«Ο δήμος που πήγε κόντρα στην κρίση» αυξάνει τα τέλη




Τον εύκολο δρόμο των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη επιλέγει ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ οι προεκλογικές εξαγγελίες του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου ήταν διαφορετικές. Αύξηση άνω το 33% στις κατοικίες για τη δημοτική κοινότητα Ελληνικού.

Ο «δήμος που πήγε κόντρα στην κρίση» όπως θέλει να λέει, αποφάσισε στο δημοτικό συμβούλιο της 21ης Οκτωβρίου να επιβαρύνει και άλλο τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά αλλά και τους καταστηματάρχες, επιβάλλοντας αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Για πρώτη φορά μάλιστα, μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια για τα ΑΜΕΑ και τις πολύτεκνες οικογένειες που μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν από την όποια επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του δήμου δείχνει το «κοινωνικό» της πρόσωπο αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη στις κατοικίες, στη δημοτική κοινότητα του Ελληνικού. Η αύξηση ξεπερνά το 33% και από 0,86 € /τ.μ., το τέλος εκτινάσσεται στο 1,15 € /τ.μ.

Στην δημοτική κοινότητα Αργυρούπολης παραμένει στο 1,15 € /τ.μ..

Αύξηση και στα καταστήματα και στις δύο κοινότητες. Το τέλος διαμορφώνεται από από 2,32 €/τ.μ., σε 2,90 €/τ.μ.

Αύξηση και στο δημοτικό φόρο από 0,12% σε 0,13%.

Και ο μακρύς κατάλογος συνεχίζεται με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων σε ΑΜΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες.

Με απόφαση της διοίκησης του δήμου:

Για τους Πολύτεκνους

•µε ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδηµα έως 20.000 €, απαλλαγή στα ∆ηµοτικά Τέλη καθαριότητας-φωτισµού και ∆ηµοτικού Φόρου για την κύρια κατοικία.

•µε ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδηµα από 20.001 € – 40.000 € , έκπτωση 50% στα ∆ηµοτικά Τέλη καθαριότητας-φωτισµού και ∆ηµοτικού Φόρου για την κύρια κατοικία

Για τα Άτοµα µε Αναπηρία (ΑΜΕΑ)

•µε ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδηµα έως 16.000 €, απαλλαγή στα ∆ηµοτικά Τέλη καθαριότητας-φωτισµού και ∆ηµοτικού Φόρου για την κύρια κατοικία.

•µε ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδηµα από 16.001 € – 40.000 € , έκπτωση 50% στα ∆ηµοτικά Τέλη καθαριότητας- φωτισµού και ∆ηµοτικού Φόρου για την κύρια κατοικία.

*Δημοτικά τέλη 2010-2014

 Το άλλο μοντέλο της Δ.Σ.Ε.Α.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης προεκλογικά είχε μιλήσει για εξίσωση των δημοτικών τελών όμως όπως είχε υποσχεθεί αυτό θα γινόταν προς το κάτω. Τελικά, οι αποφάσεις τον διαψεύδουν.

Αντιθέτως, η διοίκηση Κορτζίδη ήταν αυτή που τόλμησε να αλλάξει τα δεδομένα και με την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ελάφρυνε τους πολίτες σε μια περίοδο που υπήρχε απόλυτη ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Παίρνοντας το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Κορτζίδης είπε ότι η εξίσωση τελών ανάμεσα στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη πρέπει να γίνει προς τα κάτω. «Ως διοίκηση κινηθήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε στη διάρκεια της θητείας μας. Κάναμε μειώσεις εξισώνοντας προς τα κάτω τα τέλη των καταστημάτων και το δημοτικό φόρο ενώ μειώσαμε τα τέλη στις κατοικίες της Αργυρούπολης», τόνισε.

Ο Χρήστος Κορτζίδης αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία ενώ τόνισε τη σημασία να διεκδικήσουμε την κατάργηση της υποχρέωσης του ισοσκελισμού των εσόδων που έχει ο δήμος από τους δημότες με τα έξοδα που κάνει στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού.

ΠΗΓΗ: sinergasia.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.