Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του δήμου Ηλιούπολης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Τα πολύ καλά δεδομένα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Άγγελος Δημητρόπουλος στην εισήγηση που έκανε στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι δήμοι από την αρχή της κρίσης του 2009:
-48,67% για τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου από τους κρατικές επιχορηγήσεις
-70,37% για έργα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού Προϋπολογισμού
-45,1% για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών επιτροπών
-50,03% για τεχνικά έργα στα σχολεία μέσω της ΣΑΤΑ

Παρ’ όλα αυτά, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επεσήμανε ότι η χρηστή οικονομική διαχείριση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει το Δήμο Ηλιούπολης στο να βρίσκεται ανάμεσα στους πλέον υγιείς οικονομικά Δήμους της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις συνεχείς μειώσεις των εσόδων του, οι υποχρεώσεις έχουν μειωθεί από 8.043.153€ στις 31/12/2010 σε 4.076.262€ στις 31/12/2014, και τόνισε ότι ουσιαστικά, πρόκειται για μηδενικές υποχρεώσεις αφού αυτές είναι στο σύνολό τους ρυθμισμένες και, πλέον, οποιαδήποτε υποχρέωση του Δήμου αποπληρώνεται σε λιγότερο από 1 μήνα από την ενταλματοποίησή της.
Στη χρήση του Οικονομικού Έτους 2014 ο Δήμος Ηλιούπολης για άλλη μια χρονιά ήταν πλεονασματικός κατά 1.156.799,75€. Ταυτόχρονα, τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2014 ανέρχονταν σε 1.940.156,88€, όταν στις 31/12/2010 στο ταμείο του Δήμου βρίσκονταν μόλις 604.356,8€, Αυτό έδωσε, μάλιστα, τη δυνατότητα στο Δήμο Ηλιούπολης ακόμα και όταν έκλεισαν οι Τράπεζες να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του καθώς ήταν διασφαλισμένη για τουλάχιστον 2 μήνες η μισθοδοσία των εργαζομένων και η τροφοδοσία του Δήμου με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του (καύσιμα, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, τρόφιμα κ.α.).
Τα προϋπολογισθέντα Έσοδα για το 2016, ανέρχονται σε 32.839.769,33 € από τα οποία Τακτικά Έσοδα είναι τα 16.912.729,05€ και Έκτακτα έσοδα τα 3.578.160,15€. Τα υπόλοιπα Έσοδα αφορούν Έσοδα Προηγούμενων Οικονομικών Ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά (1.418.500€), Εισπράξεις από ΠΟΕ που έχουν βεβαιωθεί παλαιότερα 5.029.470,50€, Εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων 3.528.623,17€ και χρηματικό υπόλοιπο 2.372.286,46€.
Έτσι, η επιτυχημένη στρατηγική για την Οικονομική πολιτική του Δήμου Ηλιούπολης θα συνεχιστεί και το 2016, πάνω στους εξής άξονες:
•    Εδραίωση της Οικονομικής ευρωστίας του Δήμου
•    Διασφάλιση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου
•    Επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες
•    Συνέχιση του επιτυχημένου μοντέλου της Κοινωνικής μας πολιτικής
•    Υλοποίηση τεχνικών έργων με σκοπό τη συντήρηση, την αναβάθμιση και την ασφαλή λειτουργία των υποδομών του Δήμου
•    Ένταξη μεγάλων έργων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
•    Ενίσχυση και συντήρηση του Πρασίνου της Ηλιούπολης
•    Βελτίωση της εικόνας Καθαριότητας της πόλης

Στην Κοινωνική Πολιτική, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ηλιούπολης είναι το καλύτερο και πιο πλήρες στην Ελλάδα με πολυσχιδή δράση η οποία ανακουφίζει όλο και περισσότερους πολίτες της Ηλιούπολης όσο βαθαίνει η κρίση. Η πλήρης λειτουργία του θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί με νέες δράσεις.
Πολύ σημαντικός άξονας κοινωνικής πολιτικής είναι η για 6η συνεχόμενη χρονιά διατήρηση σταθερών όλων των τελών και φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, η ταυτόχρονη πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τα ΑΜΕΑ, τους πολύτεκνους και τους άπορους καθώς και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται σε απόρους δημότες της Ηλιούπολης.
Μέσα στο 2016, θα αρχίσει να φαίνεται και η αλλαγή από τη χρήση των εργαλείων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής μας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που αφορά την πενταετία 2014-2019.
•    Στις αρχές του έτους, θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του Δήμου.
•    Τίθεται σε πλήρη λειτουργία η ανανεωμένη ιστοσελίδα μας καθώς και η εφαρμογή για smartphones που θα προσφέρουν βελτιωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
•    Ο Δήμος Ηλιούπολης θα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει αποκλειστικά δικό του Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης για τους Δημότες του.
•    Ψηφιοποιείται το αρχείο μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας ενώ θα λειτουργήσει το ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικής παρακολούθησης των Τεχνικών Έργων.
•    Ξεκινά η λειτουργία του Κλειστού Κυκλώματος Ενημέρωσης πολιτών και μέσα στο 2016, εφόσον κριθεί επιτυχημένο, θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία.
•    Επεκτείνεται το Δίκτυο Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (wi-fi hotspots) σε δυο νέα σημεία.
•    Ξεκινά η ηλεκτρονική πληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών μέσω του ΔΙΑΣ χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Ταμείο του Δήμου.
•    Συνεχίζεται η ανανέωση του μηχανογραφικού εξοπλισμού του Δήμου.
•    Συνεχίζεται η προμήθεια λογισμικών που θα βοηθήσουν τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, όπως η αγορά λογισμικού για την ηλεκτρονική εγγραφή και μοριοδότηση στους Παιδικούς Σταθμούς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα σχολεία.
Το νέο τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 823.000€ ενώ συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αρκετά έργα του Τεχνικού Προγράμματος του 2015.
Οι στόχοι του Τεχνικού Προγράμματος είναι οι εξής:
•    Η συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου
•    Η ανακατασκευή-επισκευή και πιστοποίηση των παιδικών χαρών
•    Η ανάπλαση και συντήρηση των πάρκων και των πλατειών
•    Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας με ασφαλτοστρώσεις οδών, με ενίσχυση της αντιολισθηρότητας, με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε διάφορους δρόμους της πόλης και με διαμόρφωση διαφόρων οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας
•    Η ανάπλαση του Αναψυκτήριου του Αλσους Κιντής
•    Η ανακατασκευή και κατασκευή νέων πεζοδρομίων
•    Η διαμόρφωση των προαυλίων σχολείων
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η κατασκευή των συλλεκτήριων αγωγών Σ2, Σ3 για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης καθώς και το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ενώ προχωρά η διαδικασία κατασκευής του Παιδικού Σταθμού επί της οδού Αριστογείτονος.
Το μεγάλο και σοβαρό έργο που έγινε το 2015 για την συντήρηση και βελτίωση των σχολικών, αθλητικών και πολιτιστικών χώρων όπως ανέφερε ο κ. Δημητρόπουλος θα συνεχιστεί αμείωτο και το 2016 σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις και δυνατότητες.
Στο Πράσινο και την καθαριότητα ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος του Δήμου Ηλιούπολης για το 2016 είναι η βελτίωση της κατάστασης.
Γι’ αυτό, το επόμενο έτος:
•    Προγραμματίζεται η ανανέωση του στόλου καθαριότητας του Δήμου με την απόκτηση με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) 5 απορριμματοφόρων, ενός ειδικά διαμορφωμένου απορριμματοφόρου για κομποστοποίηση και ενός τράκτορα.
•    Συνεχίζεται και επεκτείνεται το πρόγραμμα κομποστοποίησης.
•    Προϋπολογίζεται η πρόσληψη 20 συμβασιούχων στην Καθαριότητα για 8μηνη απασχόληση.
•    Προστίθενται νέοι υπόγειοι κάδοι σε περισσότερα σημεία της πόλης ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η προμήθεια 2 ανυψωτικών μηχανισμών για την αποκομιδή των υπόγειων κάδων.
•    Προστίθεται νέο πράσινο σε πάρκα και πλατείες της πόλης με φυτοτεχνικές αναπλάσεις.
•    Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για τα κουνούπια και την πιτυοκάμπη που πλήττει το πράσινο της πόλης κάθε χρόνο
•    Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων

Τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου δείχνουν ότι είναι εφικτή μια αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με ταυτόχρονη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Και η αισιοδοξία αυτή αντλείται βασικά από το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Βαλασόπουλου πραγματοποίησε, ό,τι μέχρι τώρα υποσχέθηκε στους πολίτες της Ηλιούπολης και συνεχίζει με αμείωτη ένταση το έργο της.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.