Δήμος Αγίου Δημητρίου: Νοιαζόμαστε για τα ζώα, αλλάζουμε συνήθειες




Για το Δήμο μας η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα. Από το Περιβάλλον της πόλης, που αποτελείται από το πράσινο και τον αέρα της, συνηθίζουμε να μην εξαιρούμε και τα ζώα, κυρίως τα αδέσποτα χωρίς αυτό να σημαίνει πως η προστασία των ζώων αφορά μόνο σε αυτά.
Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ζώων που κακοποιούνται καθημερινά από τους ιδιοκτήτες τους, που ως «φιλόζωοι» τα έχουν μόνιμα αλυσοδεμένα, τα κρατάνε –με κρύο ή και αφόρητη ζέστη- σε μικρά μπαλκόνια, τα αφήνουν να μεγαλώνουν και να περνάνε τη ζωή τους για πάντα σε μια ταράτσα. Ακόμη, υπάρχουν και εκείνοι που ως ιδιοκτήτες αφήνουν τα ζώα τους χωρίς εμβόλια και γενικά δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ευζωίας και καλής μεταχείρισης τους. Και ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα αδέσποτα ζώα αφορούν σε ζώα εγκαταλελειμμένα στο δρόμο από τους ιδιοκτήτες τους, είτε γιατί τα αγόρασαν και μετά δεν ήθελαν να είναι συνεπείς στη φροντίδα τους και τις υποχρεώσεις τους, είτε γιατί τα ζωάκια αρρώστησαν ή και γέρασαν, είτε γιατί απλώς ήθελαν να πάνε διακοπές και άφησαν το ζώο στο δρόμο προκειμένου να μην έχουν την έννοια και τα έξοδα της φύλαξής του.

Σας έχουμε όμως καλά νέα! Ο Νόμος τώρα πια προστατεύει τα ζώα (αδέσποτα & δεσποζόμενα) όπως προστατεύει και τους ανθρώπους. Οι παραβάσεις για την κακοποίηση των ζώων επισύρουν ποινές φυλάκισης, αλλά και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πια αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και άρα δεν απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα.

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου, προχωράει δυναμικά στην εφαρμογή του Νόμου 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς (αδέσποτα & δεσποζόμενα), συνεχίζοντας με συνέπεια τη συνεργασία που έχει εδώ και χρόνια με την Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία για τη στείρωση – εμβολιασμό των αδέσποτων (σκύλους & γάτες) και την έκτακτη φροντίδα των τραυματισμένων αδέσποτων ζώων. Επίσης συστήνει Επιτροπή από ειδικούς και ευαισθητοποιημένους δημότες για το χειρισμό των ζώων της πόλης, την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, και ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία τοποθέτησης ταΐστρων και ποτίστρων σε γειτονιές της πόλης.
Όμως, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου δεν μένει μόνο εκεί, στην τυπική -δηλαδή- εφαρμογή του Νόμου. Είμαστε πλέον βέβαιοι πως η παιδεία και ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ο μοναδικός τρόπος για την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων που συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Στόχος μας λοιπόν είναι οι μαθητές της πόλης. Και σε εκείνους θα απευθυνθούμε. Ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας, κάνοντας τους να καταλάβουν την ευθύνη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα.  Και γι’ αυτό ακριβώς σχεδιάζουμε μια εκστρατεία για την ενημέρωση σε θέματα προστασίας των ζώων ξεκινώντας από τα σχολεία μας.
Είμαστε σίγουροι πως ο Αγ. Δημήτριος θα μπορέσει σε λίγο καιρό να αποτελέσει παράδειγμα ευαισθησίας και καλής πρακτικής για τη διαχείριση και προστασία των ζώων. Εξάλλου, η καθημερινή επικοινωνία που έχουμε με ευαισθητοποιημένους, ενεργούς πολίτες του Αγ. Δημητρίου, που δρουν φροντίζοντας κάθε μέρα τα αδέσποτα ζώα στις γειτονιές τους, μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους από ποτέ και είμαστε πια πεπεισμένοι πως η κατάσταση για τα ζώα της πόλης μας θα αλλάξει δυναμικά προς το καλύτερο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με το Δήμο για θέματα που αφορούν σε αδέσποτα ζώα: 213 2007702 – 213 2007703.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.