Ο Αστέρας ανακαινίζεται, οι εργαζόμενοι ανησυχούν




Με στόχο να μετατραπεί ο Αστέρας Βουλιαγμένης σε ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Μεσόγειο, η αραβοτουρκική κοινοπραξία Jermyn Street, ετοιμάζεται να επενδύσει κεφάλαια ύψους 63 εκατ ευρώ για την ανακαίνιση του.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, διάχυτη είναι η ανησυχία στους εργαζομένους, στους οποίους διαμηνύθηκε ότι από τον Οκτώβριο δεν θα έχουν δουλειά. 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Τότε, αναμένεται και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του συγκροτήματος, στο οποίο σύφωνα με το Σχέδιο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προβλέπεται η ανακαίνιση των δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων του Αστέρα, του «Αρίωνα» και της «Ναυσικά» καθώς και η κατεδάφιση της υφιστάμενης ξενοδοχειακής «Aφροδίτη».

Σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίηση προβλέπεται επίσης κατεδάφιση των κτιρίων του κλαμπ «9 Mούσες» και του «Aίολος», ενώ έχει προβλεφθεί και η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Παράλληλα διατηρούνται οι καμπάνες του Aστέρα, οι οποίες θα εκσυγχρονιστούν, ενώ η αρχιτεκτονική των κτιρίων θα είναι εναρμονισμένη με την αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά το ελικοδρόμιο, θα διατηρηθεί και στη ζώνη ανάπτυξης θα δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας κ.α.

Επίσης προβλέπεται η  αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας Bουλιαγμένης, τόσο όσον αφορά τη δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων yachts, όσο και τη λειτουργία εμπορικής ζώνης (καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.).

Το πλάνο ανάπτυξης του Αστέρα βασίζεται σε ήπια ανάπτυξη του ακινήτου καθώς από το σύνολο της έκτασης, η συνολική δόμηση θα είναι μικρότερη από την επιτρεπόμενη.

Ειδικότερα από τα 301 στρέμματα που είναι η συνολική έκταση του συγκροτήματος, το αξιοποιήσιμο τμήμα ανέρχεται στο 28%, ενώ οι ζώνες προστασίας θα ανέλθουν στο 72%.

Επίσης ο δείκτης κάλυψης δεν θα ξεπεράσει το 10%, ενώ ο δείκτης δόμησης το 20%. Ως εκ τούτου, από τα 60.885,83 τ.μ. δομούνται τα 56.500 τ.μ. (41.500 τ.μ. αφορούν τα ξενοδοχεία και τα 15.000 τ.μ. τις κατοικίες).

 Όσον αφορά τις βίλες θα χτιστούν στο νότιο τμήμα της χερσονήσου, στον ευρύτερο χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το «Aφροδίτη» και θα εκτείνονονται μέχρι το νοτιοδυτικό μέτωπο στο οποίο βρίσκονται τα κρημνώδη τμήματα της ακτογραμμής. Θα κατασκευαστούν δε, σε 13 θέσεις με μέγιστο ύψος 7,5 μέτρα, και το πολύ σε δύο επίπεδα ανά μονάδα, καταλαμβάνοντας 15.000 τ.μ. (κάλυψη 8.000 τ.μ.).

Στον αέρα οι εργαζόμενοι

Και ενώ οι επενδύσεις στο συγκρότημα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα, εντούτοις μεγάλη αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Και αυτό γιατί όπως τους διεμηνύθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη, δουλειά θα έχουν μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του συκροτήματος.

Από εκεί και πέρα ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. Αν δηλαδή θα βγουν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν.

Οι ίδιοι, μιλώντας στο insider.gr μας τόνισαν ότι «κανείς δεν μας έχει ενημερώσει αν από το φθινόπωρο θα έχουμε την δουλειά μας».

Παρουσία του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, του βοηθού Γενικού Διευθυντή του τμήματος ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργου Φράγκου, της συμβούλου σε πολεοδομικά θέματα της Εθνικής Τράπεζας, κας. Παρασκευής Μπάτσου, του Μελετητή, Αρχιτέκτονα – Μηχανικού, κ. Σπύρου Τσαγκαράτου, του μελετητή Περιβαλλοντολόγου – Δασολόγου, κ. Νικόλαου Χλύκα και του νομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κωνσταντίνου Καρατσώλη, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναλυτικά το σχέδιο αξιοποίησης του «Αστέρα Βουλιαγμένης».

 Μετά την παρουσίαση της μελέτης από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δόθηκε ο λόγος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε εκπροσώπους φορέων της πόλης, να θέσουν ερωτήματα στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και να αναπτύξουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους.

Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος γύρω από το, μείζον για την πόλη μας θέμα, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος, στα πλαίσια της πλήρης διαφάνειας σε όλα τα βήματα που αφορούν την επένδυση του Αστέρα.

Σας παραθέτουμε και το προσαρμοσμένο ΕΣΧΑΔΑ, όπως το παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Τσαγκαράτος.

Μετά το τέλος της συζήτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (22 θετικές και μία αρνητική ψήφο), υπερψήφισε την ακόλουθη πρόταση του Δημάρχου:

 Ψήφισμα

 «Το Δημοτικό Συμβούλιο χαιρετίζει την ανταπόκριση που έλαβε το αίτημα του Δημάρχου προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για επίσημη και δημόσια παρουσίαση της μελέτης αξιοποίησης της έκτασης της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει την παρουσίαση πλήρη και δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι εφόσον τηρηθούν όλες οι περιβαλλοντικές και λοιπές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν και περιέχονται στο προτεινόμενο ΕΣΧΑΔΑ, θα στηρίξει το σχέδιο αξιοποίησης.

Πιθανή παρέκκλιση από τα ανωτέρω, θα σημαίνει την απόλυτη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο να συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις εξελίξεις και να ενημερώνει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, σε περίπτωση που επιχειρηθεί απόκλιση που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής και θα προκαλέσει πιθανή βλάβη στο φυσικό περιβάλλον και τις αρχαιότητες της περιοχής».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.