Σενάριο μεταφοράς των προσφύγων στο Ελληνικό – Στα κάγκελα η Χρυσή Αυγή




Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν άμεσα τους πρόσφυγες, από την πλατεία Βικτωρίας, στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Χρυσή Αυγή οργανώνεται για να στηρίξει τις κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής, στα πρότυπα του Αγίου Παντελεήμονα.

Στο Υπουργείο θέλουν να εκτονωθεί η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες συναντούν καθημερινά μέλη κυκλωμάτων διακινητών, οι οποίοι  τους “αρμέγουν” κανονικά για να τους εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους στην Ευρώπη.

Δείτε το δημοσίευμα:

Δρομολογείται η μεταφορά των μεταναστών από την πλατεία Βικτωρίας και τους γύρω δρόμους έως το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Ωστόσο, καθώς η πλατεία έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό για περισσότερο από ένα μήνα και ο πληθυσμός των μεταναστών αυξάνεται ραγδαία, η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τους κατοίκους να ζητούν καθαρισμό της πλατείας άμεσα, ενώ η Χρυσή Αυγή επεξεργάζεται «λύσεις» που θα δώσει ο λαός με την υποστήριξη του κόμματος, ανάλογες με αυτές στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μία προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος της συγκέντρωσης εκατοντάδων ανθρώπων στην πλατεία. Την ίδια στιγμή, η προϊσταμένη της υπηρεσίας Ασύλου, κ. Μαρία Σταυροπούλου, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της Ε.Ε., χαρακτηρίζει τη σχετική συμφωνία «επωφελή για την Ελλάδα» εφόσον θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχεται η χώρα μας. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από τις 15/9, η υπηρεσία έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και η κ. Σταυροπούλου ήδη βρίσκεται στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου προκειμένου να λυθούν τεχνικές λεπτομέρειες. Μάλιστα έχει ληφθεί πρόνοια και για την περίπτωση αύξησης των αιτήσεων ασύλου στη χώρα μας λόγω της πολιτικής ανάσχεσης άλλων χωρών.

Η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας επιδεινώνεται καθημερινά. Καθώς το Τάε Κβον Ντο όπου έχουν μεταβεί αρκετοί πρόσφυγες μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να αδειάσει και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν, αναζητείται άμεσα λύση. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποιούνται έντονες διεργασίες και, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερο των σχεδίων που επεξεργάζεται το υπουργείο σε συνεργασία με άλλους φορείς, είναι η άμεση μεταφορά των ανθρώπων από την πλατεία Βικτωρίας στις ευρύτερες εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το σχέδιο που αφορά στη δημιουργία κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Πυρκάλ στο Λαύριο, μετά την αρνητική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, έχει μετατεθεί χρονικά, χωρίς όμως να έχει εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, «χρειάζεται να βρεθεί μια λύση άμεσα σε χώρο που ήδη υπάρχουν υποδομές».

Χθες, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, που συζητήθηκε το μεταναστευτικό με αιχμή βέβαια την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, επικράτησε ένταση. Κάτοικοι και επιχειρηματίες από την περιοχή ζήτησαν από τον δήμο να δώσει λύση άμεσα, ενώ κατήγγειλαν κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες. «Οι σκηνές στην πλατεία εκμισθώνονται, οι τσιγγάνοι πουλάνε κουβέρτες, βλέπουμε τους διακινητές», τόνισε η κ. Αθηνά Καραπίνα που έχει δικηγορικό γραφείο είκοσι χρόνια στην πλατεία. Τη δράση κυκλωμάτων διακινητών, οι οποίοι υποκαθιστούν τις αρχές που απουσιάζουν, επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους στην πλατεία Βικτωρίας. «Οσο κλείνουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών τόσο ανεβαίνουν οι ταρίφες των διακινητών» ανέφερε μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, από την πλευρά του, ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία, ανακοίνωσε ότι σήμερα ή αύριο θα συναντηθεί με τον κ. Μουζάλα και δεσμεύτηκε ότι «ο δήμος θα ακούσει την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε τι μέτρα θα λάβουμε». Ο κ. Καμίνης τόνισε αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι «ο δήμος είναι μόνος του. Δεν έχει συνομιλητή, δεν έχει συνεργάτη».

Έντυπη Καθημερινή

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.