Περίπατος – Ξενάγηση στο ρέμα της Πικροδάφνης (EIKONEΣ)




Εντυπωσιακή η συμμετοχή κόσμου από όλο το λεκανοπέδιο είχε ο «Περίπατος-Ξενάγηση στο ρέμα της Πικροδάφνης» που οργάνωσε η πρωτοβουλία «Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων της Αττικής», στην οποία συμμετέχει ενεργά το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Αφετηρία του περιπάτου/ξενάγησης ήταν ο σταθμός του μετρό «Άγιος Δημήτριος». Το ραντεβού ήταν στις 11:00 π.μ.. Επειδή είχε μαζευτεί πολύς κόσμος από νωρίς δεν εξαντλήσαμε ούτε καν το ακαδημαϊκό τέταρτο και στις 11:10 π.μ. ξεκίνησε ο περίπατος/ξενάγηση. Αφού βαδίσαμε την πάροδο της Βουλιαγμένης φτάσαμε στην «Τογιότα». Εκεί έγινε μία ενημέρωση του κόσμου για τις δύο πολύ σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα το ρέμα: τους αγωγούς Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη και την «Μελέτη ανάπλασης του ρέματος της Πικροδάφνης» που κυοφορεί εδώ και έντεκα χρόνια η Περιφέρεια.

Βαδίζοντας στην αριστερή όχθη, προς τα κατάντη, και περνώντας μέσα από αυλές και κήπους φτάσαμε στον Άγιο Βασίλειο όπου διασχίσαμε την πεζογέφυρα και βγήκαμε στην δεξιά όχθη. Συνεχίσαμε βαδίζοντας στην δεξιά όχθη και όταν τελικά πέσαμε πάνω στο αδιαπέραστο τείχος που υπάρχει γύρω από το ρέμα κάναμε ζιγκ-ζαγκ για να βγούμε στην Αμφιλοχίας και να πέσουμε πάνω στη Δελφών.

Εκεί ο κόσμος είχε την ευκαιρία να κατέβει στην κοίτη του ρέματος, να βγάλει φωτογραφίες και να γνωρίσει την πλούσια φύση του ρέματος της Πικροδάφνης. Παρότι το νερό που κατέβαζε το ρέμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που κατέβαζε τις δύο προηγούμενες ημέρες, εν τούτοις αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε τον περίπατο στην κοίτη. Αφενός ο κόσμος δεν φορούσε «γαλότσες» όπως είχαμε συστήσει μη μπορώντας να πιστέψει ότι υπάρχει ρέμα στην Αττική με τόσο άγρια φύση, αφετέρου το βρεγμένο χώμα στην κοίτη του ρέματος θα έκανε πολύ δύσκολο το περπάτημα. Συνεχίσαμε κατηφορίζοντας στη δεξιά όχθη μέχρι που ξαναπέσαμε στο αδιαπέραστο τείχος που καθιστά αδύνατο έναν περίπατο κατά μήκος του ρέματος. Κάνοντας πάλι ζιγκ-ζαγκ βγήκαμε στην Ευρυτανίας και διαβαίνοντας την πεζογέφυρα περάσαμε στην αριστερή όχθη.

Συνεχίσαμε μέχρι που φτάσαμε στη λ. Αγίου Δημητρίου. Περνώντας απέναντι βγήκαμε στην λ. Αγίας Βαρβάρας και στρίψαμε δεξιά στο φυτώριο του Αντεμίσαρη για να πέσουμε πάλι πάνω στην αριστερή όχθη του ρέματος. Βαδίζοντας κατά μήκος της φτάσαμε στην πεζογέφυρα της οδού Δημοκρατίας την οποία διασχίσαμε για να βγούμε στην οδό Πικροδάφνης. Ακολουθώντας την οδό Πικροδάφνης καταλήξαμε στη εκβολή του ρέματος στο Έδεμ και κάτσαμε στο μαγαζί που είναι στην παραλία, άλλοι για ένα ουζάκι, άλλοι για να φάνε.

Η πολύ καλή μέρα που έκανε, βοήθησε τον κόσμο να απολαύσει τον περίπατο/ξενάγηση και να γνωρίσει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία φυσικού πλούτου της Αττικής: το ρέμα της Πικροδάφνης. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 150. Αν μάλιστα δεν έβρεχε τις δύο προηγούμενες μέρες, πράγμα που έκανε αρκετούς να προγραμματίσουν άλλες δραστηριότητες για σήμερα θεωρώντας ότι δεν θα γίνει ο περίπατος, η συμμετοχή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Πολλοί όντας ενθουσιασμένοι απαίτησαν να ξαναγίνει ο περίπατος στο ρέμα της Πικροδάφνης αλλά αυτή τη φορά μέσα στην κοίτη του. Δόθηκε ένα ραντεβού για τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο, όταν η φύση μέσα στο ρέμα θα είναι σε όλο της το μεγαλείο.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου από όλη την Αθήνα στο σημερινό περίπατο/ξενάγηση δείχνει ότι το ρέμα της Πικροδάφνης δεν έχει αξία μόνο για τους κατοίκους των Δήμων που διασχίζει αλλά και για τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου. Και η υπεράσπισή του και ο αγώνας για τη διάσωσή του δεν είναι ένα τοπικό θέμα αλλά αφορά το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία που θέλουμε όλοι να αποκτήσει η Αττική.

Τελειώνοντας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το Νίκο Συρράκο, αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που φρόντισε για την ασφάλεια των πεζοπόρων σε ένα δύσκολο σημείο της διαδρομής και την Αικατερίνη Ασημακοπούλου, αντιδήμαρχο Προστασίας Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αγίου Δημητρίου που μας βοήθησε στην οργάνωση του περιπάτου/ξενάγησης.

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Περισσότερες φωτογραφίες: Από το άλμπουμ της Dafni Lianantonaki (https://www.facebook.com/dafni.lianantonaki/media_set?set=a.10205883441068054.1073741858.1319343410&type=3)

Από το άλμπουμ «Ρέμα της Πικροδάφνης, 25/10/2015» του φίλου της σελίδας Βασίλη Ψαλλίδα (Vassilis Psallidas).
https://www.facebook.com/vassilis.psallidas/media_set?set=a.10206636372124761.1073741842.1136382318&type=3&pnref=story

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.