Οι 4 πληγές της Πικροδάφνης
Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση-συζήτηση τύπου που διοργανώνει το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη (Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου) για τις τέσσερις «πληγές» του ρέματος της Πικροδάφνης που απειλούν να απαξιώσουν ένα στοιχείο φυσικού πλούτου μεγάλης αξίας για τους κατοίκους της περιοχής και να ακυρώσουν το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των Δήμων που διασχίζει.

Η πρώτη «πληγή» είναι οι αγωγοί Σ2 και Σ3 που κατασκευάζονται στην Ηλιούπολη. Οι αγωγοί αυτοί μεταφέρουν στο ρέμα της Πικροδάφνης όμβρια ύδατα που δεν ανήκουν στη λεκάνη απορροής του, αυξάνοντας σημαντικά την παροχή του. Αυτό θα έχει ως συνέπειες τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων καταπτώσεων πρανών του στις κατάντη περιοχές και την αύξηση των προϋποθέσεων εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του, στο Παλαιό Φάληρο και στον Άλιμο.

Η δεύτερη «πληγή» είναι ο εγκιβωτισμός που προωθείται από το Δήμο Ηλιούπολης, με το μανδύα της ανάπλασης, των τελευταίων 200 μέτρων του ρέματος της Πικροδάφνης που έχουν παραμείνει στη φυσική τους μορφή στην Ηλιούπολη.

Η τρίτη «πληγή» είναι ο εγκιβωτισμός του μεγαλύτερου μέρους (500 μέτρα) του ανοιχτού τμήματος του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί για την αποκατάσταση της φυσικής του κοίτης σε αυτό το τμήμα, αυτό εξακολουθεί να παραμένει εγκιβωτισμένο από το 2001.

Τέλος, η τέταρτη «πληγή» είναι η οριοθέτηση που προωθείται με τη «Μελέτη ανάπλασης ρέματος Πικροδάφνης (από λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)» για το μήκους 4.805 μέτρων τμήματός του από την λ. Βουλιαγμένης μέχρι το Έδεμ. Η μελέτη αυτή, που επωάζεται εδώ και έντεκα χρόνια στην Περιφέρεια, προχωρά σε μία οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή με την πλήρη αποδοχή των τετελεσμένων που έχουν επιβάλει όλοι όσοι έχουν καταπατήσει εκτάσεις του.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους πολίτες και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Περιφέρειας, Δημοτικών Αρχών, Δημοτικών Παρατάξεων, φορέων κ.λπ. που έχουν προσκληθεί.

Η εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνεται την Κυριακή 29.11.2015 εντάσσεται στο πρόγραμμα της «Εβδομάδας δράσεων για την Πικροδάφνη» που διοργανώνει το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» στην Ηλιούπολη, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον:

•        Έκθεση φωτογραφίας για το ρέμα της Πικροδάφνης (με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας), στο αναψυκτήριο του άλσους Κιντή στην Ηλιούπολη (Μνησικλέους και Ύδρας), από Δευτέρα 30.11.2015 έως Σάββατο 5.12.2015 (ώρες λειτουργίας καθημερινά 4:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ., Σάββατο 11:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.).

•        Περίπατο στο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, την Κυριακή 6.12.2015 στις 11:00 π.μ..

● Ένα αφιέρωμα στο ρέμα της Πικροδάφνης

√ Για να το ξαναφτιάξουμε όπως το σχεδίασε η Φύση για μας, όπως το έχουν ανάγκη οι τσιμεντένιες πόλεις μας κι εμείς που ζούμε σ’ αυτές.
√ Για την αποκατάσταση και την οριοθέτηση στη φυσική του κοίτη και όχι τη διευθέτηση και τον εγκιβωτισμό του.

● Μια εβδομάδα με εκδηλώσεις

√ Για να θυμηθούμε το ρέμα που καταστρέψαμε, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα το κομμάτι του που απέμεινε…
√ Για να ψηλαφίσουμε τις πληγές του και να σχεδιάσουμε το ξαναζωντάνεμά του, από τον Υμηττό μέχρι τη θάλασσα…

► Κυριακή 29.11.2015, 11:00 π.μ.

Μία εκδήλωση με εισηγήσεις, οπτικό υλικό, παρεμβάσεις και διάλογο. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηλιούπολη.

► Δευτέρα 30.11.2015 έως Σάββατο 5.12.2015

Έκθεση φωτογραφίας (με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας). Αναψυκτήριο άλσους Κιντή, Μνησικλέους και Ύδρας, Ηλιούπολη. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 4:00 μ.μ – 10:00 μ.μ., Σάββατο 11:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.

► Κυριακή 6.12.2015, 11:00 π.μ.

Ένας περίπατος στο ρέμα της Ηλιούπολης. Ελάτε να το γνωρίσουμε, να το περπατήσουμε, να κουβεντιάσουμε γι’ αυτό, να τραγουδήσουμε και να τσιμπολογήσουμε, στην όχθη του. Σημείο συνάντησης στη συμβολή της οδού Τζαβέλλα με τη λ. Βουλιαγμένης.

E-mail: [email protected]

 https://www.facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.