2o Γυμνάσιο Αργυρούπολης: Το άγαλμα του Κώστα Βάρναλη




Στο project ‘’Τοπική Ιστορία’’υπό την επίβλεψη της  καθηγήτριας μας κ. Γερακάκη Αργυρούλας εμείς, οι μαθητές που πήραμε μέρος το τρίμηνο Σεπτεμβρίου –Νοεμβρίου 2015, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την πλατεία Κ. Βάρναλη της πόλης μας, της Αργυρούπολης.

Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, η κάθε ομάδα έψαξε μια διαφορετική άποψη της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της ονομασίας και των προβλημάτων που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πλατεία στον οικιστικό ιστό της πόλης μας.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 Το άγαλμα του ποιητή Κ. Βάρναλη, από το οποίο πήρε το όνομά της η πλατεία, είναι σήμερα γεμάτο graffiti, πράγμα κατανοητό αφού οι θαμώνες δεν γνωρίζουν στην πλειονότητά τους τον μεγάλο αυτό Έλληνα ποιητή.

Μετανάστης ο ίδιος από την Ανατολική Ρωμυλία, όπως μετανάστες του Πόντου και οι πρώτοι οικιστές της πόλης μας, δάσκαλος με ευρύτερη θεωρητική παιδεία και κατάρτιση μα πάνω απ’ όλα δημιουργός ποιητής στρατευμένος στον αγώνα εναντίον κάθε τυραννικής εξουσίας.

 Ο γλύπτης του αγάλματος, ο Φαέθων Γρυπάρης αποκαλύφθηκε ένας ακούραστος βοηθός σε κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού της πόλης μας. Σήμερα μένει, όπως μάθαμε ύστερα από επικοινωνία μαζί του, στην Τήνο και ετοιμάζει έργα που θα παρουσιαστούν σε λίγο καιρό σε έκθεση.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε και άλλα έργα δικά του, μοντέρνα, μινιμαλιστικά, πτυχές του ταλέντου του μέσα από την δουλειά του.

 Ο Δήμαρχος της πόλης μας, ο οποίος μας παραχώρησε τηλεφωνικές απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο με στοχευμένες ερωτήσεις, μας ενημέρωσε πως τα εγκαίνια της πλατείας αυτής έγιναν το 1981 και λίγο αργότερα προστέθηκαν και τα σιντριβάνια. Όσον αφορά την καθαριότητα και τη συνεχή λειτουργία των σιντριβανιών μας διαβεβαίωσε πως ο εξωραϊσμός της πλατείας είναι ένας δικός του στόχος για το επόμενο έτος.

Τέλος, εμείς οι μαθητές που ασχοληθήκαμε με το project αυτό, καταθέτουμε και τις δικές μας προτάσεις και τους προβληματισμούς μας για την πλατεία αυτή: αποτελεί χώρο χαλάρωσης, συνάντησης, γνωριμιών για την νεολαία και άρα πρέπει να φυλάσσεται από ‘’προβληματικά’’ και ‘’εθισμένα σε ουσίες’’ άτομα και να παραμένει πάντα καθαρή και επιμελημένη.

2o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.