σκέφτηκα ότι θα ήθελα κι εγώ να κάνω κάτι για την πόλη μου», λέει ο Δημοσθένης, που είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτής της πρωτοβουλίας κατοίκων. Ποια είναι όμως η ιδέα;
Εμπνευστής της είναι ένας δημοτικός σύμβουλος του Παλαιού Φαλήρου, ο Δημήτρης Πιτούλης. Τον περασμένο Νοέμβριο έβαλε μπρος ένα σχέδιο, με σκοπό να κινητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής και να τους κάνει ενεργούς πολίτες. Με μία μικρή ομάδα συμπολιτών του, χώρισαν το Παλαιό Φάληρο σε 471 οικοδομικά τετράγωνα και κάλεσαν τους δημότες να γίνουν «Εκπρόσωποι του Οικοδομικού Τετραγώνου».

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Η κατάληψη των πεζοδρομίων από αυτοκίνητα που εμποδίζουν τους πεζούς να κινούνται ελεύθερα, είναι ένα από τα προβλήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο εκπρόσωπος του Οικοδομικού Τετραγώνου

Ετσι, ο κάθε εκπρόσωπος-εθελοντής καταγράφει τα προβλήματα του τετραγώνου, καταθέτει προτάσεις και ενημερώνει τον δήμο προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα στην επίλυσή τους. Ηδη έχουν ανταποκριθεί 120 δημότες, περίπου το ένα τέταρτο δηλαδή από τον απαιτούμενο αριθμό των εκπροσώπων.
«Απευθυνθήκαμε πρώτα σε εκείνους που γνωρίζουμε ότι έχουν ενδιαφέρον, χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν. Σε αυτή την πρωτοβουλία δεν ξεχωρίζουμε κανέναν από φύλο, ηλικία, επάγγελμα, χώρα καταγωγής. Το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα», λέει στο «Εθνος» ο Δημήτρης Πιτούλης.
Κατεστραμμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, καμένες λάμπες και ελλιπής φωτισμός, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένοι κάδοι απορριμμάτων, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που «κλέβουν» πολύτιμες θέσεις πάρκινγκ, βρίσκονται στη λίστα με τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αναζητούν λύσεις.
Κι όμως, θα αναρωτηθεί κάποιος: Ολα αυτά αποτελούν δουλειά μίας ομάδας πολιτών ή της δημοτικής αρχής που εκλέγεται για αυτό τον σκοπό;

Ο Δημοσθένης Τερζόπουλος είναι εκπρόσωπος στο Οικοδομικό Τετράγωνο «7». Κάθε μέρα με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι φωτογραφίζει οτιδήποτε ασχημαίνει την πόλη του

«Η δράση δεν λειτουργεί κόντρα στον δήμο, έχει στόχο να επιδρά θετικά στη λύση των προβλημάτων. Τις αναφορές με τα προβλήματα που λαμβάνουμε, τις προωθούμε στις υπηρεσίες του δήμου ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένες. Αν για παράδειγμα ρωτήσετε τον δήμαρχο, νομίζει ότι όλοι οι κάδοι είναι πεντακάθαροι. Δεν μπορεί όμως να γνωρίζει τα πάντα ένας δήμαρχος. Και μία ενημέρωση βοηθάει πάρα πολύ στο να βελτιωθεί η κατάσταση», λέει ο Δημοσθένης.

Κοψαχείλα στο… σκοτάδι
Περιοχή Κοψαχείλα στο Παλαιό Φάληρο. Εδώ, εκπρόσωπος οικοδομικού τετραγώνου ανέλαβε μία δημοτική σύμβουλος που ανήκει στην παράταξη του νυν δημάρχου. Η Νέλλη Μαυρίδου, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και εκδότρια μίας τοπικής εφημερίδας του Παλαιού Φαλήρου, λέει πως σε ένα δήμο πρέπει κάποιος να κοιτά το καλύτερο για την πόλη του, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του θέσεις.

Ετσι, συντάχθηκε με τη δράση του «αντιπάλου» Δημήτρη Πιτούλη και ανέλαβε τον ρόλο του εκπροσώπου για να μπορέσει να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα της γειτονιάς της. «Η περιοχή αυτή με πολλά σχολεία, σε ορισμένα της σημεία έχει ελλιπή φωτισμό με αποτέλεσμα κατά τις βραδινές ώρες να επωφελούνται από την κατάσταση χρήστες ναρκωτικών. Μόλις ανέλαβα εκπρόσωπος του οικοδομικού αυτού τετραγώνου και το πρώτο μου μέλημα είναι να παροτρύνω το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για να φωτιστεί περισσότερο η περιοχή», λέει στο «Εθνος».

Αγ. Βαρβάρα: Φόβοι για το ρέμα
Ο Μενέλαος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος στην Ενωση Κατοίκων Παλαιού Φαλήρου, ανέλαβε εδώ και λίγο καιρό να αναδείξει τα προβλήματα του οικοδομικού τετραγώνου της Αγίας Βαρβάρας. Τον ενοχλεί όπως λέει ότι σε πολλά σημεία της περιοχής δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ενώ σε άλλα τα πλακάκια είναι σπασμένα. Ωστόσο αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι η κατάσταση στο ρέμα της Πικροδάφνης.

«Εχουμε ήδη καταφέρει να λύσουμε κάποια μικροπροβλήματα στην πόλη μας, ενώ κάποια άλλα τα προωθούμε στο δημοτικό συμβούλιο», λέει ο Δημήτρης Πιτούλης, ο δημοτικός σύμβουλος που εμπνεύστηκε την ιδέα του «Εκπροσώπου του Οικοδομικού Τετραγώνου»

«Δεν υπάρχουν καν υποστυλώματα, αλλά αντί για αυτά ο δήμος έχει βάλει ένα φορτίο που αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να συγκρατήσει τα νερά σε μία μεγάλη πλημμύρα. Δέκα τούβλα μπορούν να συγκρατήσουν ένα ολόκληρο ρέμα; Είναι αδύνατο. Φοβάμαι μην υποχωρήσει κάποια στιγμή», λέει ο 53χρονος, που έχει το πατρικό του σπίτι στην περιοχή. Προσπαθεί να προωθήσει όσο το δυνατό μία γρήγορη λύση, αλλά, όπως λέει, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο γιατί οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής.

«Φτιάξ’ το μόνος σου»
Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για εντυπωσιακά αποτελέσματα, ωστόσο ήδη η πρωτότυπη αυτή δράση μετρά τις πρώτες της επιτυχημένες παρεμβάσεις. «Εχουν επιλυθεί κάποια μικροπροβλήματα, ενώ για κάποια άλλα έχουν έρθει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα δεν είναι να λύνονται όλα τα θέματα από τη δημοτική αρχή, αλλά όπου μπορούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας ως πολίτες να το κάνουμε με συντονισμένες δράσεις», λέει ο Δημήτρης Πιτούλης. Εχει στο πλευρό του θερμούς υποστηρικτές, που παρά τις δυσκολίες εν μέσω κρίσης, βρίσκουν ένα νόημα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Οπως συμβαίνει για τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Σταμάτη Καμαριά, που εκπροσωπεί το οικοδομικό τετράγωνο της πλατείας Ικάρων: «Για εμένα στόχος δεν είναι η καταγγελία, το τράβηγμα του χαλιού σε μία δημοτική αρχή. Στόχος είναι η διόρθωση, όχι η αντιπαράθεση. Η φιλοσοφία αυτής της ιδέας έχει μία όμορφη βάση και είναι αρκετά ώριμη για να πετύχει. Στο όμορφο δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη. Πιστεύω ότι θα βρούμε μιμητές και σε άλλους δήμους»…

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των «SOS» παρεμβάσεων για τους εκπροσώπους των Οικοδομικών Τετραγώνων.

Οργάνωση μέσω Facebook

Οι επικεφαλής της δράσης δημιούργησαν μία σελίδα στο Facebook με τίτλο «Εκπρόσωπος Οικοδομικού Τετραγώνου» (facebook.com/palaio.faliro.ekprosopos.ikodomi­kou.tetragonou/). Σε αυτήν, εμφανίζεται ένας χάρτης, στον οποίο παρουσιάζονται συγκεντρωμένα τα οικοδομικά τετράγωνα και οι φωτογραφίες από τα σημεία όπου εντοπίζονται τα προβλήματα. Μπορεί μάλιστα να αναλάβει να γίνει εκπρόσωπος εφόσον κλικάρει στο οικοδομικό τετράγωνο που τον ενδιαφέρει και δει ότι αυτό δεν είναι «πιασμένο»…

Βίκυ Κατεχάκη – ethnos.gr
Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.