Συνέντευξη τύπου για το ρέμα της Πικροδάφνης




Σας προσκαλούμε στη συνέντευξη τύπου που διοργανώνει το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 1:00 μ.μ. στο κτίριο του Φλοίσβου (στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου) για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το ρέμα της Πικροδάφνης, με τις οποίες δρομολογείται η ουσιώδης υποβάθμιση της περιβαλλοντικής του αξίας και η εκμηδένιση του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών από τις οποίες διέρχεται, προς όφελος των περισσοτέρων από 240.000 κατοίκων τους.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με:

α. Την τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης (από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)» της Περιφέρειας Αττικής. Το έργο αυτό προβλέπει την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων («σαρζανέτια») κατά μήκος 6.094 μέτρων (και στις δύο πλευρές), την ανέγερση τοίχων σε μήκος 3.273 μέτρων και την κατασκευή βαριών έργων από μπετόν σε μήκος 1.067 μέτρων της κοίτης του, που έχει συνολικό μήκος 4.805 μέτρα. Με τα έργα αυτά καταστρέφεται το τελευταίο ρέμα της Αττικής που έχει παραμείνει στη φυσική του μορφή στο μεγαλύτερο μέρος του, επέρχεται μη αναστρέψιμη ζημιά στην πλούσια πανίδας του και προωθείται αποφασιστικά ο πλήρης εγκιβωτισμός του σε μία επόμενη φάση.

β. Την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απέρριψε ως εκπρόθεσμη την αίτηση ακύρωσης κατασκευής αγωγών στην Ηλιούπολη με τους οποίους μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης τα όμβρια ύδατα έκτασης 3 τετρ. χλμ. που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων. Η σημαντική προσαύξηση της παροχής του ρέματος της Πικροδάφνης με τα όμβρια ύδατα περιοχών που δεν ανήκουν στη λεκάνη απορροής του, θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους καταπτώσεως των πρανών του, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου όπου σε αρκετά σημεία η ευστάθειά τους είναι ήδη οριακή, και θα αυξήσει τις πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του στο Παλαιό Φάληρο και στον Άλιμο.

Στην συνέντευξη τύπου έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, των δημοτικών αρχών και των δημοτικών παρατάξεων των Δήμων της περιοχής (Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου) και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σε όσους παρευρεθούν στη συνέντευξη θα παραδοθεί φάκελος με κρίσιμα έγγραφα για τα παραπάνω δύο θέματα καθώς και CD στο οποίο θα είναι αποθηκευμένα τα έγγραφα αυτά.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας καθώς και για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε το πλήθος των φακέλων και CDs που θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε, θα σας παρακαλούσαμε να μας επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας όσο νωρίτερα γίνεται. Προς τούτο μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου (κινητό: 697-7800667, email: [email protected]).

Φιλικά

Νίκη Ψύλλα

Εκ μέρους του «Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.