Ετοιμο το περίφημο ενεργειακό στέγαστρο του Ρέντσο Πιάνο στο Φάληρο (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Ένα πρωτότυπο αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό επίτευγμα στολίζει πλέον την παραλιακή.

Με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) να αποκτά σταδιακά την τελική του μορφή, παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η έως τώρα κατασκευαστική εξέλιξη του έργου, με αφορμή την ολοκλήρωση του ενεργειακού στεγάστρου, που αποτελεί το τελευταίο σημαντικό κατασκευαστικό ορόσημο στην πορεία του έργου, καθώς και ένα από τα πλέον καινοτόμα στοιχεία του.

Το ενεργειακό στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, τόσο για τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή κατασκευαστικά δεδομένα. Με περίτεχνη σύνθεση και ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, το στέγαστρο στηρίζεται σε 30 υποστυλώματα και αποτελείται από 717 ξεχωριστά και προκατασκευασμένα τεμάχια, δεσπόζοντας πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παρά το γεγονός ότι έχει συνολικό βάρος 4.700 τόνων, διαστάσεις 100 Χ 100 μέτρα και το ψηλότερο σημείο του αγγίζει τα 46 μέτρα, το στέγαστρο δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής που αιωρείται πάνω από το ΚΠΙΣΝ και ενώνεται με τον ορίζοντα της πόλης.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Πέραν, όμως, των τεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του, το στέγαστρο αναλαμβάνει έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη βέλτιστη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και την περιβαλλοντική βιωσιμότητά του. Το ενεργειακό στέγαστρο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), καθώς και στον στόχο για ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 /ρύπων.

Η επιτυχής δημιουργία και ανέγερση του ενεργειακού στεγάστρου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ακόμα σημαντικού ορόσημου που φέρνει το ΚΠΙΣΝ ακόμα πιο κοντά στην κατασκευαστική του ολοκλήρωση. Το έργο έχει ήδη διανύσει 39 μήνες ζωής και, μέσα στο ερχόμενο διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθούν ο Φάρος – μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πάνω από το κτίριο της ΕΛΣ, τα υαλοστάσια των προσόψεων, τα δάπεδα, οι ψευδοροφές, οι χρωματισμοί, τα φωτιστικά, ο εξοπλισμός σε σταθερή επίπλωση περιλαμβανομένων και των βιβλιοστασίων, οι μηχανισμοί της Κεντρικής και της Εναλλακτικής Σκηνής και οι χώροι των θεατών με τα καθίσματα. Επίσης, στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων στο στέγαστρο, που ξεκινά εντός Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2016, όπως και η πλήρωση του καναλιού με θαλασσινό νερό. Στον περιβάλλοντα χώρο, ολοκληρώνεται η κατασκευή των βοηθητικών κτιρίων και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της εσωτερικής οδοποιίας, των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η φύτευση του υπόλοιπου Πάρκου.

Η κατασκευαστική ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ αναμένεται να επιτευχθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016, οπότε το έργο θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, την κοινωνία και τους πολίτες.

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους €596 εκατομμυρίων, καθώς και την πιο δυνατή επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Το ΚΠΙΣΝ, μετά από τρία χρόνια ακατάπαυστων εργασιών, ωριμάζει σε κατασκευαστικό επίπεδο, και προετοιμάζεται σταθερά για τα επόμενα βήματά του και την παράδοσή του στην Ελληνική κοινωνία, που ελπίζουμε ότι με τη σειρά της θα το αγκαλιάσει και θα το απολαύσει».

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ: απολογισμός διετίας & μελλοντική λειτουργία

Καθοριστικό κομμάτι της εξέλιξης του έργου αποτελεί το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, το οποίο συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Από τον Οκτώβριο του 2013 έως σήμερα, το Κέντρο Επισκεπτών (ΚΕ) υποδέχθηκε συνολικά 55.000 επισκέπτες, ενώ στο διάστημα αυτό, στο Κέντρο Επισκεπτών διοργανώθηκαν περισσότερες από 300 πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με 11.000 συμμετοχές, καθώς και 290 σχολικές ξεναγήσεις με τη συμμετοχή 8.500 μαθητών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την εξέλιξη του έργου και να γνωρίσουν από τώρα τα είδη των δράσεων που θα υλοποιούνται σε αυτό, όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Καθώς η παράδοση του ΚΠΙΣΝ στην ελληνική πολιτεία πλησιάζει, το πρόγραμμα του Κέντρου Επισκεπτών ωριμάζει και γεφυρώνει ουσιαστικά την περίοδο της κατασκευής με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου. Σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν  με αντισυμβατικό τρόπο μια άλλη, άγνωστη στο κοινό πτυχή του ταλέντου και της ευαισθησίας τους.  Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον συνεργασίες του ΚΕ με φορείς και οργανισμούς που θα έχουν κοινό στόχο την ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις του ΚΠΙΣΝ. Επιλογή από τα προγράμματα του Κέντρου Επισκεπτών θα πραγματοποιούνται και στα αγγλικά, για το ξενόγλωσσο κοινό της πόλης.

Από τον Φεβρουάριο του 2016, το Κέντρο Επισκεπτών μεταφέρει τις δραστηριότητές του από το παρόν κτίριο στην Εσπλανάδα, στο νέο κτίριο που θα στεγάσει μόνιμα το σημείο συνάντησης και ενημέρωσης όλων των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, όπως και το υπόλοιπο Κέντρο Πολιτισμού, το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα  προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο – για όσο ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή – από μία νέα, συναρπαστική οπτική γωνία, καθώς σε λίγα μόνο μέτρα αναπτύσσονται ορισμένα από  τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του έργου, όπως το Πάρκο, το υδάτινο κανάλι, το πράσινο δώμα της Βιβλιοθήκης και το ενεργειακό στέγαστρο. Το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα εξακολουθήσει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερώνεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ, ενώ παράλληλα, θα συνεχίσει να φιλοξενεί ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους, προσφέροντας μια πρώτη γεύση της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Ελληνική Πολιτεία.

Μέχρι τότε, το Κέντρο Επισκεπτών αυτά τα Χριστούγεννα ‘μεταμορφώνεται’ σε εργαστήριο του Αγίου Βασίλη, όπου οι μικροί του βοηθοί θα κατασκευάσουν παιχνίδια, ημερολόγια, γλυκά, και θα μοιράσουν ευχές και τραγούδια στους φίλους και τους αγαπημένους τους. Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ .

Τέλος, από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου 2016, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, με τη διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, για όλες τις ηλικίες. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Ετοιμο το περίφημο ενεργειακό στέγαστρο του Ρέντσο Πιάνο στο Φάληρο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 10/12/2015 at 8:36 μμ
    Permalink

    Όταν στην τοποθεσία εκείνη υπήρχε ο Ιππόδρομος ήταν Καλλιθέα, μάλλον Τζιτζιφιές. Τώρα που διαμορφώνεται η χλιδή, έγινε Φάληρο; Ότι και να κάνετε στην Καλλιθέα θα έρθετε.

    Απαντήστε
  • 10/12/2015 at 8:37 μμ
    Permalink

    Το σχόλιό σας πρέπει να εγγριθεί.
    Να διορθώσετε και το εγκριθεί…

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.