“Αυθαίρετη απόλυση καθαρίστριας σε σχολείο”




 (Ανακοίνωση της παράταξης Άνω Κάτω στο Καλαμάκι)

Με μία απόφαση που προσβάλει τόσο την ίδια τη συμβασιούχο καθαρίστρια του 4ου Λυκείου όσο και τους εκπαιδευτικούς του, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας, κ. Σύρμα, ουσιαστικά απέλυσε την εργαζόμενη, μετά από δέκα συνεχή έτη εργασίας και προσφοράς στο σχολείο.
Η ανακοίνωση-καταγγελία που έχει εκδώσει ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μιλά για άδικη και ταπεινωτική μεταχείριση, αλλά και για ατεκμηρίωτη απόφαση, αφού έως σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε σχόλια ούτε παράπονα για τη δουλειά της συμβασιούχου.

Για ποιον λόγο η κ. Σύρμα δεν ανανέωσε τη σύμβαση;Άγνωστο.
Μπορεί, βεβαίως, η ίδια η πρόεδρος να το γνωρίζει, αλλά θεώρησε περιττό να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα, δηλαδή την ίδια τη Σχολική Επιτροπή. Προφανώς η δική της γνώμη τής φτάνει. Και, μάλλον, της περισσεύει, κρίνοντας από το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ούτε η διοίκηση του σχολείου έχει τοποθετηθεί αξιολογικά για την εργαζόμενη συμβασιούχο.

Φαίνεται ότι στη δημοτική αρχή έχει καρφωθεί για τα καλά η ιδέα ότι ο Δήμος είναι ιδιοκτησία τους και ότι μπορούν να αποφασίζουν ως μονοπρόσωπες εξουσίες, αδιαφορώντας για τη σχετική νομοθεσία, για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων αλλά και για τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή αρνείται να στείλει καθαριστές του Δήμου στα πολυπληθή 2ο και 7ο δημοτικά σχολεία, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στην πρωινή ζώνη, παρότι έχουν ήδη κάνει δύο παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο οι Σύλλογοι Γονέων και Διδασκόντων των σχολείων.

Και κάτι ακόμα:
Σε ένα σχολείο, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και το βοηθητικό προσωπικό αναπτύσσονται βαθιές σχέσεις. Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι ποτέ πλήρης χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στηρίζουν με την -χαμηλά μάλιστα αμειβόμενη- εργασία τους την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη. Για αυτό και οι αποφάσεις που αφορούν το σχολείο δεν μπορεί να λαμβάνονται εν αγνοία των άμεσα εμπλεκομένων. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τον δήμαρχο και την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σίγουρα, η διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας να τοποθετήσει μόνιμο προσωπικό καθαρισμού στα σχολεία οξύνει το πρόβλημα και, εν τέλει, ευνοεί τέτοιες αυθαιρεσίες.

Η αυθαίρετη μη επαναπρόσληψη της συμβασιούχου καθαρίστριας αποτελεί βαθύτατη και συνειδητή προσβολή όχι μόνο του σχολείου και των ανθρώπων του, αλλά και του ίδιου του Δήμου και των πολιτών. Πολλώ δε μάλλον που η Σχολική Επιτροπή είναι συλλογικό θεσμικό όργανο, το οποίο έχει ορισθεί από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό και στον αλιμιώτικο λαό θα χρειαστεί να λογοδοτήσει η κ. Σύρμα για τις αυθαίρετες αποφάσεις της.

—————- 

Ακολουθεί η επιστολή των καθηγητών/τριών του σχολείου που συντάχθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου και απευθύνεται στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Δήμου Αλίμου και κοινοποιείται στην ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, στον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αλίμου και στη ΔΕΠ Αλίμου:

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα διότι κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, δεν επαναπροσελήφθη στο σχολείο μας η συμβασιούχος καθαρίστρια κα [ονοματεπώνυμο].
Προς τούτο τονίζουμε τα εξής:
1. Κατά πάγια πρακτική στα σχολεία, επαναπροσλαμβάνονται οι έκτακτες καθαρίστριες, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρή και τεκμηριωμένη αιτία. Τούτο συνέβαινε όταν η αρμοδιότητα ανήκε στην διοίκηση της εκπαίδευσης αλλά και σήμερα που ανήκει στις σχολικές επιτροπές.
2. Η κα [όνομα] επαναπροσλαμβάνεται επί δέκα περίπου συναπτά έτη στο 4ο Λύκειο Αλίμου και αποτελεί πλέον μέλος της σχολικής μας κοινότητας. Στο διάστημα αυτό δεν έχουν εκφρασθεί παράπονα για το έργο της από τις διάφορες διοικήσεις του σχολείου, ούτε της έχουν γίνει συστάσεις για τη βελτίωσή του, έτσι ώστε να τεκμηριώνεται η μη πρόσληψή της. Η ίδια σήμερα δεν γνωρίζει πραγματικά γιατί τυγχάνει μιας τέτοιας προδήλως άδικης και ταπεινωτικής μεταχείρισης.
3. Θεωρούμε απαράδεκτο και απαξιωτικό τόσο για το σχολείο, όσο και για την Σχολική Επιτροπή που αποτελεί δομικό συστατικό της σχολικής μας κοινότητας, τούτο να συμβαίνει χωρίς προηγούμενη γραπτή και τεκμηριωμένη αξιολογική πρόταση από τη διοίκηση του σχολείου το οποίο αποτελεί τον φυσικό προϊστάμενο της καθαρίστριας στο χώρο δουλειάς και βεβαίως χωρίς ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της Σχολ. Επιτροπής.
4. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο και ταπεινωτικό για έναν εργαζόμενο να υφίσταται τέτοια μεταχείριση, μόνο και μόνο επειδή το είδος της εργασιακής του σχέσης δυνητικά το επιτρέπει. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το σχολείο αποτελεί χώρο δημοκρατίας και αλληλεγγύης και χώρο παιδαγωγικής δράσης η οποία στηρίζεται πρωτίστως σε αρχές και αξίες, μόνο όταν αυτές συνάδουν με τη στάση ζωής των εκπαιδευτικών και δεν αποτελούν απλά μουσειακό αντικείμενο διδασκαλίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε
Την άμεση ανανέωση της σύμβασης της κας [όνομα] στο σχολείο μας, επιφυλασσόμενοι για περαιτέρω δράση εφόσον το εύλογο αίτημά μας δεν ικανοποιηθεί.
Ζητούμε επίσης από την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν να εκφράσουν τη θέση τους για το παραπάνω εργασιακό ζήτημα και τη συμπαράστασή τους για την εργαζόμενη.

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΙΜΟΥ
ακολουθούν υπογραφές

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.