Πρόγραμμα ασκήσεων Otago: Πρόληψη πτώσεων στην τρίτη ηλικία




Ο Δήμος Αλίμου θα εφαρμόσει πιλοτικά στο Α’ Κ.Α.Π.Η. από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα προγράμματα πρόληψης πτώσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας (Otago exercise programme to prevent falls in older adults), με υπεύθυνο τον κ. Χαράλαμπο Σκορδή ΦυσικοθεραπευτήAT, EfS Instructor, OEP Leader, CFP. 

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί υπό την μορφή ομαδικής συνεδρίας (8-10 άτομα που επιλέγησαν μετά από ειδική φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση) σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δήμου Αλίμου (Κρήτης 20), κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 10:00 – 11:00 π.μ. και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιανουαρίου 2016.

Το πρόγραμμα ασκήσεων Otago αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε σε τέσσερις ελεγχόμενες δοκιμασίες από την ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Otago, στη Νέα Ζηλανδία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής John Campbell. Συνίσταται στην εφαρμογή ενός αυστηρού πρωτοκόλλου ασκήσεων ενδυνάμωσης, επανεκπαίδευσης της ισορροπίας και ευλυγισίας.

Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και στις υπηρεσίες υγείας, σε ένα δείγμα 1.016 ηλικιωμένων, ηλικιακού εύρους από 65 ετών έως 97 ετών που ζούσαν στο σπίτι. Συνολικά, ήταν αποτελεσματικό στη μείωση κατά 35% και του αριθμού των πτώσεων και του αριθμού των τραυματισμών που οφείλονταν σε πτώσεις. Επιπλέον, ο βαθμός αποτελεσματικότητας του προγράμματος ήταν ο ίδιος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά στον αριθμό των τραυματισμών από πτώσεις που προλήφθηκαν, το πρόγραμμα είχε μεγαλύτερη επίδραση στις ομάδες ηλικιωμένων υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε εκείνους που ήταν μεγαλύτεροι των 80 ετών και σε εκείνους με προηγούμενο ιστορικό πτώσεων (Campbell et al. 1997, Campbell et al. 1999, Campbell et al. 1999, Robertson et al. 2001, Robertson et al. 2001).

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ασκήσεων Otago μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αλίμου στο τηλέφωνο 210 9886947.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.