Πρώτος στον κόσμο ο Νεοσμυρνιώτης Λευτέρης Πετρούνιας (VIDEO)




Την πιο χρυσή σελίδα της καριέρας του έγραψε ο Λευτέρης Πετρούνιας, που θριάμβευσε στον τελικό των κρίκων, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Γλασκώβης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο!

 Ο 25χρονος σπεσιαλίστας των κρίκων επιβεβαίωσε τα προγνωστικά στην “SSE Hydro Arena”, όπου εντυπωσίασε τους 12.500 θεατές και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγαπημένο του όργανο με 15,800 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,800, βαθμός εκτέλεσης: 9,000).

Πίσω από τον αθλητή του Δημήτρη Ράφτη τερμάτισαν οι δύο Κινέζοι αντίπαλοί του, οι οποίοι είχαν τα προγράμματα με τον υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας: Ο Χάο Γιόου με 15,733 βαθμούς και ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Γιανγκ Λιου με 15,700 β.. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε την καλύτερη εκτέλεση, για άλλη μια φορά, όπως είχε συμβεί και στον προκριματικό του αγωνίσματος, όπου είχε υπερισχύσει με 15,900 β..

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων ο Λευτέρης Πετρούνιας πανηγύρισε τη νέα του μεγάλη επιτυχία και αφιέρωσε το μετάλλιο του στον πατέρα του τον οποίο και έχασε πριν από λίγο καιρό.

Για τον 25χρονο «άρχοντα των κρίκων», αυτό είναι το ιδανικό φινάλε σε μια ονειρεμένη χρονιά, αφού τον Απρίλιο είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονπελιέ και τον Ιούνιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, έχοντας θριαμβεύσει σε 5 από τις 6 διοργανώσεις που έχει δώσει μέσα στο 2015 και συνολικά σε 11 από τις 12 εμφανίσεις του, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών.

Παράλληλα, το κατόρθωμα του Πετρούνια αφήνει στη διάθεση των συναθλητών του το επιπλέον Ολυμπιακό εισιτήριο, το οποίο η Ελλάδα θα διεκδικήσει με πολλές αξιώσεις μέσω του προ-Ολυμπιακού test event στο Ρίο ντε Τζανέιρο (16-24 Απριλίου 2016).
Εκεί θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι 36 χωρών, ανάμεσά τους και δύο Έλληνες αθλητές, που θα εκτελέσουν προγράμματα και στα έξι όργανα και θα κριθούν βάσει του αθροίσματός τους στο σύνθετο ατομικό. Την Ολυμπιακή πρόκριση θα κατακτήσουν μέσα από το test event τουλάχιστον 24 από αυτούς τους αθλητές, αλλά μόνο ένας από κάθε χώρα.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει το βράδυ της Δευτέρας (02/11) μέσω Λονδίνου με την πτήση ΒΑ634 της “British Airways” και αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στη 01:10 μετά τα μεσάνυχτα.

«Για τον πατέρα μου», μονολογούσε ο Πετρούνιας μετά το θρίαμβό του, πριν από την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου προς τιμήν του, για τρίτη φορά φέτος σε μεγάλη διοργάνωση, έπειτα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονπελιέ και τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού.
Αυτό επανέλαβε και κατά την αποχώρησή του από τη μικτή ζώνη του σταδίου, πριν από την είσοδό του στην αίθουσα αντιντόπινγκ κοντρόλ, κάνοντας παράλληλα ένα σύντομο σχόλιο για την εμφάνισή του:
«Ο αγώνας πήγε όπως περίμενα. Ήρθε το αποτέλεσμα που θέλαμε και είμαστε πανευτυχείς! Αυτή τη φορά η βαθμολογία μου δεν ήταν εξίσου υψηλή όπως στον προκριματικό, όμως η εμφάνισή μου ήταν εκείνη που έπρεπε για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ασφαλώς έχω κι άλλα να δώσω, μπορώ να πάω ακόμα καλύτερα και αυτός είναι ο στόχος μου από εδώ και πέρα».
Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη πρόσθεσε ότι αισθάνεται φαβορί για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου ελπίζει να έχει… παρέα από άλλους δύο Έλληνες αθλητές της ενόργανης, έναν στους άνδρες και μία στις γυναίκες:
«Τώρα, μπορώ να αρχίσω να σκέφτομαι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά θα πάμε για μετάλλιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο! Θεωρώ ότι θα είμαι από τα φαβορί για ένα μετάλλιο και θα δουλέψω όσο καλύτερα μπορώ για να παρουσιαστώ απόλυτα έτοιμος. Χαίρομαι που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε δύο Έλληνες αθλητές στην κατηγορία ανδρών στους Ολυμπιακούς και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε, όπως βέβαια και να στείλουμε μία αθλήτρια στις γυναίκες. Θα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τελικά τριπλή εκπροσώπηση στο Ρίο».

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Λευτέρη Πετρούνια απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, επαινώντας τον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή των κρίκων για τις αγωνιστικές επιδόσεις, αλλά και για το ήθος του.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει:
«Οι διαδοχικές, πάντοτε κορυφαίες, επιτυχίες σας, μ’ επιστέγασμα την σημερινή που σας έφερε στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής στους κρίκους, αποτελούν αμάχητο τεκμήριο επιβεβαίωσης της λαμπρής αθλητικής σταδιοδρομίας σας. Πέραν τούτου όμως, οι επιδόσεις σας συνιστούν πραγματική τιμή για την Ελλάδα αλλά και υψηλό παράδειγμα δύναμης και ήθους για τους συναθλητές σας, και όχι μόνον. Θερμά συγχαρητήρια».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής με αφορμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους κρίκους από τον Λευτέρη Πετρούνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στη Γλασκώβη προέβη στην κάτωθι δήλωση.

«Μια ακόμη σπουδαία διάκριση χάρισε στη χώρα μας ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, αποδεικνύοντας την τεράστια κλάση του. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής μας για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι όταν το ταλέντο συνδυάζεται με συστηματική δουλειά η επιτυχία είναι δεδομένη.

Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αλλά και συνολικά για την εξαιρετικά πετυχημένη πορεία του».

Οι νικητές στο σημερινό, πρώτο σκέλος των τελικών οργάνων στη Γλασκώβη:

ΑΝΔΡΕΣ
Ασκήσεις εδάφους
1. Κένζο Σιράι (Ιαπωνία) 16,233
2. Μαξ Γουίτλοκ (Βρετανία) 15,566
3. Ραϊντερλέι Θαπάτα Σαντάνα (Ισπανία) 15,200
Πλάγιος ίππος
1. Μαξ Γουίτλοκ (Βρετανία) 16,133
2. Λούις Σμιθ (Βρετανία) 16,033
3. Χαρουτιούν Μερντινιάν (Αρμενία) 15,500
3. Καζούμα Κάγια (Ιαπωνία) 15,500
Κρίκοι
1. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,800
2. Χάο Γιόου (Κίνα) 15,733
3. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,700

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Άλμα
1. Μαρία Πασέκα (Ρωσία) 15,666 (15,633 + 15,700)
2. Χονγκ Ουν Τζονγκ (Β. Κορέα) 15,633 (15,666 + 15,600)
3. Σιμόν Μπάιλς (ΗΠΑ) 15,541 (15,900 + 15,183)
Ασύμμετροι ζυγοί
1. Φαν Γιλίν (Κίνα) 15,366
1. Βικτόρια Κόμοβα (Ρωσία) 15,366
1. Ντάρια Σπιριντόνοβα (Ρωσία) 15,366
1. Μάντισον Κότσιαν (ΗΠΑ) 15,366

ΤΑ 8+1 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο Λευτέρης Πετρούνιας χάρισε στην ελληνική γυμναστική το 9ο μετάλλιο της ιστορίας της στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης και παράλληλα έγινε ο 6ος Έλληνας που ανεβαίνει στο βάθρο, έπειτα από τους Βλάση Μάρα (δύο χρυσά και ένα χάλκινο στο μονόζυγο), Δημοσθένη Ταμπάκο (ένα χρυσό και ένα χάλκινο στους κρίκους), Λευτέρη Κοσμίδη (ένα χρυσό στο έδαφος), Ιωάννη Μελισσανίδη (ένα ασημένιο στο έδαφος) και Βασίλη Τσολακίδη (ένα ασημένιο στο δίζυγο).

Ο θρίαμβός του Πετρούνια στη Γλασκώβη ήρθε στην τέταρτη συμμετοχή του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, καταγράφοντας άλλη μία μεγάλη άνοδο συγκριτικά με τις προηγούμενες προσπάθειές του (ήταν 13ος το 2009 στο Λονδίνο, 9ος το 2013 στην Αμβέρσα και 6ος το 2014 στη Νανίνγκ).

Τα ελληνικά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής:

Έτος / Τόπος Αθλητής Αγώνισμα Θέση

1994, Μπρίσμπεϊν Ιωάννης Μελισσανίδης Έδαφος 2ος
1999, Τιαντζίν Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι 3ος
2001, Γάνδη Βλάσης Μάρας Μονόζυγο 1ος
2002, Ντέμπρετσεν Βλάσης Μάρας Μονόζυγο 1ος
2003, Άναχαϊμ Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι 1ος
2006, Άαρχους Βλάσης Μάρας Μονόζυγο 3ος
2010, Ρότερνταμ Λευτέρης Κοσμίδης Έδαφος 1ος
2011, Τόκιο Βασίλης Τσολακίδης Δίζυγο 2ος
2015, Γλασκώβη Λευτέρης Πετρούνιας Κρίκοι 1ος

Πηγή: Ε.Γ.Ο.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.