Αρχαίο Θέατρο Τραχώνων: SOS για την στατικότητα της σκηνής (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Σκοπός και επιθυμία μας είναι η σωτηρία, ανάδειξη και προβολή του Αρχαίου Θεάτρου Τραχώνων. Ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου θεάτρου πρέπει να γίνει το κέντρο πολιτιστικής αναφοράς στο Άνω Καλαμάκι.
Το Αρχαίο Θέατρο θα πρέπει να είναι επισκέψιμο και η πρόσβαση σε αυτό να γίνεται άνετα και με απόλυτη ασφάλεια. Η ευθύνη δε όλων είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν οι επισκέπτες είναι μαθητές. Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος πεζοδρομίου και οι επισκέπτες περπατούν δεκάδες μέτρα, μέχρι το θέατρο, επί του οδοστρώματος εκτεθειμένοι διαρκώς σε μεγάλο κίνδυνο.
Το Αρχαίο Θέατρο είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της αρχαιολογικής διαδρομής που σχεδιάζεται στον Άλιμο.
Σήμερα η στατικότατα της σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου καταπονείται επικίνδυνα από τα «βαριά» διερχόμενα οχήματα.
Μέρος της σκηνής όπως φαίνεται στη φωτό βρίσκεται κάτω από το οδόστρωμα.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να διακοπεί, άμεσα, η οδός Αρχαίου Θεάτρου στο ύψος του Θεάτρου δηλ. η οδός Αρχαίου Θεάτρου να καταλήγει και από τις δυο εισόδους της στο αρχαίο θέατρο δηλαδή σε αδιέξοδο.
Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή της οδού, δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα, δεν θα εξυπηρετήσει τις επιθυμίες – επιδιώξεις ανάδειξης του θεάτρου. Μια πιθανή μονοδρόμηση δεν θα επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός – στόχος που είναι η συνέχιση της αποκάλυψης του υπολοίπου τμήματος της σκηνής που τώρα βρίσκεται κάτω από τον δρόμο και δεν θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάδειξη του όλου αρχαιολογικού χώρου. Η προγραμματισμένη τοποθέτηση ειδικού προστατευτικού στεγάστρου μετά την ανάδειξη του θεάτρου θα αναβληθεί ή θα τοποθετηθεί προστατεύοντας μέρος της σκηνής.
Να δημιουργηθούν αδιέξοδα εκατέρωθεν της οδού της Αρχαίου Θεάτρου. Να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες εισόδου στην οδό. Να επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους έχοντες εργασία με τις παρακείμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο και στους επισκέπτες του θεάτρου.
Τέλος επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός φαρδιού υπερυψωμένου πεζόδρομου δίπλα στο ρέμα με προστατευτικές μπάρες μέχρι την είσοδο του κτήματος Τραχώνων και θα συνεχίζει μέχρι το ύψος του αρχαίου θεάτρου και θα ενώνεται με ένα «ζιγκ ζαγκ» με τον απέναντι αντίστοιχο φαρδύ πεζόδρομο που θα έρχεται αντιθέτως από τις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου και Τραχώνων και θα καταλήγει στο Αρχαίο Θέατρο. Έτσι θα εξασφαλίζουμε την ασφαλή προσέλευση των επισκεπτών κυρίως μαθητών στο Αρχαίο Θέατρο, στο ρέμα Τραχώνων (μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας) και στον Βυζαντινό Ναό στο κτήμα Τραχώνων ο οποίος λειτουργεί κάθε πρώτη και Τρίτη Πέμπτη κάθε μήνα και κάθε Σάββατο.
Για να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που εισέρχονται στον Άλιμο από την Λ. Βουλιαγμένης να στρίβουν δεξιά στον παράδρομο και μετά αριστερά στην Εθνικής Αντιστάσεως. Τα οχήματα με κατεύθυνση την Λ. Βουλιαγμένης από την Εθνικής αντιστάσεως θα στρίβουν δεξιά στην Τραχώνων ή στην Μ. Αλεξάνδρου και στην συμβολή της οδού Αρχαίου Θεάτρου με Μ. Αλεξάνδρου θα στρίβουν αριστερά και θα κατευθύνονται στην Λ. Βουλιαγμένης όπως γίνεται και σήμερα.
Το Αρχαίο Θέατρο Τραχώνων πρέπει να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να ενσωματωθεί στα σχεδιαζόμενα αρχαιολογικά μονοπάτια του Αλίμου. Πρέπει να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές εργασίες και στο υπόλοιπο τμήμα του ώστε να παραδοθεί στους πολίτες. Έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε άνετη κα ασφαλή πρόσβαση σε αυτό. Του το οφείλουμε !!!
Επιτροπή κατοίκων Αλίμου για το κτήμα Τραχώνων
Επίσης μπορείτε να μας βρείτε στο facebook:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.