«Η Μικρά Ασία της Καρδιάς Μας» – Τριήμερο αφιέρωμα στις αλησμόνητες Πατρίδες




Έντονα συναισθήματα ένιωσαν όσοι παρευρέθηκαν στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τη Μικρασιάτικη Μνήμη με τίτλο «Η Μικρά Ασία της Καρδιάς Μας» οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ιμίων, στη Βούλα.

Με σειρά εκδηλώσεων που προσέφερε στο κοινό ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ), έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους και δημότες της πόλης να μάθουν άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ίσως καταστροφής του Ελληνισμού, και να θυμηθούν τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες της Μικρασίας.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις μνήμες του λαού μας, μνήμες που μας οδηγούν στο να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. (ολόκληρη η ομιλία στο: https://www.youtube.com/watch?v=RgjKUOHrmHU).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων. Η πρώτη στεγάζεται στην αίθουσα της ΠΕΒ, (Ζεφύρου 2, Βούλα) και είναι Έκθεση λαογραφικού περιεχομένου  με θέμα «Το Μικρασιατικό Σπίτι στη Βούλα». Παράλληλα, στον χώρο των εκδηλώσεων και καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Αττική υποδέχεται του πρόσφυγες του ‘22» σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας προέβλεπε αφιέρωμα με τίτλο, «Ιστορική προσφυγική μνήμη» – ένα χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού, με το συγγραφέα και διδάκτoρα σύγχρονης ιστορίας Βλάση Αγτζίδη, εμπλουτισμένο με οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ. Σε ρόλο αφηγητή ήταν ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε καλλιτεχνικά από το μουσικό σχήμα της Στέλλας Καρύδας με μικρασιάτικα τραγούδια. Οι σχεδόν 1000 θεατές παρακολούθησαν τον καθηγητή και τους υπόλοιπους συντελεστές, καθηλωμένοι στις θέσεις τους, επί περίπου τρεις ώρες.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ήταν η σειρά του Κώστα Μακεδόνα και του Γρηγόρη Βαλτινού. Από νωρίς δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην Πλατεία και μέχρι να ξεκινήσει η εκδήλωση, περισσότεροι από 2000 θεατές δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθέτησε μια υπέροχη παράσταση που συνδύασε απόλυτα την τέχνη των γνωστών καλλιτεχνών με το τοπικό ταλέντο δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη παράσταση. Τους Κώστα Μακεδόνα, Γρηγόρη Βαλτινό και Ζωή Παπαδοπούλου πλαισίωσαν η Νατάσα Κουρεντζή σε ρόλο αφηγήτριας, η θεατρική ομάδα της Δ.Ε. Βούλας υπό την καθοδήγηση του κ. Μενέλαου Ντάφλου και η χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας.

Το πρωί της Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Παύλο, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων της Μικρασίας στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου στη Βούλα, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο στο μνημείο Ιωνία.

Το τριήμερο έκλεισε με τη συγκλονιστική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», από το θέατρο Μεταξουργείου, με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά. Προηγήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από το Λαογραφικό Σύλλογο Βάρης, «Σεμέλη» και την Ένωση Μικρασιατών Γλυφάδας «Το Άργενον». Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Κυριακής, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βούλας – «Ιωνία», κ. Γιώργος Σταμπέλος, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος με τις εκδηλώσεις και ευχαρίστησε το Δήμαρχο. Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών (ΣΑΑΚ) Βούλας, Δήμος Βαμβασάκης, σε σύντομο χαιρετισμό εξήγησε στο κοινό το ρόλο και την παρουσία του συνεταιρισμού, ενώ εμφανώς συγκινημένος μετέφερε προσωπικές μνήμες και παραστάσεις που του μετέδωσαν οι μικρασιατικής καταγωγής πρόγονοί του.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του τριημέρου και προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση, σε ετήσια βάση, των εκδηλώσεων.

«Το Μικρασιάτικο Σπίτι στη Βούλα» θα λειτουργήσει μέχρι  την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου τις καθημερινές από τις 18.00 έως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 22.00.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.